De Elena Petre,

În luna iulie, într-o convorbire telefonică, Donald Trump i-ar fi cerut liderului de la Kiev să declanșeze o anchetă de corupție care să-l vizeze pe Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte american. Acesta a fost numit în 2014 la conducerea unei companii de gaze naturale din Ucraina, numire despre care Trump spune că ar fi încălcat legea.

Astfel, în convorbirea telefonică, Trump ar fi condiționat ajutorul militar oferit de SUA Ucrainei de declanșarea acestei anchete, care ar avea ca scop compromiterea lui Joe Biden, un posibil rival al liderului de la Casa Albă la alegerile prezidențiale din 2020.

După apariția acuzațiilor, Donald Trump a recunoscut că a vorbit despre acest subiect cu Zelenski, însă a negat că a făcut vreo presiune.

Acum, președinta democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a anunțat declanșarea unei anchete care vizează acuzațiile de abuz de putere.

„Săptămâna aceasta, preşedintele a recunoscut că i-a cerut preşedintelui Ucrainei să comită acţiuni care să îl ajute pe el din punct de vedere politic. Prin urmare, Camera Reprezentanţilor iniţiază astăzi o anchetă oficială în sensul demiterii”, a anunțat președinta camerei inferioare a Congresului american.

Preşedintele trebuie tras la răspundere. Nimeni nu este mai presus de lege

Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților

În plus, Camera Reprezentanţilor a cerut oficial Casei Albe prezentarea stenogramei conversaţiilor dintre Trump și Zelenski.


Procedură de destituire a lui Donald Trump. Președintele: „Hărțuire prezidențială”

Președintele american a denunțat vehement declanșarea anchtei, prin mai multe mesaje pe Twitter.

„O zi atât de importantă la Naţiunile Unite, atât de multă muncă şi atât de mult succes, iar democraţii au ruinat-o şi au discreditat-o intenţionat cu ştiri despre mizeria vânătorii de vrăjitoare. Foarte rău pentru ţara noastră”, a scris Trump, într-un prim mesaj

„Pelosi, Nadler, Schiff şi, desigur, Maxine Waters! Vă vine să credeţi?”, a mai scris el.

Nu au văzut deloc nicio stenogramă. Vânătoare de vrăjitoare totală! HĂRȚUIRE PREZIDENȚIALĂ

Donald Trump
Donald Trump a reacționat pe Twitter, rețeaua de socializare folosită adesea pentru a-și exprima părerea

El a mai afirmat că urmează să fie publicat transcriptul conversației dintre cei doi lideri.

Procesul de destituire a președintelui american este unul complex, iar în acest moment șansele de reușită ale democraților nu sunt deloc mari.

Nancy Pelosi a cerut unui număr de 6 comisii ale Camerei Reprezentanților să colaboreze în cadrul acestei proceduri, urmând să redacteze articolele unei puneri sub acuzare, în cazul în care vor reuși să adune suficiente capete de acuzare, care va fi apoi supusă votului.

Camera Reprezentanților este controlată de democrați, astfel că sunt șanse mari să treacă. Cu toate acestea, procedura prevede ulterior un vot în Senatul controlat de republicani, unde doar un vot cu majoritate a două treimi ar duce la destituirea președintelui american, iar acest lucru pare puțin probabil.

De altfel, Brad Parscale, directorul echipei de campanie electorală a lui Donald Trump, a catalogat drept „neinspirată” decizia lui Nancy Pelosi. „Democraţii au deschis oficial drumul pentru o victorie imensă a lui Donald Trump”, a spus Parscale.

Citeşte şi:

Opt funcționari ai Primăriei Timișoara au mers în vizită la fabrica de tramvaie din Turcia, dar s-au relaxat și în baloane! Distracție în Cappadocia

Le-au spus vecinilor că fata a plecat și, de fapt, o omorâseră. Cazuri de crime din România în care cadavrele victimelor au fost arse. Cum au fost dovediţi autorii şi ce pedepse au primit

Un licăr de speranță într-un spital din Constanța măcinat de corupție, mizerie și infecții. O secție pentru nou-născuți a fost construită de la zero de două ONG-uri și mii de donatori

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”
GSP.RO

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări
HOROSCOP

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări