În primul discurs rostit în calitate de președinte, după învestirea din ianuarie 2017, Donald Trump a promis să pună capăt „masacrului american” și să repare țara disfuncțională, la cârma căreia tocmai se instalase.

Moștenirea lui Trump pentru o Americă divizată: Măsurile bune au fost îngropate de cele greșite și de „răul făcut democrației americane”
În primul discurs în calitate de președinte, Donald Trump a promis să repare America. Foto: EPA

La finalul unui mandat tumultuos, Donald Trump lasă în urmă o Americă și mai polarizată decât cea pe care a găsit-o, unde mii de oameni mor zilnic din cauza epidemiei de COVID, economia este în criză, iar violența politică, la cote maxime, scrie Reuters.

Revolta violentă de pe 6 ianuarie este doar ultimul exemplu al tensiunilor.

Trump nu este cel care a creat diviziunea din societate, dar a folosit-o și a alimentat-o pentru a-și solidifica baza electorală.

În cea mai mare parte a mandatului a evitat să denunțe naționalismul adepților supremației albe, alimentând percepția că le susține cauza. Retorica sa dură a agravat crizele izbucnite din cauza tensiunilor rasiale, precum cea declanșată după uciderea lui George Floyd.

Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, acuzat că este un agent al Moscovei,  a comparat în predică perchezițiile din Ucraina cu cele din Coreea de Nord. Ce vor face credincioșii români?
Recomandări
Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, acuzat că este un agent al Moscovei, a comparat în predică perchezițiile din Ucraina cu cele din Coreea de Nord. Ce vor face credincioșii români?

Trump a negat repetat acuzațiile de rasism.

Suporterii săi spun că acțiunile sale au corectat greșelile precedentelor administrații, care au ignorat situația săracilor, a clasei muncitoare și a regiunilor rurale.

Alex Bruesewitz, un organizator al campaniei „Opriți furtul”, care contestă rezultatele alegerilor prezidențiale, spune că președintele își menține susținerea în rândul alegătorilor care fac parte din clasa muncitoare.

„Aceștia au simțit că au fost ignorați. Iar președintele le-a spus: Nu veți mai fi uitați”, explică Bruesewitz.

Refuzul lui Trump de a admite înfrângerea în fața democratului Joe Biden și discursul prin care și-a îndemnat suporterii să meargă la Capitoliu marchează finalul mandatului prezidențial.

Tensiunile sunt resimțite în fiecare zi. Milioane de republicani sunt convinși că alegerile au fost fraudate și că Joe Biden va fi un președinte ilegitim, ceea ce îngreunează mandatul acestuia de la bun început.

Moștenirea lui Trump pentru o Americă divizată: Măsurile bune au fost îngropate de cele greșite și de „răul făcut democrației americane”
Refuzul lui Trump de a admite înfrângerea în fața democratului Joe Biden a provocat tensiuni majore ce au culminat cu atacul de la Capitoliu. Foto: EPA
Premieră: s-a măsurat audiența televiziunii Euronews România. După 6 luni, postul finanțat de Politehnică are telespectatori care încap într-un bloc din Titan
Recomandări
Premieră: s-a măsurat audiența televiziunii Euronews România. După 6 luni, postul finanțat de Politehnică are telespectatori care încap într-un bloc din Titan

Iar transferul dezordonat de putere vine pe fondul pandemiei agresive care omoară mii de oameni zilnic și pe care Trump a părut că o bagatelizează inițial. Mulți comentatori îl laudă pe președinte pentru faptul că a susținut puternic eforturile de dezvoltare rapidă a vaccinului, în vreme ce îl acuză că este parțial responsabil pentru eșecurile SUA în criza COVID.

„Nu a mai existat nicio președinție în vremurile noastre când disfuncționalitățile Americii să fie așa de evidente”, spune Aaron David Miller, un fost consilier al Departamentului de Stat în timpul unor administrații republicane și democrate.

