Doi medici din Cluj-Napoca, unul de 26 de ani și altul de 41 de ani, au fost puși, vineri, sub control judiciar pentru 60 de zile, în cazul adeverințelor de vaccinare false eliberate la un centru din Ocna Mureș, scrie Ziarul Unirea.
Polițiștii și procurorii din Alba au făcut joi percheziții în județul Cluj, la mai multe persoane care ar fi accesat registrul electronic de vaccinare al unui centru din Alba şi ar fi eliberat adeverinţe care atestau, în fals, vaccinarea unor persoane la acel centru.
Un medic a fost audiat joi de anchetatori, iar un altul, vineri dimineață.
În cazul acestora a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Este vorba de o tânără de 26 de ani și un bărbat în vârstă de 41 de ani, ambii medici, scrie ziarul Unirea.
„Procurorul a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de cei doi inculpați pe o durată de 60 de zile, perioadă în care inculpații trebuie să respecte obligaţiile impuse de art. 215 alin. 1 C. proc. pen., precum și să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu anumite persoane”, se arată în comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.
Din primele cercetări a reieșit că medicul de 41 de ani ar fi determinat-o pe tânăra de 26 să acceseze platforma de evidență națională a vaccinărilor și să elibereze adeverințe care atestau, în fals, vaccinarea împotriva noului coronavirus.
De asemenea, medicul de 41 de ani ducea clienți la centrul de vaccinare din Ocna Mureș pentru eliberarea de adeverințe de vaccinare false.
Tânăra de 26 de ani a accesat la finalul lunii iunie Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și a introdus 7 pacienți ca fiind vaccinați, deși aceștia nu se imunizaseră (5 persoane figurau ca fiind vaccinate cu Pfizer și două cu Johnson & Johnson).
„Inculpata a utilizat în acest scop user-ul și parola de acces în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) al Centrului de vaccinare Ocna Mureș din subordinea Direcției de Sănătate Publică Alba, la care a avut acces în calitate de medic în cadrul centrului de vaccinare”, transmit anchetatorii.
În urma perchezițiilor realizate joi de polițiști, au fost identificate și indisponibilizate bunuri în legătură cu care există suspiciunea că ar fi fost folosite în activitatea infracțională, respectiv un telefon mobil, un laptop și o unitate de calculator.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro