Moghazehi spune că sunt oameni în Iran ajunși în situația de a-și vinde organele și chiar copiii pentru a-și salva familia. Maestrul bucătar se aliniază opiniei mai multor analiști militari de top care consideră că ayatollahul Ali Khamenei a făcut o demonstrație de forță pentru publicul intern atunci când a atacat Israelul, în noaptea de 13 spre 14 aprilie. 

Liderul religios suprem ar încerca astfel să compenseze pierderea masivă de încredere pe plan intern, inclusiv în Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene (IRCG), forțele armate de elită folosite de regim drept unealtă represivă.  

Mehrzad este extrem de atent la ceea ce se întâmplă în țara natală, unde i-a rămas o parte din familie. 

Opinia publică din Iran este polarizată, susține Moghazehi. De o parte se află monarhiștii, într-un procent covârșitor, conform ultimelor sondaje, care își doresc revenirea la putere a prințului moștenitor Reza Pahlavi, aflat în exil încă din 1980, în prezent locuind în SUA. De cealaltă parte se află republicanii, care-și doresc instaurarea celei de-a doua republici, dar nu condusă de un regim islamic. 

Cert este că iranienii contestă majoritar regimul islamic instaurat cu forța în urma revoluției din 1979 și condus cu mână forte de Ali Khamenei încă din 1981. În contextul intern încordat, atacul asupra Israelului este văzut de iranienii familiarizați cu istoria recentă a țării drept o diversiune de la adevăratele probleme.

Rezultatele finale în cazul fetiței care a murit după ce a mâncat pește. Nu au fost găsite bacterii în preparatele de la magazin
Recomandări
Rezultatele finale în cazul fetiței care a murit după ce a mâncat pește. Nu au fost găsite bacterii în preparatele de la magazin

Libertatea: Cum vedeți atacul asupra Israelului de sâmbătă, 14 aprilie? 
Mehrzad Moghazehi: Poate pentru restul lumii europene, momentul atacării Israelului de către Iran reprezintă ceva, dar pentru mine este teatru ieftin. Noi, cei care cunoaștem situația din Iran, știm, adică ne așteptăm la un soi de război cu Israelul sau cu alte state din zonă, pentru că regimul islamic asta a făcut și înainte, imediat după așa-zisa Revoluție Iraniană din `79. 

INTERVIU. Iranian stabilit în România, despre realitatea din țara natală: „Sunt anunțuri pe străzi cu «Vând organe - rinichi, ochi, inimă»”
Un demonstrant ține în mână o replică de obuz, în timp ce alții se adună în Piața Palestinei din Teheran pe 14 aprilie 2024, după ce Iranul a lansat un atac cu drone și rachete asupra Israelului. Foto: Profimedia

Când ei ajung la un punct în care nu pot să controleze poporul, creează un război. Războiul dintre Iran și Irak a durat 8 ani (n.r. – între 1980 și 1988). A condus atenția poporului către altceva. Când e război, te gândești doar la supraviețuire, nu să te duci să faci revolte, să-ți ceri drepturile. Și exact asta se întâmplă acum. Regimul islamic creează un război. Așa vedem situația noi, iranienii. 

Europenii trebuie să conștientizeze că regimul islamic este o pată neagră, de 45 de ani, care a făcut numai rău. Atacul ăsta teatral (n.r. – asupra Israelului) în care s-au irosit banii poporului nu aduce decât mai multă sărăcie, pentru că, odată cu atacul, s-a scumpit valuta considerabil, asta însemnând o devalorizare și mai mare a monedei iraniene.

De ce a iertat-o instanța pe Sorina Pintea de 15 luni de închisoare, deși a fost prinsă cu mita în pungă. Judecătorul a apreciat „implicarea inculpatei în domeniul sănătăţii”
Recomandări
De ce a iertat-o instanța pe Sorina Pintea de 15 luni de închisoare, deși a fost prinsă cu mita în pungă. Judecătorul a apreciat „implicarea inculpatei în domeniul sănătăţii”

Cum este descris în presa iraniană atacul asupra Israelului din 14 aprilie?
– Regimul islamic, pe toate canalele lui interne de știri din Iran, face propagandă că a omorât zeci de israelieni și că au fost și 200 de răniți, ca să-i țină pe simpatizanți de partea lui.  Adică în toată lumea sunt știri că nicio rachetă sau dronă trimisă către Israel nu a atins vreun obiectiv important de acolo, dar guvernul iranian minte prin știri că s-au răzbunat pe israelieni și le-au dat o lecție.