Promisiunile îndeplinite ale lui Trump

Totuși, John Deere, un purtător de cuvânt al Casei Albe, respinge ideea că moștenirea lui Trump este îngropată de ultimele evenimente.

Într-o declarație pentru Reuters, acesta enumeră o serie de reușite ale administrației Trump, care includ creșterea economică, eliminarea birocrației, eliminarea restricțiilor de mediu impuse producătorilor de mașini și celor de petrol.

Deere subliniază că președintele a securizat granița cu Mexicul, a revitalizat puterea armatei SUA, a retras militari din teatrele de operațiuni și a susținut puternic eforturile de dezvoltare a unui vaccin anti-COVID.

Ce făcea Vladimir Putin la 23 de ani, ca ofițer KGB
Recomandări
Ce făcea Vladimir Putin la 23 de ani, ca ofițer KGB

„Lasă în urmă o Americă mai sigură și mai puternică”, spune Deere.

Trump a reușit într-adevăr să își îndeplinească o lungă serie de promisiuni anunțate în campania electorală din 2016.

Economie: Una dintre cele mai importante măsuri ale mandatului a fost impunerea legii care a adus o serie de reduceri de impozite. Trump s-a ținut de cuvânt și în privința simplificării legislației, chiar dacă acest lucru a presupus eliminarea a numeroase legi care protejau mediul sau drepturile angajaților. Economia a crescut mai puternic decât în timpul mandatelor lui Barack Obama, iar șomajul a atins un minim istoric, inclusiv în rândul persoanelor de culoare. Economia, care ar fi trebuit să fie atuul din campania electorală, s-a prăbușit în timpul crizei de COVID, mulți americani și-au pierdut locurile de muncă, iar datoria publică, pe care Trump promitea să o reducă, a crescut și mai mult.

Moștenirea lui Trump pentru o Americă divizată: Măsurile bune au fost îngropate de cele greșite și de „răul făcut democrației americane”
Una dintre cele mai importante măsuri luate de Trump a fost impunerea legii care a adus o serie de reduceri de impozite. Foto: EPA

Justiție: În parteneriat cu liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, președintele a numit un număr mare de judecători conservatori, inclusiv trei la Curtea Supremă.

Mediu: Candidatul Trump a criticat Acordul de la Paris, menit să aducă o reducere a emisiilor de carbon, spunând că este în avantajul Chinei și că va afecta economia americană. Decizia a fost luată rapid după câștigarea alegerilor. Ieșirea SUA din Acordul de la Paris, care a avut loc pe 4 noiembrie, la o zi după alegeri, este o promisiune îndeplinită, fără echivoc. Biden a anunțat că va readuce SUA în Acordul de la Paris.

China: Trump este creditat de republicani și de mulți comentatori cu impunerea unei atitudini mai dure în relație cu China. A impus taxe vamale de miliarde de dolari pentru importurile din China, cu scopul de a sancționa practicile neconcurențiale ale Beijingului, a sancționat mai mulți oficiali după protestele din Hong Kong, a impus restricții companiilor de telecomunicații chineze.

Israel: Trump a fost aplaudat pentru faptul că a mutat ambasada SUA în Israel la Ierusalim și mai ales pentru că a ajutat la obținerea unor acorduri de normalizare a relațiilor dintre Israel și mai mulți vecini arabi.

Moștenirea lui Trump pentru o Americă divizată: Măsurile bune au fost îngropate de cele greșite și de „răul făcut democrației americane”
Președintele american Donald J. Trump dă mâna cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu. Foto: EPA

Conflicte externe și retragerea trupelor: Mulți comentatori remarcă simplul fapt că, spre deosebire de predecesorii săi, Trump nu a implicat SUA într-un nou conflict militar. El a dus la capăt cu brio efortul deja început de demantelare a Statului Islamic, efort care a culminat cu eliminarea liderului Abu Bakr al-Baghdadi. Președintele a susținut o atitudine dură față de Iran – asasinarea generalului Soleimani este doar un exemplu – dar politica sa generală a fost aceea de retragere a trupelor americane din Orientul Mijlociu. El a redus astfel numărul de militari din Afganistan, Irak și Siria. În același timp, a crescut în mod constant, așa cum a promis, cheltuielile militare.

