Mergi direct la conținut »
Ministrul Apărării cere explicații după ce avioanele F16 nu s-au ridicat de la sol pe 1 Decembrie. "Trebuie să decidem dacă a fost o greșeală sau o neștiință"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ministrul Apărării cere explicații după ce avioanele F16 nu s-au ridicat de la sol pe 1 Decembrie. "Trebuie să decidem dacă a fost o greșeală sau o neștiință"

Ministrul Apărării cere explicații după ce avioanele F16 nu s-au ridicat de la sol pe 1 Decembrie. „Trebuie să decidem dacă a fost o greșeală sau o neștiință”

Ministrul Apărării a cerut "o clarificare a situației" după ce avioanele F16 din dotarea Forțelor Aeriene Române nu s-au ridicat de la sol pentru parada organizată de Ziua Națională a României, la București. El a precizat că apartatele de zbor nu au putut să decoleze din cauza poleiului de pe pistă.

Gabriel Leș a afirmat, într-o emisiune de la B1 TV, că în cazul unei decolări pe gheață, riscurile ar fi fost ridicate pentru avioanele de luptă. Cu toate acestea, el a cerut „o clarificare a situației”.

„Trebuie să decidem dacă a fost o greşeală sau o neştiinţă a cuiva sau ce anume s-a întâmplat, în condiţiile în care pista a fost acoperită cu gheaţă în dimineaţa respectivă. Aş vrea să vă spun foarte serios că nu putem să riscăm niciodată ca un aparat de zbor F16 să îl ridicăm de la sol în condiţii nepotrivite pentru o manifestare, fie ea şi o astfel de paradă, pentru că după două ore, trei ore s-au ridicat ca să participe la parada de 1 Decembrie de la Alba Iulia. Riscurile la care erau supuse acele aparate încercând să zboare de pe acea pistă îngheţată erau mari. (….) Nu am cerut neapărat un audit. Am cerut o clarificare a situaţiei care a fost acolo”, a afirmat Gabriel Leş.

Pe de altă parte, ministrul Apărării a subliniat că piloţii de pe F16 „fac încă zboruri de antrenament”.

„În acest moment, noi încă învăţăm să lucrăm cu acele aparate, piloţii fac încă zboruri de antrenament şi de pregătire pe acele aparate. Un astfel de aparat nu se învaţă să îl conduci, să îl pilotezi de pe azi pe mâine”, a adăugat acesta.

Șeful Apărării a dat asigurări că, în condiţii de criză, toate cele 12 aparate F16 sunt pregătite să se ridice de la sol.


Citește și:

EXCLUSIV/ „Poliția nu m-a căutat niciodată în trei ani!”. Libertatea l-a găsit în Anglia pe tânărul care a văzut cum comisarul a lovit-o pe Ana pe zebră. Șoferul-comisar s-a dus acasă la tatăl acestuia, și el martor, ca să-i influențeze!

Close
Închide
  Close