– Chiar dacă locuiți la mii de kilometri distanță, țineți legătura cu rudele și prietenii care sunt acum în Iran. Care este starea de spirit acolo după atac?
– În Iran este sărăcie cruntă. Ei (n.r. – regimul islamic), în loc să rezolve problemele din Iran, sponsorizează Hamas. De ce a ajuns euro la 65.000 de tomani (n.r. – supraunitate a monedei oficiale a Iranului, rialul. Un toman este echivalent cu 10 riali. Deși rialul este moneda oficială, iranienii folosesc tomanul în calculele curente), când acum câțiva ani era 5.000 de tomani? Pentru că se fură. 

Banii se investesc în terorism și poporul iranian moare de foame. Consecințele acestor nenorociri făcute le suportă poporul de rând. Din acest motiv, și cei care au susținut regimul islamic pentru că erau habotnici și spălați pe creier astăzi nu-I mai susțin pentru că le este foame, sunt înfometați. Totul e până la foame. Omul la foame își arată fața adevărată și face lucruri pe care nu le face în mod normal. 

Cum a ajuns castorul înapoi în România după 175 de ani. „Inginerul ecosistemelor” construiește acum baraje vitale în toate regiunile țării
Recomandări
Cum a ajuns castorul înapoi în România după 175 de ani. „Inginerul ecosistemelor” construiește acum baraje vitale în toate regiunile țării

Acum este o sărăcie cruntă în Iran, oamenii mor de foame. Sunt familii care nu au mai văzut carne de câteva luni, mănâncă pâine și curmale. Clasa mijlocie începe să dispară, se transformă în clasa de jos. Eu cunosc oameni de genul acesta în Iran și acum nu mai fac față, nu mai au bani să-și rezolve probleme elementare, medicamente pentru bolnavi, nu mai au cum să cumpere haine noi pentru copii, mănâncă o dată pe zi, nu de trei ori. 

INTERVIU. Iranian stabilit în România, despre realitatea din țara natală: „Sunt anunțuri pe străzi cu «Vând organe - rinichi, ochi, inimă»”
Iranienii trăiesc în sărăcie cruntă, fără a avea acces la apă potabilă, electricitate, asistență medicală și educație și suferă de boli respiratorii, sărăcie, șomaj. Foto: Hepta

E trist. Și oamenii aceștia nu mai au ce pierde. Pentru asta zic că este un jar sub cenușă care așteaptă și cu prima ocazie o să se revolte de foame, de sărăcie. Nu va mai conta partea politică sau religioasă, ei se vor revolta de foame. Sunt oamenii care își vând unul dintre copii ca să poată să-i salveze pe ceilalți copii. Sunt anunțuri pe străzi, pe pereți, pe stâlpi cu «Vând organe, rinichi, ochi, inimă»

Acum poporul iranian este jarul de sub cenușă, chiar dacă e liniște și nu mai sunt revolte. Cu prima ocazie, când o să fie cazul, o să iasă milioane de oameni pe stradă și, când o să simtă și Garda Revoluționară Islamică că e momentul, o să se întoarcă contra regimului islamic.

– Cât de puternic este în prezent regimul islamic? Temuta Gardă Revoluționară Islamică, armata paralelă, este supusă încă puterii, ayatollahului?
– IRGC este o organizație care s-a creat imediat după ce islamiștii au ajuns la putere. Funcționează ca o poliție islamică. Ei (n.r. – regimul proaspăt instalat după evenimentele din 1979) nu aveau încredere în armata iraniană pentru că era cu poporul. 

Au omorât toți capii armatei, absolut toți generalii, toți care aveau grade mari. Ca să nu existe lovitură de stat, armata să facă o lovitură de stat, au creat IRGC-ul acesta. Ei (n.r. – IRGC) controlează tot, ei bagă droguri în Iran, ei controlează toate instituțiile publice – poliție, jandarmerie, toate sunt sub controlul lor. Ei trimit trupele speciale să bată oamenii. 

Absolut tot ce se întâmplă în Iran este sub mâna lor. Ei sponsorizează Hamas și toate organizațiile astea teroriste. Reacția islamiștilor este foarte dură dacă te ridici împotriva lor. IRGC ar trebui introdus pe lista organizațiilor teroriste. 

Dar să știți că inclusiv susținătorii lor au început să dezerteze. A fost acum atacul când șapte comandanți ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice au fost ucişi. Regimul islamic a zis că o să-i răzbune, dar n-a făcut nimic. Alții din IRCG au decis să se retragă când au văzut că viețile superiorilor nu au avut nicio valoare, au fost doar carne de tun. 

Unii dintre cei care susțineau regimul islamic și-au dat seama că vieților membrilor nu au nicio valoare, că totul este propagandă. Sunt tensiuni și în interior. Unul câte unul vin de partea poporului. Ei (n.r. – oameni cu funcții care se întorc împotriva regimului) nu pot să-și facă publică revolta pentru că ajung la pușcărie, spânzurați sau împușcați. Unii au făcut-o și au sfârșit asasinați. Au fost multe accidente rutiere fatale. Acum toți așteaptă ca jarul ăsta să se transforme într-o flacără și să ia foc.

INTERVIU. Iranian stabilit în România, despre realitatea din țara natală: „Sunt anunțuri pe străzi cu «Vând organe - rinichi, ochi, inimă»”
Voluntari din cadrul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice. Foto: Hepta

– Cât de liberi sunt oamenii în Iran? Pot călători în alte țări? Femeile au dreptul să muncească? Tinerii au acces la internet, la rețelele de socializare? Se pot informa din alte surse decât cele controlate de regim?
Dacă soțul permite, da, o femeie poate să lucreze. Acum nu știu dacă sunt domenii în care nu ai voie, ca femeie, să lucrezi în Iran. Dar nu o să vezi niciodată femei în Iran care să dea cu mătura pe stradă, angajate la salubritate.  Sincer, motivul nu știu exact să-l spun. Că e chestie religioasă, că e de orgoliu, nu știu. Dar cam așa e la noi. 

INTERVIU. Iranian stabilit în România, despre realitatea din țara natală: „Sunt anunțuri pe străzi cu «Vând organe - rinichi, ochi, inimă»”
Femei iraniene. Foto: Hepta

Ideea e că toată lumea lucrează pentru că e sărăcie foarte mare. Nu poți să trăiești dacă ai doar un job. Cunosc profesori, ingineri care fac și taximetrie ca să suplimenteze venitul. Am cunoscut un profesor universitar de istorie, care lucra pe taxi. În Iran, internetul e foarte slab și ei țin sub control chestia asta, adică vor să nu fie puternic. 

De câte ori au fost revolte, pentru ca oamenii să nu poată să comunice cu exteriorul, închideau robinetul de internet. Ca să accesezi Facebook, Instagram sau alte aplicații trebuie să treci de niște filtre. Ideea e că religia nu mai are loc în familiile din Iran, mai ales la rândul tinerilor. Religia nu mai există, adică ei nu mai cred în islam, nu mai cred în nicio religie. 

Da, cine are bani poate să călătorească în afara țării. Poți să ieși din Iran ca bărbat numai dacă ai armata făcută. Dacă ai armată efectuată, ai și pașaport. În Iran, dacă nu faci armată, nici nu poți să te căsătorești, nu poți să te angajezi, nu poți să faci nimic. Armata e obligatorie. În schimb, o femeie trebuie să aibă acordul scris al bărbatului ca să poată ieși în afara granițelor. Asta sunt legile islamice. Poate pleca singură cu acordul soțului, scris la notar. Toate geniile din țară fug, toți sportivii de performanță care sunt medaliați fug, toți…

– Sunt conștienți iranienii de pericolul la care au fost expuși după ce regimul a atacat Israelul? Care sunt așteptările oamenilor de rând? 
Unii oameni nu sunt informați și cred că războiul este o soluție. Dar majoritatea sunt conștienți și nu știu cum o să le fie în viitor. Pentru mine este foarte simplu. Armata islamică, armata asta paralelă care are puterea și conduce tot, să fie introdusă pe lista teroriștilor și fiecare țară europeană să-și scoată diplomații din Iran, să-și închidă ambasadele și să oprească, să înceteze orice colaborare cu ei, economică, politică, socială, orice. Pentru că asta e soluția, nu să bombardezi Iranul, ci soluția este să bagi gruparea asta, IRCG-ul ăsta iranian, Garda Revoluționară, în lista teroriștilor.

INTERVIU. Iranian stabilit în România, despre realitatea din țara natală: „Sunt anunțuri pe străzi cu «Vând organe - rinichi, ochi, inimă»”
Mehrzad Moghazehi a participat la prima ediție din România a show-ului culinar MasterChef

Și-a făcut o viață în România

Mehrzad Moghazehi a ajuns în România în 1991, la vârsta de 10 ani. Părinții au cerut viză pentru Canada, încercând să-și protejeze cei patru copii de viitorul care se arăta sumbru. Fiindcă n-au obținut documentele pentru America, au plecat spre România, unde exista deja o numeroasă comunitate iraniană, și s-au stabilit la Ploiești. În 2011, Mehrzad Moghazehi a participat la prima ediție din România a show-ului culinar MasterChef, ajungând până în semifinală. Administrează un restaurant în localitatea prahoveană Păulești și este căsătorit cu o româncă. 

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (16)

danutz61   •   27.04.2024, 20:00

Excelent articolul. Am aflat multe. Si eu ma gandeam la poporul iranian, fiindca am ramas stiindu-l de cand erau la fel ca americanii in toate. Imi pare rau pentur ei, fiindca sunt destepti dar indoctrinati si supusi regimului totalitar. Sper sa se elibereze cumva!

o_bic   •   22.04.2024, 14:01

Felicitari d-le Moghazehi pt.interviul curajos

dumitru.serban   •   22.04.2024, 11:19

Lasa ca e bine in 'democratia' falsa in care traim. O natiune trebuie sa aiba un lider care nu se îndoaie dupa masonerie. De asta in Evul Mediu au pornit valul de Revoluții sa-i inlature pe toti monarhii...

Vezi toate comentariile (16)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Orașul din România în care se construiește un ansamblu rezidențial peste o necropolă: “Cei mai mulți dintre decedați nu au avut coșciug”
FANATIK.RO
Orașul din România în care se construiește un ansamblu rezidențial peste o necropolă: “Cei mai mulți dintre decedați nu au avut coșciug”
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Viva.ro
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Libertateapentrufemei.ro
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Prima româncă pilot care a concurat în Campionatul Mondial de Raliuri spune ce trebuie să faci imediat după ce te urci la volan. Sfat pentru șoferi
GSP.RO
Prima româncă pilot care a concurat în Campionatul Mondial de Raliuri spune ce trebuie să faci imediat după ce te urci la volan. Sfat pentru șoferi
Alimentul de pe masa de Paște care te face să ieși pozitiv la drug-test. Șoferii trebuie să aibă mare grijă când îl consumă
FANATIK.RO
Alimentul de pe masa de Paște care te face să ieși pozitiv la drug-test. Șoferii trebuie să aibă mare grijă când îl consumă
O fată de 19 ani a mers la spital pentru că avea dureri mari de cap, însă medicii au făcut o descoperire șocantă
Știrileprotv.ro
O fată de 19 ani a mers la spital pentru că avea dureri mari de cap, însă medicii au făcut o descoperire șocantă
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Unica.ro
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Orangesport.ro
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Cum a fost răpit moldoveanul din parcarea unui bloc, în Bucureşti. Poliţiştii au ridicat imaginile surprinse de camerele de supraveghere
Observatornews.ro
Cum a fost răpit moldoveanul din parcarea unui bloc, în Bucureşti. Poliţiştii au ridicat imaginile surprinse de camerele de supraveghere
Horoscop 3 mai 2024. Gemenii s-ar putea să observe o neconcordanță între ceea ce le oferă realitatea și ce-și doresc ei în această perioadă
HOROSCOP
Horoscop 3 mai 2024. Gemenii s-ar putea să observe o neconcordanță între ceea ce le oferă realitatea și ce-și doresc ei în această perioadă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI