Se întâmpla undeva în anii 1480, după unii cronicari ar fi vorba despre 1483 sau 1484, pe când creatorul Monalisei avea 34 de ani. Așa cum spunem în zilele noastre, artistul ”a aplicat pentru un job” la curtea conducătorului ducatului Milanului, Ludovic Sforza. Pentru că știa că liderul avea nevoie de oameni cu prețioase cunoștințe militare, Da Vinci s-a concentrat în caracterizarea sa pe aptitudinile sale în acest domeniu, fără a conștientiza la acea dată geniul său creator.
După cum veți vedea mai jos, mintea să strălucită avea să aducă idei noi în materie de tehnici și echipamente militare.
”Domnul meu ilustru”, își începe Da Vinci scrisoarea către Sforza.
”După ce am văzut și am luat la cunoștință realizările de până acum ale tuturor celor care se consideră artizani și meșteri ai armelor de război, și observând că toate instrumentele inventate de ei nu sunt cu nimic diferite față de cele utilizate până în prezent, îndrăznesc, fără intenția de a discredita pe cineva, de a vă împărtăși secretele mele, apoi să le pun la dispoziția Domniei Voastre, Excelență, iar la momentul oportun de a le și pune în aplicare, după cum se arată în lista ce urmează:
1. Am realizat planurile pentru câteva poduri portabile ușoare, dar tototată solide, cu ajutorul cărora să urmărim ori să alungăm inamicul. Altele modele sunt robuste și rezistente la foc sau în luptă, ușor de ridicat și de plasat în post. De asemenea, cunosc metode prin care le putem arde sau distruge pe cele ale inamicilor.
2. În timpul unui asediu, am cunoștințe despre metodele prin care putem scoate apa din șanțuri și despre cum se pot realiza un număr infinit de poduri, scuturi…
3. În cazul unor condiții vitrege, în timpul unui atac, din cauza terenului sau zidurilor prea înalte, cunosc metode prin care se poate distruge orice fortăreață sau alte incinte.
4. Am planuri pentru diferite tipuri de tun, foarte ușor de transportat; fumul emanat de tunuri, din cauza densității, îi va deruta pe inamici și îi va pune pe fugă.
5. De asemenea, dețin mijloacele necesare construirii silențioase a unor pasaje secrete sau mine către un loc anume, chiar dacă acesta implică trecerea pe sub șanțuri sau ape curgătoare.
6. Pot face, de asemenea, mijloace de transport acoperite, sigure și de necucerit, care pot pătrunde dincolo de liniile inamice și le pot distruge artileria. Nu există armate, oricât de puternice ar fi, care să treacă de ele. Infanteria ar putea merge în spatele lor, în deplină siguranță.
7. Pot realiza tunuri, mortier și artilerie ușoară, cu un design frumos și funcțional, care sunt chiar ieșite din comun.
8. Unde nu se pot folosi tunuri, voi asambla mașinării de catapultare, de atac și de apărare și alte instrumente extrem de eficiente.
9. În cazul unei bătălii pe mare, pot face multe instrumente care sunt potrivite atât pentru atac, cât și pentru apărare și mașinării care rezistă celor mai puternice atacuri de tun.
10. Pe timp de pace, cred că pot aduce o contribuție satisfăcătoare domeniului arhitecturii, construirii clădirilor private sau publice și realizarea sistemelor de circulare a apei.