Anglia, Franța și Italia au cerut elevilor, din decembrie, să poarte masca de protecție la școală. Alte țări, precum Spania, impuseseră deja această măsură încă din septembrie 2020.
Oficialii de la București au anunțat pentru începutul anului școlar 2021-2022 că masca va fi obligatorie în școli, dar și pe o rază de 50 de metri în jurul lor. Ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, mai anunța atunci că masca de protecție va fi exceptată de la purtarea în interior în învățământul special și la orele de sport.
Mai jos, tabloul statelor europene care au impus purtarea obligatorie a măștii la școală, încă de la clasele primare.
Anglia, unde varianta Omicron a determinat o creștere accelerată a infectărilor, a reimpus după vacanța de iarnă elevilor din ciclul gimnazial să poarte masca. Măsura a stârnit reacții la începutul noului trimestru, dar mai multe țări UE au adoptat deja măsura chiar și pentru copiii din școala primară, notează The Guardian.
Unii parlamentari conservatori și grupuri de părinți s-au opus măsurii. Aceștia au susținut că măștile ar putea avea un efect pe termen mai lung asupra capacității oamenilor de a învăța și de a socializa.
Franța, unde Omicron a devenit deja dominantă, a reimpus din noiembrie purtarea măștii pentru elevii cu vârsta de peste 11 ani, după o scurtă relaxare la începutul noului an școlar. Pe lângă asta, începând cu 15 decembrie, măștile au devenit obligatorii în toate clasele primare.
Măsura, aplicabilă anterior copiilor cu vârsta de peste 6 ani în zonele cu incidența ridicată, nu a stârnit până acum rezistență semnificativă, în contextul în care țara se confruntă cu niveluri-record de infectări alimentate de noua tulpină.
Cerința este o precauție rezonabilă și logică, având în vedere dinamica actuală a epidemiei. Obiectivul, până la urmă, este să se închidă cât mai puține clase.
Catherine Nave-Bekhti, secretarul general al Federația Sindicatelor Generale ale Educației Naționale din Franța:
Din cauza noii tulpini și cu un bilanț COVID care depășește 200.000 de cazuri zilnice, copiilor francezi cu vârsta de peste 6 ani li se mai cere acum să poarte măști în locuri interioare deschise publicului, inclusiv magazine, cinematografe, complexe sportive, trenuri și autobuze și în afara orașelor mari precum Paris și Lyon.
La rândul ei, Italia a cerut, de la finalul anului trecut, tuturor elevilor cu vârsta de peste 6 ani să poarte o mască în interiorul școlii, cu excepția cazului în care întreaga clasă a fost vaccinată.
Grecia, în schimb, a extins cerința și la copiii de grădiniță, iar măștile trebuie schimbate de trei ori pe zi.
Tot la începutul lunii decembrie, Belgia a impus purtarea măștii pentru toți copiii cu vârsta de peste 6 ani, inclusiv la școală. Ministrul sănătății, Frank Vandenbroucke, a argumentat decizia ca fiind cheia pentru „oprirea motorului” transmiterii virale în rândul copiilor.
De cealaltă parte, școlarii din Spania de peste 6 ani poartă măști în școli din septembrie 2020. Regula a întâmpinat, în general, puțină rezistență, deși partidul de extremă-dreapta Vox a căutat să facă un capital politic din împotrivirea ei, susținând că purtarea continuă a măștilor de către copii „ar putea fi contraproductiv” și poate afecta dezvoltarea.
Aproape toți copiii de peste 6 ani au purtat masca fără să o respingă, au normalizat-o. Dacă le explicăm bine, ei o pot înțelege și pot respecta regulile. De multe ori o pot accepta mai ușor decât adulții.
Mireia Orgilés, autoarea unui studiu privind impactul psihologic al pandemiei asupra tinerilor din Italia și Spania, pentru publicația El Diario de la Educación:
În Germania, unde statele federale își pot stabili propriile reguli, cerințele privind măștile au fost reimpuse pe măsură ce se apropie creșterea Omicron.
Astfel, măștile sunt obligatorii în toate clădirile școlii pentru toate grupele de vârstă, dar pot fi date jos la examene și prezentări.
România ia în calcul oferirea de măști gratuite pentru elevi
Luni, 3 ianuarie, într-o ședință de urgență care a avut loc la Guvern, s-au propus măsuri de combatere a efectelor valului 5 COVID, printre care purtarea obligatorie a măștii de protecție în aer liber și oferirea de măști gratuite pentru elevi.
Măsurile pregătite de Guvern vin în contextul în care, la acest moment, în România au fost confirmate oficial 92 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron.
În ce țări europene elevii nu poartă mască
Nu toate țările europene au impus însă aceste măsuri. Spre exemplu, în Suedia, elevii nu sunt obligați să poarte măști. Elevii revin în bănci după vacanța de iarnă săptămâna viitoare, iar epidemiologul de stat, Anders Tegnell, a declarat luni că închiderea școlilor este posibilă, dar nu la nivel național.
În schimb, școlilor din Suedia li s-a spus să ia măsuri preventive, cum ar fi petrecerea timpului în aer liber, intensificarea igienei mâinilor, evitarea aglomerației și asigurarea că elevii rămân acasă dacă dezvoltă simptome de coronavirus.
Nici Norvegia nu impune purtarea măștilor la școală, deși copiii de peste 12 ani trebuie să le poarte în transportul public. Polonia nu a impus până acum elevilor să poarte mască, dar autoritățile au avertizat luni că ar putea fi impuse noi restricții.
Un studiu german recent a constatat că obligarea copiilor – și în special a adulților – să poarte măști în unitățile de învățământ poate reduce riscul de infectare în școli, deoarece, în general, grupurile erau mai numeroase atunci când se afla și un adult.
Martina Sombetzki, autorul principal al studiul, a spus că rezultatele au arătat că purtarea obligatorie a măștilor de protecție de către personalului didactic și de către elevi a redus semnificativ numărul de infectări în școli în anul școlar 2020-2021