De Adriana Oprea,

Cererea DNA a fost luată în discuție în cameră de consiliu, în şedinţă nepublică, de judecătorii Rodica Cosma, Andrei Rus, Mirela Popescu, Lavinia Lefterache şi Hermina Iancu, care au decis să judece cauza pe 17 septembrie.

DNA obținuse în urmă cu o lună amânare rejudecării, de la zero, a dosarului în care Mircea și Vlad Cosma sunt acuzați de corupție, invocând ca motiv tocmai această contestație în anulare ce avea termen pe 11 iunie.

Pe 26 iunie va fi un nou termen în procesul lui Vlad şi Mircea Cosma. Instanţa care rejudecă dosarul lor de corupție fixase acest termen pentru a avea până atunci o decizie privind admisibilitatea în principiu a contestaţia în anulare formulate de DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie a depus pe 25 aprilie contestaţia în anulare. Procurorii au cerut ICCJ  anularea deciziei din 26 martie 2018, a unui complet de cinci judecători, de rejudecare a procesului în care Mircea Cosma, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, fusese condamnat, pe fond, la 8 ani de închisoare, iar Vlad Cosma, fiul lui şi fost deputat PSD, la 5 ani de închisoare.

DNA a formulat contestaţia în baza deciziei din noiembrie 2018 a Curții Constituționale, prin care s-a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători. Prin urmare, şi a completului de cinci judecători care în 2018 a decis, cu majoritate, desfiinţarea sentinţei prin care Vlad şi Mircea Cosma fuseseră condamnaţi. Același complet de judecată a trimis cauza spre rejudecare la Secţia Penală a ICCJ, „pentru a verifica dacă modul în care au fost obţinute probele în faza de urmărire penală a fost unul echitabil, în ansamblul său, din perspectiva principiilor loialităţii şi legalităţii”.

Fetele de la Total Dance Center, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu
Recomandări

Fetele de la Total Dance Center, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu

 

Dosarul în care Mircea Cosma este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, iar Vlad Cosma, de trafic de influenţă se rejudecă la Înalta Curte de Casație și Justiție din aprilie 2019.

În acelaşi dosar mai sunt judecaţi Daniel Alixandrescu, fost director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, pentru infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu, şi Răzvan Alexe, afacerist şi apropiat al familiei Cosma, pentru trafic de influenţă şi dare de mită

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?
Recomandări

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?

 

Pe 1 noiembrie 2016, un complet de trei judecători i-a condamnat pe Mircea Cosma la 8 ani de închisoare, pe Vlad Cosma la 5 ani, pe Alixandrescu la 6 ani și pe Alexe la 2 ani și 6 luni. Judecata pe fond a durat mai bine de doi ani și șase luni.

Decizia a fost contestată la un complet de cinci judecători de la ICCJ, care în martie 2018 a decis, definitiv, trimiterea dosarului la rejudecare în fond.

Citește și:

Contabilitatea mafiei: cum își trăgea Vlad Cosma din „Sfânta treime” a profitului companiilor care primeau lucrări de la Consiliul Județean condus de tatăl său! 

Au inventat kilometrul de 800 de metri la asfaltări, ca să poată să dea șpagă pentru PSD și pentru familia Cosma! Ce declarații își retrag infractorii condamnați pentru corupție și martorii în fața secției de procurori conduse de Adina Florea  

De aici s-a schimbat jocul Simonei Halep în finala de la Dubai. Ce i-a spus antrenorul
GSP.RO

De aici s-a schimbat jocul Simonei Halep în finala de la Dubai. Ce i-a spus antrenorul

Horoscop 23 februarie 2020. Taurii își reînnoiesc cercul de prieteni
HOROSCOP

Horoscop 23 februarie 2020. Taurii își reînnoiesc cercul de prieteni