• Experții consideră că Vladimir Putin folosește tema succesorilor pentru a testa loialitatea anturajului său și a reorienta lupta internă. Politologul Oleg Posternak a descris acest proces ca un „casting pentru toți doritorii”.

Rude apropiate, prieteni și fosta gardă de corp

„Mă gândesc constant la un succesor, dar în cele din urmă alegerea va aparține rușilor. Trebuie să apară mai multe persoane care ar putea câștiga încrederea poporului”. Experții consideră că prin această declarație, Vladimir Putin încearcă să declanșeze un proces de competiție între diferitele grupuri de influență din jurul său

Politologul Oleksi Iakubin a explicat: „În esență, Putin a deschis un concurs pentru potențiali succesori, în cadrul căruia participanții trebuie să demonstreze loialitate și eficiență pentru a obține «premiul»”.

Printre posibilii succesori menționați se numără fostul președinte Dmitri Medvedev, 59 de ani, actualul premier Mihail Mișustin, 59 de ani, secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev, 73 de ani, și fiul acestuia,, Dmitri, 47 de ani. De asemenea, sunt luate în considerare fiicele lui Putin – Katerina Tihonova și Maria Voronțova.

Un candidat este Alexei Diumin, fostul bodyguard al lui Putin, actual asistent prezidențial și secretar al Consiliului de Stat al Rusiei. Acesta este popular în rândul militarilor și a jucat un rol important în anexarea Crimeei. Este extrem de apropiat de Putin, pe care l-a salvat de un urs în munți în 2016, în timp ce îi servea ca bodyguard.

Care sunt cele mai bune oferte la energie după liberalizarea pieței, în funcție de zona unde locuiești
Recomandări
Care sunt cele mai bune oferte la energie după liberalizarea pieței, în funcție de zona unde locuiești

Experții consideră că Putin folosește tema succesorilor pentru „a testa loialitatea anturajului său și a reorienta lupta internă”.

„Putin efectiv deschide un casting pentru toți doritorii”, a punctat politologul Oleg Posternak.

În opinia experților, procesul de selecție a potențialilor succesori va dura mai mulți ani, fiind o tradiție politică în Rusia.

Cu toate acestea, mulți anticipează că Putin va rămâne la putere și după alegerile din 2030.

Deși tema succesorilor este frecvent discutată, experții avertizează că aceasta poate fi manipulativă și folosită de Kremlin pentru a-și atinge propriile obiective politice.

Printre ipoteticii succesori ai lui Putin se mai numără:

  • Serghei Șoigu, 69 de ani, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei;
  • Andrei Belousov, 66 de ani, ministrul apărării:
  • Serghei Kirienko, 62 de ani, adjunctul șefului Administrației Prezidențiale;
  • Serghei Sobianin, 66 de ani, primarul Moscovei;
  • Viaceslav Gladkov, 56 de ani, guvernatorul regiunii Belgorod:
  • Kirill Dmitriev, 49 de ani, șeful Fondului Rus de Investiții Directe (RDIF).

În ce scop a anunțat Putin o competiție pentru candidați

„În esență, Putin a deschis o competiție pentru potențialii succesori, în procesul căreia participanții trebuie să demonstreze loialitate și eficiență pentru a primi «premiul». Pentru regimurile în care liderii sunt la conducerea puterii de mult timp, această tactică este destul de populară. Pe de altă parte, declarația lui Putin despre succesori poate fi privită prin prisma dorinței sale de a reorienta lupta sub acoperire din anturajul său”, a explicat politologul Oleksi Iakubin.

Daniel David, ministrul Educației, a povestit pentru Libertatea cum a dat Bacalaureatul, în 1991: „Nici foarte greu, nici foarte important”
Recomandări
Daniel David, ministrul Educației, a povestit pentru Libertatea cum a dat Bacalaureatul, în 1991: „Nici foarte greu, nici foarte important”

Cu alte cuvinte, „Putin vrea ca aceștia să lupte, cum se spune, nu pe viață, ci pe moarte, nu cu el, ci între ei”.

Mediul condiționat liberal-capitalist asociat cu Dimitriev va concura cu «noul Jirinovski» în fața lui Medvedev și a altor grupuri de influență. Să nu-l uităm pe Kadîrov, care, pe fondul creșterii neobosite a populației musulmane din Rusia, a sugerat și el în repetate rânduri ambițiile sale ca succesor al lui Putin.

Potrivit politologului, declarația lui Putin despre succesori vizează tocmai reorientarea tuturor grupurilor de influență către lupta reciprocă: „După ce a lansat procesul derby-ului politic intern, Putin dorește să ocupe nișa unui fel de arbitru”.

„Kremlin identifică reprezentanți ai anumitor grupuri din anturajul lui Putin care au ambițiile corespunzătoare”

La rândul său, politologul Oleg Posternak, subliniază că „povestea succesorilor ipotetici este gestionată de Kremlin pentru a identifica reprezentanți ai anumitor grupuri din anturajul lui Putin care au ambițiile corespunzătoare”.

Când vorbește despre potențiali succesori, Putin face o testare a anturajului său. „Mediul lui Putin este o combinație de diferite grupuri aflate la putere, iar aici îl testează. În acest sens, fiul lui Patrușev, Dmitri, precum și asistentul lui Putin, Diumin, sunt adesea menționați, dar Putin, de fapt, deschide castingul oricui dorește”, subliniază expertul.

FMI, un Robin Hood care ia de la săraci ca să salveze pilele, amantele și sinecurile politrucilor
Recomandări
FMI, un Robin Hood care ia de la săraci ca să salveze pilele, amantele și sinecurile politrucilor

Oleg Posternak prezice că „procesul de selecție a candidaților va dura ani, deoarece aceasta este o anumită tradiție politică în Federația Rusă”.

Expertul consideră că, în urma rezultatelor alegerilor din 2030, Putin va rămâne în fotoliul prezidențial.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.