De Răzvan Mihalașcu,

Anunțul a fost făcut de eurodeputatul Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), într-o postare pe Twitter.

„Echipele de negociere pentru Parchetul European, faza finală, după ani lungi de discuții: cu colegii mei M. Pagaza și M. Holmeier și cu președinția finlandeză. Acord final între Consiliu și Parlamentul European: Laura Kovesi, primul procuror european”, a scris Lopez Aguilar.

Juan Fernando Lopez Aguilar este membru în echipa de negociere a Parlamentului European care a avut mandatul de a susține candidatura Laurei Codruța Kovesi.

Echipa de negociere ale Parlamentului European și cea a Consiliului Uniunii Europene s-au reunit marți seară, la Bruxelles, pentru a încheia un acord, ca urmare a votului dat săptămâna trecută de ambasadorii celor 22 de state membre ale Uniunii Europene care participă la crearea Biroului Procuroului Public European (EPPO). Dintre acestea, 17 state membre au votat, joia trecută, pentru ca Laura Codruța Kovesi să devină primul procuror-șef european, conform caleaeuropeana.ro.

Mesajul Parlamentului European după ce Laura Codruța Kovesi va deveni procuror-șef european

Laura Codruța Kovesi este principalul candidat al Parlamentului European pentru a deveni primul procuror-șef european, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

Președintele Comisiei LIBE a declarat că Laura Codruța Kovesi este „alegerea perfectă” pentru funcția de procuror-șef european.

Doamna Kovesi este alegerea perfectă pentru a deveni procuror-șef european. Ea are competențe profesionale excelente. Mai mult, România nu deține în prezent posturi cheie în cadrul Uniunii Europene. Ea va fi una dintre femeile puternice care va conduce UE de acum înainte.

Juan Fernando López Aguilar, președintele Comisiei LIBE

Monika Hohlmeier, președintele Comisiei de Control Bugetar, a afirmat că Laura Codruța Kovesi are „un record impresionant de reușite în lupta împotriva corupției”.

Suntem foarte bucuroși că doamna Laura Kovesi va conduce noul Parchet European. Ea corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului pentru crearea unei instituții puternice și credibile. Kovesi este foarte competentă, având un record impresionant de reușite în lupta împotriva corupției.

Monika Hohlmeier, președintele Comisiei de Control Bugetar

De asemenea, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a afirmat că „în această seară s-a mai îndeplinit o formalitate pentru numirea doamnei Kovesi în funcția de procuror șef european”.

Liberalul a explicat că negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene „au constatat formal că cele două instituții au aceeași poziție în privința numirii procurorului șef european, adică aceea că doamna Kovesi este candidatul ambelor instituții”.

Decizia trebuie ratificată acum separat la nivel politic în Consiliu și în Parlament. Acest lucru se va face rapid și se va face cu largă majoritate.
În Parlament se poate da un vot în plen sau poate fi o decizie a Conferinței Liderilor Grupurilor Parlamentare.

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL

Mureșan susține că întrevederea echipelor de negociere a durat doar 20 de minute, iar „toți pașii de acum încolo sunt pure formalități”.

Află cu ce se va ocupa procurorul-șef european.

foto: EPA

Citeşte şi:

Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european de ambasadorii statelor UE. Numirea în funcție e ca și asigurată

Viorica Dăncilă, după votul favorabil pentru Kovesi în cadrul reuniunii COREPER pentru poziția de procuror-șef al Parchetului European: „Imaginea României ar avea de suferit”

Kovesi, după votul din Consiliul COREPER: ”Votul e o recunoaştere a activităţii depuse de tot sistemul de justiţie”

Ce a postat Simona Halep în miez de noapte, după victoria splendidă de la Dubai. Surpriza de la miezul nopții!
GSP.RO

Ce a postat Simona Halep în miez de noapte, după victoria splendidă de la Dubai. Surpriza de la miezul nopții!

Horoscop 24 februarie 2020. Săgetătorii au parte de o cheltuială neprevăzută
HOROSCOP

Horoscop 24 februarie 2020. Săgetătorii au parte de o cheltuială neprevăzută