Acorduri economice internaționale. În campania electorală, Trump a numit Nafta – Acordul Nord-American de Comerț Liber – un dezastru și a avertizat că TPP – Parteneriatul Trans-Pacific – este și mai rău, așa că le va opri. Toate acestea au fost promisiuni importante pentru un important segment electoral format din alegători albi, fără studii superioare, care, a insistat Trump, au avut de pierdut în urma acordurilor comerciale ce au adus produse ieftine pe piața americană și au dus la pierderea locurilor de muncă. Trump s-a ținut de promisiune și a retras SUA din Parteneriatul Trans-Pacific, un acord comercial cu Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaysia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore și Vietnam. El a anunțat ulterior că s-ar putea reîntoarce în acord, dacă acesta va fi renegociat. Pe 30 noiembrie, după negocieri intense, SUA, Canada și Mexic au semnat un nou acord care are rolul de a înlocui Nafta. Ulterior însă, SUA au impus taxe vamale pentru importurile de aluminiu din Canada, iar Ottawa a răspuns în consecință. SUA și Coreea de Sud au semnat, de asemenea, un acord comercial renegociat în 2018.

Migrație. Președintele și-a respectat promisiunea din campanie și a luat măsuri stricte pentru combaterea migrației ilegale, chiar dacă criticii au condamnat abordarea prea dură, care a dus, printre altele, la separarea copiilor de părinți. Administrația sa a impus și o interdicție parțială pentru intrarea în SUA a cetățenilor din mai multe țări musulmane. A reușit să (re)construiască doar o parte din bariera de protecție de la granița cu Mexicul, iar Mexicul nu a plătit pentru asta. O parte dintre măsurile pe tema migrației vor fi anulate de Biden.

„Trump a avut o serie de reușite”, spune Richard Haass, un fost oficial al Departamentului de Stat, președinte al Consiliului pentru Relații Externe, un influent think-tank american.

„Merită apreciere pentru că a schimbat spre o direcție mai critică politica SUA față de o Chină tot mai represivă, mai puternică și mai asertivă”, spune Haass. Dar măsurile bune au fost „îngropate de cele greșite”, spune Haass, care scoate în evidență în mod special „răul făcut democrației americane”.

La extrema dreaptă

Forța politică a lui Trump se bazează cel puțin parțial pe abilitatea sa de a juca rolul eroului populist, care reprezintă interesele clasei rurale albe și a celei muncitoare, în vreme ce le folosește resentimentele, scrie Reuters.

În tabăra sa au sosit și grupări radicale, aflate la extrema-dreaptă. Printre persoanele care au participat la revolta de la Capitoliu s-au aflat elemente extremiste, inclusiv membri ai QAnon sau ai unor grupări precum Proud Boys.

Moștenirea lui Trump pentru o Americă divizată: Măsurile bune au fost îngropate de cele greșite și de „răul făcut democrației americane”
Membri ai Proud Boys, în timpul asaltului de la Capitoliu. Foto: Profimedia

„Trump a construit o coaliție de bigoți, de adepți ai supremației albe și ai teoriei conspirației”, explică Douglas Brinkley, istoric la Rice University din Houston.

Dar președintele a negat repetat afinitatea pentru aceste grupări.

„Sunt cel mai puțin rasist om pe care îl poți găsi oriunde în lume”, a insistat el în 2019.

Acuzațiile la adresa xenofobiei lui Trump s-au extins și la politicile sale privind migrația. Un oficial al Casei Albe a admis că măsurile luate în 2018, care au dus la separarea a mii de copii față de familiile lor, au fost un fiasco.

Unde se duce Partidul Republican?

Viitorul Partidului Republican este în acest moment nesigur, scrie Reuters.

Trump l-a reconstruit după chipul și asemănarea sa și a cerut tuturor politicienilor loialitate, atacându-i dur pe cei care nu au oferit-o.

Există un motiv clar: chiar și îndepărtat de la putere, Trump reprezintă în continuare o forță electorală. A primit în jur de 74 de milioane de voturi, mai mult decât orice candidat republican din istorie.

Moștenirea lui Trump pentru o Americă divizată: Măsurile bune au fost îngropate de cele greșite și de „răul făcut democrației americane”
Chiar și îndepărtat de la putere, Trump reprezintă în continuare o forță electorală. Foto: EPA

Iar teama republicanilor de a-l antagoniza a fost evidentă când imediat după revolta de la Capitoliu, o mare parte dintre ei au votat în Camera Reprezentanților pentru a bloca certificarea victoriei lui Biden la alegerile prezidențiale.

Unii comentatori spun că Trump are motive să ceară partidului recunoștință.

În ciuda tuturor criticilor din timpul mandatului și a efectelor epidemiei, republicanii au redus majoritatea democraților din Camera Reprezentanților. În Senat, ei au pierdut controlul la limită.

În schimb, au în continuare cei mai mulți guvernatori și dețin controlul în cele mai multe legislative statale.

În același timp, chiar viitorul lui Trump este în pericol. Dacă este condamnat de Senat, după punerea sub acuzare în Camera Reprezentanților, el ar putea primi interdicția de a mai candida.

Simplul fapt că a fost pus sub acuzare de două ori în Congres este suficient pentru a rămâne în istorie.

Bob Corker, un fost senator republican din Tennessee, crede că Trump este un președinte relevant, deoarece a impus multe dintre politicile dorite de republicani.

„Dar în timp ce a emis neadevăruri și a fost în mod deliberat diviziv”, cu privire la alegerile prezidențiale, „el a subminat democrația”, spune fostul senator pentru Reuters.

De aceea, Corker crede că partidul trebuie să meargă într-o direcție care nu este condusă de Trump. „Trebuie să ne redefinim”, spune fostul senator republican.

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
GSP.RO
Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
Moment ruşinos! Ce a păţit Putin după ce A CĂZUT pe scări. Aşa l-au găsit angajaţii
Playtech.ro
Moment ruşinos! Ce a păţit Putin după ce A CĂZUT pe scări. Aşa l-au găsit angajaţii
Adevărul despre finala Chefi la Cuțite a ieșit la iveală! O concurentă din sezonul 10 rupe tăcerea: 'La montaj s-au...'
Viva.ro
Adevărul despre finala Chefi la Cuțite a ieșit la iveală! O concurentă din sezonul 10 rupe tăcerea: 'La montaj s-au...'
Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC încep să regrete. Experţii anunţă rate mai mari şi cu 1.000 de lei de la anul
Observatornews.ro
Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC încep să regrete. Experţii anunţă rate mai mari şi cu 1.000 de lei de la anul
Piranha descoperit în apa Crişului Repede. Ar putea „extermina” întreaga faună a unui pârâu din Bihor
Știrileprotv.ro
Piranha descoperit în apa Crişului Repede. Ar putea „extermina” întreaga faună a unui pârâu din Bihor
O familie de români s-a simțit umilită în Austria. Ce au pățit oamenii când au vrut să viziteze Târgul de Crăciun
FANATIK.RO
O familie de români s-a simțit umilită în Austria. Ce au pățit oamenii când au vrut să viziteze Târgul de Crăciun
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Orangesport.ro
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Horoscop 3 decembrie 2022. Fecioarele au nevoie de un refugiu potrivit pentru a se ține departe de agitația zilei de astăzi
HOROSCOP
Horoscop 3 decembrie 2022. Fecioarele au nevoie de un refugiu potrivit pentru a se ține departe de agitația zilei de astăzi
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer