MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

UPDATE. Florin Iordache, reproş către Tudorel Toader, pentru că nu a dat OUG pe Coduri: „Eu nu l-am invitat la şedinţă, a fost o greşeală a staff-ului!”. Ce a răspuns ministrul

Distribuie

Preşedintele comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache a lansat un atac, marţi, la adresa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, aflat în sală, căruia i-a reproşat că nu a pus în aplicare articolele constituţionale din Codul Penal şi de Procedură Penală, adăugând că nu l-a invitat la şedinţa la care ministrul s-a prezentat.

UPDATE. „Este greu de spus că Guvernul nu şi-a îndeplinit, adică este uşor de spus dar greu de susţinut, de argumentat, că Guvernul nu şi-a îndeplinit obligaţia de a aduce în Codul penal, Codul de procedură penală ceea ce Curtea a considerat a fi constituţional. Obligaţia este numai când se declară constituţională interpretativă o normă juridică din câmpul activ, nu din proiecte de lege”, a spus Toader, în replică la criticile preşedintelui comisiei.

Tudorel Toader a explicat şi prezenţa sa la sedinţa Comisiei pentru legile justiției.

„Ministrul justiției poate să participe, din proprie inițiativă, la orice dezbatere parlamentară. În al doilea timp, avem secretari de stat care pot merge la diferite dezbateri sau să fii invitat. Secretarul de stat a primit invitația, mi-a comunicat și i-am zis că vin eu dat fiind faptul că se reia, în comisia specială, dezbaterea pentru Codul Penal”, a spus el.


„Vă voi exprima un punct de vedere al PSD, ca să fie foarte clar. Suntem aici datorită faptului că dintr-o regretabilă eroare a Guvernului PSD-ALDE, acesta nu a reușit să implementeze decizile constituționale, potrivit ultimei decizii a CCR”. a spus Iordache.

El a lăsat să se înţeleagă că nu l-a invitat pe ministru la şedinţă, deşi Tudorel Toader se află în sală.

„Vreau să fac următoarea referire, de aceea nu am invitat reprezentanții Ministerului (Justiției – n.r.) pentru că era normal până în acest moment…Guvernul a avut 4 luni să ducă la îndeplinire decizia CCR. Din săptămână în săptămână, din lună în lună ne-am trezit în luna aprilie, când decizia CCR (…) suntem în aceeași situație”, a spus Iordache.

Ministrul Tudorel Toader a ascultat cu atenție discursul lui Iordache și nu a făcut comentarii, el uitându-se, în acest timp, pe telefon.

Ulterior, senatoarea PNL Alina Gorghiu l-a întrebat pe preşedintele comisiei de ce se află ministrul în sală, atâta vreme cât nu a fost invitat.”Eu nu l-am invitat”, a răspuns Iordache, adăugând că este vina staff-ului faptul că ministrul a ajuns la lucrările comisiei speciale, şi că îi va da cuvântul două minute, la final.

Alina Gorghiu a insistat ca ministrul să prezinte punctul său de vedere, iar Iordache i-a dat cuvântul.

Marton Arpad (UDMR) a criticat faptul că majoritatea PSD-ALDE nu a început să modifice în legislativ codurile penale imediat după deciziile CCR și a așteptat Guvernul să dea OUG. „Măcar atât să facem, să eliminăm articolele neconstituţinale. Noi suntem de părare ca proiectul să îşi urmeze cursul parlamerntar normal”, a spus Arpad.

Parlamentarii liberali şi ai USR au propus respingerea proiectului de modificare a Codului penal şi, respectiv, amânarea discuţiilor, propunerile fiind respinse prin vot de comisie, de către majoritatea PSD-ALDE-UDMR.

Citeşte şi: INTERVIURILE LIBERTATEA | Preotul Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, despre Notre-Dame: ”Această tragedie trebuie să ne apropie, într-o Europă dezbinată de valorile morale și creștine”

Citește mai multe despre florin iordache și Tudorel Toader pe Libertatea.

Comentarii