„În anii de la NATO am lucrat direct cu preşedintele Trump, îi datorez oarecum şi funcţia, pentru că atunci America a decis să lase poziţia numărul 2 pentru un est-european, şi cunosc cum lucrează şi cunosc cum face şi politică externă, extrem de energic, şi pe 20 ianuarie va veni şi va aplica aproape la virgulă ceea ce a spus în campanie. Deci, va încerca să obţină o pace cât mai rapidă În Ucraina”, a spus Mircea Geoană, relatează News.ro.
Geoană a continuat spunând: „Preşedintele Zelenski a simţit această schimbare la Casa Albă şi deja spune că anticipează inclusiv în anul 2025 o eventuală pace. Care este conturul unei păci juste şi durabile? Pentru că amândouă sunt importante”.
„Să rămână un stat suveran prooccidental”
El a precizat că Ucraina nu are resurse să recupereze tot teritoriul pierdut.
„În primul rând, este evident că Ucraina nu are resurse să recupereze întreg teritoriul pierdut. Crimeea este aproape imposibil de recuperat, iar partea Donbasului este deja rusificată. Ruşii stau acolo de doi ani şi ceva şi au rusificat”, a explicat candidatul independent la președinția României.
„Discuţia pe care o voi continua cu preşedintele Trump, de la Cotroceni, este aceea de a găsi formule ca Ucraina, chiar cu cedare de teritoriu, să rămână un stat suveran prooccidental şi să nu ne trezim peste şase luni, după un aşa-zis armistiţiu, cu o nouă agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei”, a precizat Mircea Geoană.
Candidatul independent a spus că este pentru pace, însă în condiţiile în care ucrainenii, dacă cedează ceva, trebuie „să obţină, în schimb, pace, suveranitate şi libertatea de a merge către Occident ”.
„Domnul Geoană ar ceda o parte din România?”
La rândul său, Elena Lasconi s-a arătat uimită de această abordare, spunând: „Dacă, Doamne ferește, România ar fi atacată, domnul Geoană ar ceda o parte din România? Nu, nu este o soluție cedarea de teritorii și asta e marea diferență între mine și alți politicieni care stau drepți și nu drept. Dacă Ucraina va ceda teritorii, Putin nu se va opri. El nu trebuie încurajat să se înarmeze mai mult”.
În timpul dezbaterii prezidențiale, problemele de politică externă nu au fost punctul forte al Elenei Lasconi. Mircea Geoană i-a spus că „ nu cred că sunteți pregătită pentru funcția de președinte al României”, după ce Lasconi nu a știut să răspundă la o întrebare legată de NATO.
Și liderul AUR, George Simion, se pronunță pentru pace în Ucraina, chiar dacă Kievul ar trebui să facă sacrificii și le-a cerut celor prezenți la dezbatere să jure pe Biblie că nu vor băga România într-un război, deoarece „suntem total nepregătiți”.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!
Trandafir • 19.11.2024, 11:04
Domnul Geona ca fost sectratar general adjunct al NATO cunoste pulsul marilor puteri mondiale care sustin Ucraina. Tind sa-l cred. Doamna Lasconi are o mparere corecta, dar din pacate viseaza frumos.
Trandafir • 19.11.2024, 11:00
Doamne fereste sa ajunga Simion Presedinte ! Nu putem sa ne intoarcem in anii 1990, cu Iliescu si generalul Miliaru oamenii rusilor, la carma tarii si armatei !!