Informația a fost confirmată și de Ministerul Afacerilor Externe, care a dat publicității un comunicat:
„Având în vedere dificultățile majore întâmpinate de autoritățile italiene la identificarea cu exactitate a fiecărei victime implicate în tragicul incident și ca urmare a extinderii demersurilor de verificare a corectitudinii datelor, inclusiv cu sprijinul familiilor cetățenilor afectați, s-a constatat faptul că primul dintre cetățenii români declarat ca decedat de către autoritățile italiene, la data de 14 august 2018, este în viață și este internat în comă profundă de gradul IV la o unitate medicală din Genova. Eroarea a fost sesizată în cursul acestei zile, odată cu sosirea familiei care a constatat că trupul neinsufletit prezentat de autoritățile italiene pentru identificare nu era cel al cetățeanului român în cauză”, a informat MAE.
Potrivit sursei citate, autoritățile italiene vor efectua procedurile necesare pentru îndreptarea erorii și a deciziei prin care a fost constatat și declarat decesul cetățeanului român. În acest scop, reprezentanții echipei consulare mobile au efectuat mai multe demersuri pe lângă autoritățile locale.
Echipa consulară mobilă din cadrul Consulatului general al României la Torino acordă asistență familiilor celor doi cetățeni români. Reprezentanții oficiului consular aflați la fața locului își continuă activitatea de asistență și mențin în permanență legătura atât cu autoritățile locale, cât și cu unitățile medicale la care au fost transportate victimele.
MAE mai informează că operațiunile de scoatere a tuturor persoanelor de sub dărâmături nu s-au finalizat. Dată fiind complexitatea și gravitatea situației, există, totodată, dificultăți majore în ceea ce privește identificarea exactă a tuturor victimelor și stabilirii identității persoanelor afectate.
Inițial, MAE a anunțat că în tragedia de pe Podul Morandi, din Genova, au murit doi cetățeni români, unul dintre acești având dublă cetățenie, respectiv română și moldovenească. Primul român a cărui moarte a fost anunțată era Marian Roșca, din Gorj, iar ulterior Ministerul de Externe a anunțat decesul și celei de-a doua persoane cu dublă cetățenie.
Gorjeanul Marian Roșca, în vârstă de 36 de ani, urma să se căsătorească în toamna acestui an. Bărbatul era stabilit în Franța cu iubita sa și făcea, ca șofer de tir, doar o singură cursă pe lună în Italia. Marian plecase de mai mult timp în Franța din satul gorjean Curtișoara, care aparține orașului Bumbești-Jiu.
Constantin Bobaru, primarul orașului Bumbești – Jiu, a declarat pentru Libertatea că a aflat despre faptul că Marian Roșca ar fi în viață de la sora acestuia, care a fost sunată din Italia de către alt frate plecat la Genova pentru a repatria trupul neînsuflețit.
Ioan Roșca și-a căutat fratele la morgă, însă nu l-a găsit, iar cadavrul care i-a fost prezentat de către autoritățile italiene nu era al rudei sale. Atunci, a fost îndrumat să caute și la spital, unde au fost duși răniții. Acolo, într-adevăr, l-a găsit pe fratele său în viață, dar în comă profundă și cu foarte multe traumatisme.
Surse neoficiale au declarat că Marius Roșca era coleg cu celălalt român care și-a pierdut viața în tragedie și că, la momentul prăbușirii podului, cei doi se aflau în același tir.
Citește și:
VIDEO / Tragedia din Genova, filmată din elicopter. Urmările dezastrului
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro