Mergi direct la conținut »
Ministrul Agriculturii: „Avem suficiente stocuri de alimente și apă. Capacitatea producătorilor este mai mare decât cererea actuală a populației”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ministrul Agriculturii: „Avem suficiente stocuri de alimente și apă. Capacitatea producătorilor este mai mare decât cererea actuală a populației”

Ministrul Agriculturii: „Avem suficiente stocuri de alimente și apă. Capacitatea producătorilor este mai mare decât cererea actuală a populației”

Românii au luat cu asalt magazine, în ultimele zile, de frica epidemiei de coronavirus. Isteria a lăsat goale rafturile din multe supermarketuri, motiv pentru care ministrul Agriculturii, Adrian Oros, încearcă să liniștească populația și spune că România are destule stocuri de alimente, în caz de urgență, anunță Agerpres.

De Iulian Budușan,

Adrian Oros a declarat că Administraţia Naţională pentru Rezervele Statului şi Probleme Speciale are stocuri în caz de urgenţă, inclusiv stocuri alimentare, fiind făcute multe scenarii pentru diferite situaţii în funcţie de numărul de oameni şi de numărul de zile în care ar trebui asigurată hrana.

Stiri Coronavirus - ultimele stiri despre epidemia de coronavirus

„Capacitatea de producţie a operatorilor economici din industria alimentară este mult mai mare decât cererea de produse alimentare din momentul de faţă şi există stocuri suficiente de alimente şi de apă pentru a satisface nevoile populaţiei”, afirmă ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros.

„Dorim să facem un apel la calm către toţi cetăţenii şi să îi asigur că nu sunt probleme. Acum sunt suficiente stocuri de alimente şi apă pentru a satisface nevoile populaţiei, atât la marii operatori economici cât şi pe marile platforme logistice. Având aceste stoc de rulaj ei pot să îşi mărească producţiile şi stocurile în funcţie de cererea zilnică de produse alimentare din momentul de faţă”

Adrian Oros spune că autoritățile abilitate au scenarii bine puse la punct, în care sunt simulate crize de 60 de zile, 120 de zile sau 180 de zile, nu doar pentru epidemii, ci și pentru dezastre.

„Noi discutăm nu doar despre ce are acum în stoc această Administraţie Naţională pentru Rezervele Statului şi Probleme Speciale, noi discutăm şi despre stocurile care sunt la marii operatori economici pe platformele logistice. Fiecare minister are un compartiment pentru situaţii de urgenţă, noi colaborăm cu ministerele de resort şi avem aceste date ştiind în fiecare clipă care sunt stocurile. Sunt mai multe scenarii. Sunt făcute scenarii pentru diferite situaţii în funcţie de numărul de oameni şi în funcţie de numărul de zile în care ar trebui asigurată hrana. Sunt scenarii făcute pentru 60 de zile, pentru 120 de zile, pentru 180 de zile şi iarăşi pentru numărul de persoane care ar necesita să fie alimentate într-o anumită situaţie specială, pentru că aici nu discutăm numai de epidemii ci şi de dezastre”, a precizat Adrian Oros.

Mesajul infirmierei care l-a invitat pe secretarul de stat Raed Arafat să lucreze cu ea a devenit viral. ”Am vrut știe ce facem noi într-un spital și să ne trimită echipament”
Recomandări

Mesajul infirmierei care l-a invitat pe secretarul de stat Raed Arafat să lucreze cu ea a devenit viral. ”Am vrut știe ce facem noi într-un spital și să ne trimită echipament”

 

El a adăugat că există un comitet de lucru privind creşterea rezilienţei resurselor de apă şi hrană la întreg spectrul de ameninţări, inclusiv cele hibride. „Suntem mai multe ministere cu mai multe atribuţii şi în fiecare zi noi ştim care sunt stocurile atât în Rezerva de Stat cât şi stocurile din marile lanţuri de retaileri, de la marii operatori economici şi care este posibilitatea lor de aprovizionare imediată. Este o activitate continuă pe care compartimentele speciale din fiecare minister o fac”, a adăugat şeful MADR.

Cum va funcționa amânarea ratelor: termenul maxim e de nouă luni, nu se percep taxe suplimentare
Recomandări

Cum va funcționa amânarea ratelor: termenul maxim e de nouă luni, nu se percep taxe suplimentare

 

Până în acest moment, pe teritoriul României a fost confirmat un singur caz de infectare cu coronavirus.

Cum ne protejăm împotriva coronavirusului

Primul român infectat cu coronavirus a ajuns în această dimineață la Institutul Matei Balș din București, iar starea de sănătate este bună.

Miercuri, puțin înainte de miezul nopții, într-o conferință de presă organizată la Ministerul de Interne, ministrul Sănătății, Victor Costache și secretarul de stat Raed Arafat au confirmat primul caz de coronavirus din România.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că noul coronavirus se propagă doar pe căile respiratorii, nu prin atingere și că nu există persoane purtătoare de virus.


Close
Închide
  Close