De Cătălin Lupășteanu,

Acestea este acuzat de patru fapte de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit.

Alături de el sunt suspecți Eugen Milea, la data faptei director general al ADP Sector 1, pentru abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit, Daniel Andronie, la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul ADP Sector 1, Anca Mihalache, la data faptei inspector în cadrul Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, și Gabriel Ocnaru, la data faptei inspector în cadrul Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, toți acuzați de aceeași faptă.

Operațiuni fără strategie de jumătate de miliard de lei

În perioada 2009 – 2018, funcționari din cadrul Administrației Domeniului Public (ADP) Sector 1 București, fără să existe o strategie bugetară care să cuprindă standarde de cost, au cheltuit suma de aproximativ 535.347.970 lei pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi.

Din banii respectivi, arată procurorii s-au mai făcut lucrări de întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și mobilier urban.

Din suma totală, 80.500.280 de lei a fost alocată și cheltuită cu încălcarea dispozițiilor legale (conținute în OUG 34/2006, O.G. nr. 119/1999), cauzându-se o pagubă de aceeași valoare Administrației Domeniului Public Sector 1 București, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite de către firmele contractante, mai notează procurorii.

Are 23 de ani și a dat lovitura cu o afacere unică în România! Ideea genială din care s-a îmbogățit
Recomandări

Are 23 de ani și a dat lovitura cu o afacere unică în România! Ideea genială din care s-a îmbogățit

ADP Sector 1 este o instituție publică cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local al Sectorului 1, și are calitate de autoritate contractantă cu obligația de a efectua achiziții publice potrivit reglementărilor legale în vigoare.

Contractele

În această calitate, în perioada 2009 – 2013, ADP Sector 1 a încheiat, între altele, cu diferite firme, patru acorduri cadru pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, pentru furnizarea și montarea de garduri metalice, precum și pentru reparații, întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, mese de șah, mese de tenis).

Șefa secției de nefrologie de la ”Sf. Ioan” rupe tăcerea! Detalii uluitoare despre profesorul pe fals Checheriță
Recomandări

Șefa secției de nefrologie de la ”Sf. Ioan” rupe tăcerea! Detalii uluitoare despre profesorul pe fals Checheriță

În acest context, Lucian Bechir, ca urmare a atribuțiilor de serviciu pe care le avea ca șef al Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, a supraestimat valoarea bunurilor și lucrărilor ce urmau a fi achiziționate în baza contractelor de întreținere și amenajare a spațiilor verzi, precum și valoarea contractelor de reparații, întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban.

Bărbatul, spun procurorii, ar fi permis ca firmele contractante să aplice prețuri exagerat de mari atât pentru bunurile livrate și lucrările executate.

Adaos de 340% pentru plante ornamentale

Pentru plantele ornamentale livrate, scriu procurorii în dosar, „firmele au practicat un adaos comercial de aprox. 340% (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2009 – 2013) și 180% (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013 – 2016), în ambele situații cu mult peste cel practicat în relațiile comerciale curente”.

TOLO, despre Gabriela Firea și blaturile cu televiziunile! 'În realitate, e jale!'
Recomandări

TOLO, despre Gabriela Firea și blaturile cu televiziunile! 'În realitate, e jale!'

Pentru anumite lucrări de întreținere spații verzi, mai arată DNA, prețurile au depășit de 11, respectiv 17 ori valoarea de piață (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013 – 2016).

În cazul lucrărilor de reparații, întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban, firmele au aplicat o cotă de profit de 109 %, în locul celei de 5%, recomandată în baza prevederilor legale, se mai arată în actele anchetatorilor.

Favor pentru firmă neconformă

De asemenea, arată DNA, prin activitatea concertată a directorului Eugen Milea, șefului de serviciu Daniel Andronie Lucian Bechir și a inspectorilor Gabriel Ocnaru și Anca Mihalache, a fost întocmită documentația de atribuire a acordului-cadru având ca obiect „Furnizare și montare panouri gard 800×2500 mm”, de natură a favoriza o anumită societate comercială.

Concomitent, arată procurorii, în mod nelegal, oferta altei societăți a fost declarată inacceptabilă și neconformă, deși aceasta era cu 11.850.656,4 lei mai mică decât oferta declarată câștigătoare.

Prin toate aceste activități spune Direcția, „s-a cauzat un prejudiciu de 80.500.280,6 de lei în dauna ADP sector 1, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite de către firmele contractante”.

Toți suspecții au fost chemați la DNA pentru a li se aduce la cunoștință că sunt urmăriți penal pentru modalitatea defectuoasă de administrarea a bugetului instituției.

Citește și Irinei Tănase i-a fost „teamă și jenă să iasă pe stradă” după publicarea materialului TNR

CTP s-a enervat după ce vloggerul Selly a făcut accident. Jurnalistul il ataca foarte dur: "Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..."
GSP.RO

CTP s-a enervat după ce vloggerul Selly a făcut accident. Jurnalistul il ataca foarte dur: "Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..."

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri
HOROSCOP

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri