De Valentina Postelnicu,

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, aceste discuții telefonice au avut loc în contextul politic din Republica Moldova de după instalarea noului Guvern și în condițiile în care, la inițiativa Președintelui Klaus Iohannis, prin concluziile Consiliului European din 20-21 iunie a.c., liderii europeni au salutat transferul pașnic de putere de la Chișinău și au agreat consolidarea sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova pe baza unor măsuri concrete.

În cadrul convorbirilor telefonice cu Prim-ministrul Maia Sandu și cu Viceprim-ministrul Andrei Năstase, Președintele României a urat succes celor doi înalți demnitari în îndeplinirea mandatelor lor de mare răspundere pentru viitorul cetățenilor Republicii Moldova.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat susținerea României și a sa personală, în condițiile angajamentului clar și concret al noului Guvern pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru avansarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și pentru continuarea proiectelor de cooperare, mai ales a celor de interconectare strategică, derulate de România în Republica Moldova, componente importante ale Parteneriatului Strategic.

Președintele României a subliniat faptul că țara noastră va sprijini transformările democratice reale, implementarea principiilor statului de drept, a angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu UE, precum și a reformelor necesare pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania
Recomandări

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania

 

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a exprimat deschiderea ca România, pe baza solicitărilor concrete ale Republicii Moldova, să acorde asistență dedicată pentru consolidarea instituțiilor din domenii prioritare pentru Republica Moldova.

Premierul Maia Sandu a mulțumit Președintelui României pentru sprijinul constant acordat de țara noastră cetățenilor din Republica Moldova și pentru oferta de sprijin pentru consolidarea instituțiilor din Republica Moldova, urmând ca, în cooperare cu partea română, să fie identificate domeniile unde este nevoie de asistență prioritară. Totodată, Prim-ministrul Republicii Moldova a exprimat angajamentul Guvernului pe care îl conduce pentru continuarea parcursului european al țării, a implementării Acordului de Asociere, precum și pentru Parteneriatul Strategic cu România.

Cei doi înalți demnitari au convenit continuarea și aprofundarea dialogului bilateral cu ocazia vizitei pe care doamna Prim-ministru Maia Sandu o va efectua la București la data de 2 iulie 2019.

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1
Recomandări

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1

 

De asemenea, a fost convenită efectuarea unei vizite la București, la începutul lunii iulie, a Viceprim-ministrului Andrei Năstase.

În cadrul convorbirii telefonice cu Președintele Igor Dodon, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța menținerii parcursului european al Republicii Moldova, a implementării Acordului de Asociere și a Acordului Cuprinzător și Aprofundat de Liber Schimb și a reformelor necesare pentru apropierea de UE, pentru menținerea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale în granițele internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european, precum și a consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale dintre România și Republica Moldova.

Președintele Igor Dodon a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de România în diverse domenii de interes direct pentru dezvoltarea Republicii Moldova și a reiterat poziția sa, exprimată la data de 14 iunie 2019, privind dorința de a susține și continua Parteneriatul Strategic bilateral cu România, care este și principalul partener comercial al Republicii Moldova, alături de parcursul european al Republicii Moldova și aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul
GSP.RO

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie
HOROSCOP

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie