”Letonia, împreună cu alte state membre UE, va sprijini Marea Britanie și va decide dacă va expulza angajați ai serviciilor secrete ruse aflați sub adăpostul muncii diplomatice. Detaliile concrete vor fi coordonate cu alte țări ale Uniunii Europene și ar putea fi emise săptămâna viitoare”, a declarat Edgars Rinkevics, transmite presa lsm.lv.
Oficialul a mai spus că Letonia își nu își va chema înapoi ambasadorul din Rusia, Maris Riekstins, care își va continua munca.
Biroul premierului Letoniei Maris Kucinskis a lansat un comunicat prin care spune că ”Letonia condemnă categoric atacul petrecut pe 4 martie la Salisbury, Marea Britanie. Letonia împrtășește solidaritatea cu Marea Britanie în această provocare la adresa securității comune și este gata să asigure susținerea necesară părții britanice în cadrul bilateral, UE, NATO și ONU.
”Letonia este de acord cu guvernul britanic. Rusia este cel mai probabil responsabilă pentru atacul petrecut la Salisburi”, se mai arată în comunicatul emis de biroul șefului executivului leton.
Totodată, vineri, UE și-a retras ambasadorul din Moscova, după ce liderii de pe bătrânul continent au susținut poziția premierului britanic Theresa May, după încercarea asasinării fostului spion Serghei Skripal.
Consiliul Europei susține că nu există nicio altă alternativă plauzibilă, înafară de a-și retrage ambasadorul de la Mosocova, chiar dacă Kremlinul neagă cu vehemență atacul chimic asupra spionului Skripal.
Premierul britanic Theresa May a primit bucuroasă sprijinul oferit de UE, susținând că este drept ca toate țările din blocul comunitar să țină piept Rusiei în timp ce țara lui Vladimir Putin ”nu are respect pentru granice și amenință valorile” europene.
Potrivit BBC, ambasadorul UE la Mosocova este așteptat să sosească la Bruxelles ”pentru consultări” în timpul acestui weekend.
Ca răspuns, ministerul de externe al Rusiei a declarat următoarele: ”Regretăm că UE a ales să urmeze o campanie anti-rusească lansată de Londra și de aliații ei de peste ocean, cu scopul evident de a crea alt obstacol pentru normalizarea situației pe continentul european”.
#salvatipipera/ Fostul arhitect-șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu: În Pipera, evoluția ar fi fost normală dacă s-ar fi respectat planificarea infrastructurii
FOTO: EPA