România este unul dintre principalii furnizori din Europa ai marilor branduri britanice de modă Debenhams, Topshop, Dorothy Perkins sau Wallis, care în ultima săptămână au anunţat închiderea magazinelor sau intrarea în incapacitate de plată.
Aceste probleme generate de pandemie, dar nu numai se răsfrâng asupra producţiei locale de textile, unele fabrici din România lucrând exclusiv cu grupuri britanice.
Pentru brandul Debenhams, circa 4% din produsele din magazine purtau pecetea “made in România”, conform celor mai recente date.
În cazul Arcadia, pe lista de peste 1.000 de furnizori din întreaga lume apar peste 50 de fabrici locale. Grupul britanic, unul dintre cele mai mari nume din moda mondială, a anunţat că intră în insolvenţă şi nu se ştie ce urmează, notează ZF.
Unele dintre cele mai mari fabrici de textile din România, precum Alison Hayes şi Oztasar, dar şi altele mai mici, produc haine pentru marile grupuri britanice de modă care se confruntă în prezent cu probleme financiare şi care riscă falimentul.
România produce haine, fibre textile şi încălţăminte în valoare de 22 mld. lei (4,4 mld. euro) anual, adică echivalentul a 2% din PIB, industria având o pondere similară (circa 1,3-1,4%) în totalul cifrei de afaceri a mediului de bussiness local în 2019. În total, e vorba de peste 10.000 de companii.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro