Mergi direct la conținut »
Mesajul lui Ludovic Orban către românii din Italia, care vor să vină acasă de Paşte: "Nu li se va restrânge dreptul de a intra în ţară, dar vor sta în carantină"
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Mesajul lui Ludovic Orban către românii din Italia, care vor să vină acasă de Paşte: „Nu li se va restrânge dreptul de a intra în ţară, dar vor sta în carantină”

Premierul Ludovic Orban a declarat, în videoconferinţa susţinută duminică seara, de la Vila La 1, unde se află în izolare, că românii din Italia, zonă cu focar de coronavirus, pot veni acasă, chiar dacă se instituie starea de urgenţă, însă vor fi băgaţi obligatoriu în carantină timp de 14 zile.

De Valentina Postelnicu,

„Le transmit tuturor cetăţenilor români că nu le vom restrânge dreptul de a veni în ţară, dar există această obligaţie, ca în funcţie de ţara sau zona din care vin şi de nivelul restricţiei impuse, fie să intre în carantină, fie să intre în izolare pe o perioadă de 14 zile”, a declarat premierul, duminică, în conferința de presă de două ore.

Premierul a precizat că statul român nu poate asigura transportul aerian al tuturor românilor care vor să se întoarcă acasă, ci poate face acest lucru doar în cazul unor situații excepționale.

De altfel, MApN a făcut, până în prezent, două curse speciale pentru a aduce din Italia 17 cetăţeni români, turişti, care rămăseseră blocaţi în această ţară.

„În Italia sunt peste un milion de români, nu se poate organiza transport rutier, se ştie foarte clar că există restricţii împotriva cărora sigur că ne luptăm, restricţii care au fost introduse de alte state. Se ştie de Ungaria, care a introdus restricţii, se ştie de Slovenia, care a introdus restricţii. Transportăm pe calea aerului doar cazuri, de exemplu, de turişti, cum a fost situaţia unor turişti care au fost surprinşi de declararea stării din Italia şi care efectiv nu aveau niciun mijloc de trai, se aflau şi într-o situaţie dificilă, numai cazuri speciale, în care putem interveni pentru un număr mai restrâns”, a explicat Ludovic Orban, duminică.

Premierul a lansat un apel către românii din Italia, în special cei care au lucrat în industria hotelieră, să recurgă la formele de sprijin pe care le oferă statul italian.

„De asta apelez la toţi cetăţenii români care se află în Italia, poate şi în Spania, că acum şi în Spania este introdusă starea specială, să caute, în cazul în care au lucrat… în Italia ştiu că au lucrat în industria hotelieră sau în alte ramuri în care firmele au trebuit să închidă, să apeleze la toate formele de sprijin pe care le oferă statul italian. Sigur că suntem într-o permanentă legătură cu ambasada, cu consulatele şi, la nivel diplomatic, păstrăm legătura şi încercăm să găsim soluţii de susţinere a românilor care se află în situaţii deosebite în Italia sau în alte ţări, în funcţie de evoluţia evenimentelor”, a mai spus Orban

Close
Închide
  Close