MENIU CAUTĂ
, de Andreea Radu

Investigație jurnalistică Rai 3: Uniformele Armatei italiene sunt fabricate în România. Matteo Salvini dă vina pe Uniunea Europeană

Distribuie

Matteo Salvini, vicepremier şi ministru de interne al Italiei, cunoscut pentru vehemenţa cu care apără produsele "made in Italy", se află, de luni, în centrul unei noi polemici naţionale după ce reporterii de la emisiunea de investigaţii "Report", difuzată pe canalul Rai 3, au dezvăluit că o bună parte din uniformele aflate în dotarea Armatei italiene şi Carabinierilor sunt fabricate în România, notează hotnews.ro.

Cotidianul italian „Il Fatto Quotidiano” a publicat detaliile investigației realizate de jurnaliștii Rai 3, dezvăluind că militarii şi carabinierii italieni se îmbracă în uniforme fabricate în România, mai exact la Târgu Trotuş (jud. Bacău) şi la Fălticeni.

Vrând să afle etapele producţiei şi costul exact al uniformelor care ajung în Italia, jurnaliştii au ajuns în judeţele Bacău şi Suceava, unde au vorbit cu directorii fabricilor textile. Astfel, ei au aflat că un grup restrâns de firme de confecţii italiene, cu sediile în regiunile Lombardia şi Toscana, participă la licitaţiile publice şi le câştigă oferind un preţ cu puţin mai mic decât concurenţa. Ulterior, firmele subcontractează producția la companii mai mici din România, informează hotnews.ro.

O parte din aceste companii din România sunt controlate integral chiar de antreprenorii italieni. Reporterii de la „Report” susțin că firmele italiene ajung să aibă câștiguri de la 40%, la 80%.

Două astfel de companii sunt „Alfredo Grassi Spa”, care a câştigat un contract cu Carabinieri și care produce uniforme prin firma Trotustex, cu sediul la Târgu Trotuş, și „La Lovers”, care furnizează uniforme produse la Fălticeni Ministerului Apărării din Italia. Desigur, costurile de producție în România sunt net inferioare.

Uniformele care ajung în Italia sunt fabricate la Târgu Trotuş și la Fălticeni (foto hotnews.ro)

Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta aflat la guvernare la Roma care spunea în 2017 că Italia a importat din România 40% dintre infractorii lor, în timp ce România importă din Italia companiile și capitalurile lor, a fost chestionat de jurnaliștii italieni cu privire la uniformele „made in Italy”.

Ministrul de Interne italian a dat vina pe „normativele UE”, care reglementează licitațiile, punctând că vrea să schimbe situația și regulile europene.

„Mi-aș dori şi eu ca produsele să fie făcute în Italia”, a mai spus Matteo Salvini, potrivit hotnews.ro.

Foto: Facebook Matteo Salvini


AUDIO | Metodele mafiote cu care frații Bărbuț i-au terorizat pe angajații AdePlast. Apelul disperat la poliție al unui salariat care spune că se teme pentru viața lui: „Pe domnul director l-au sechestrat în birou. L-au bătut în birou!”


Comentarii