Potrivit imaginilor apărute în mediul online sau publicate de agențiile foto internaționale, aurora boreală a fost vizibilă și în noaptea de sâmbătă spre duminică în unele zone din China, Germania sau Statele Unite.

XILINGOL, CHINA – MAY 12: Northern lights glow over trees on May 12, 2024 in Xilingol League, Inner Mongolia of China. PIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Fenomenul apare în urma ejecţiilor de particule de la Soare care provoacă furtuni geomagnetice când ajung pe Pământ.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Vineri seară și sâmbătă dimineață au fost observate condiții asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5, adică nivelul maxim, ceea ce reprezintă o premieră în ultimii 20 de ani, au precizat specialiștii de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA).

Pentru duminică a fost emisă o avertizare de furtună de nivel 4 sau mai mare, iar până luni sunt posibile condiții de nivel 3, potrivit Centrului de prognoză meteo spaţială (SWPC) al NOAA.

Deși au existat îngrijorări lagate de o posibilă perturbare a rețelelor de electricitate și comunicații, nu au fost raportate deocamdată probleme majore din cauza furtunii geomagnetice.

Elon Musk, care deține rețeaua de internet Starlink, cu mii de sateliţi pe orbita joasă a Pământului, a precizat într-o postare pe X, fostul Twitter, că sateliții au fost „sub o mare presiune, dar până acum rezistă”.

În același timp, Centrul Naţional de Meteorologie Spaţială din China a emis sâmbătă o alertă roşie, anunțând că este posibil ca furtuna solară să continue în tot acest weekend şi să aibă un impact asupra sistemelor de comunicaţii şi de navigaţie, a transmis agenţia de stat China Nouă.

Aurora boreală a putut fi văzută în noaptea de vineri spre sâmbătă și din România. Dr. Adrian Şonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, a explicat pentru Agerpres că fenomenul a avut loc la o intensitate „aşa cum nu s-a mai văzut de sute de ani”.

Foto: Profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.