La aproape șapte ani după ce jurnaliștii Gazetei Sporturilor arătau cum Spitalul Obregia face achiziții și la prețuri triple de la firme de casă, Tribunalul București a dat o primă sentință în dosarul achizițiilor de la cel mai mare spital de psihiatrie din țară. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Fosta șefă a achizițiilor, Elena Faur, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă continuată și cu consecințe deosebit de grave.
Au mai primit pedepse, dar cu suspendare, trei administratori ai unor companii care lucrau cu spitalul: Camelia Ștefu, 3 ani de închisoare cu suspendare, Ion Grigore, 3 ani de închisoare cu suspendare, și Nicolae Tacu, tot 3 ani de închisoare cu suspendare.
Elena Faur este obligată, conform deciziei Tribunalului București, să plătească suma de 4,8 milioane de lei în solidar cu ceilalți condamnați.
În cazul fostului șef al serviciului administrativ al spitalului, Claudiu Cristian Alexandru Popescu, a intervenit prescripția.
Ce s-a întâmplat în 2017
Echipa de investigații a GSP a publicat, în primăvara lui 2017, o serie de șapte articole în care arăta situația din Spitalul „Alexandru Obregia”, cel mai mare spital de psihiatrie din țară.
Ziarul a arătat, printre altele, cum spitalul făcea achiziții la prețuri triple printr-o firmă de casă, dar și cum, în unele cazuri, unele lucrări erau plătite cu două milioane de lei unei firme și cu lucru milioane de lei altei firme, lucru consemnat chiar și în controale ale Curții de Conturi.
Mai mult, managerul Monica Boer țipa la angajați și, în paralel, își construise o vilă cu miniteren de fotbal în apropierea Bucureștiului.
În plus, Spitalul Obregia suporta două abonamente de câte 35.000 de euro pe lună pentru „reparații curente”, iar apoi a mai lansat încă un contract de 450.000 de euro tot pentru „reparații curente”.
Imediat după dezvăluirile ziarului, Gabriela Firea, primar al Bucureștiului în acea perioadă și superioara spitalului prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), renunța la Boer.
Corpul de Control al Gabrielei Firea a confirmat investigația
Gabriela Firea a trimis și Corpul de Control, care a confirmat investigația Gazetei Sporturilor.
Câteva exemple:
- EKG cu memorie – 49.700 de lei – „pe SEAP, prețul variază între 6.750 și 14.275 de lei”
- Injectomat – 21.390 de lei – „pe SEAP, prețul variază între 5.400 și 9.112 lei”.
Pe 11 iulie 2017, DNA a ajuns la Obregia, iar GSP anunța în premieră acest lucru.
Marmită de 4 ori mai scumpă
DNA a deschis dosar penal, iar spitalul a fost controlat de mai multe ori în anul 2017.
Apoi, cazul a fost trimis în judecată în 2019. Prejudiciul calculat de procurori a fost de aproape 5 milioane de lei.
Libertatea a preluat investigația pornită de Gazeta Sporturilor și, în 2019, a publicat un nou episod, în care aducea alte detalii referitoare la caz.
Astfel, o marmită era cumpărată de spital de patru ori mai scumpă, spirometrul era umflat de trei ori, ouăle și uleiul erau cumpărate la preț dublu!
Șefa spitalului n-a fost trimisă în judecată
Ziarul arăta care dintre personajele despre care scrisese în 2017 au fost trimise sau nu în judecată.
Freemac Med SRL, prima dintre firmele de casă expuse de echipa de investigații acum doi ani, a fost cap de listă și în comunicatul DNA. Managerul Monica Boer, director din categoria celor agreați de Sorin Oprescu, nu apare în dosar.
Monica Boer era, alături de Florin Secureanu de la Spitalul Malaxa și de Eduard Armeanu de la Spitalul Județean Ilfov, unul dintre managerii care lucrau preferențial cu Freemac Med SRL.
Administratorul Freemac este Camelia Ștefu, cea căreia managerul Boer îi spunea „Nășica”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Vrajitoarea • 27.01.2024, 18:22
Sper că pedeapsa să rămână cu executare și după apel ca să mai bage frica in alți amatori !!