Mergi direct la conținut »
Negociatorul șef al SUA cu Coreea de Nord s-a pensionat anticipat
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Negociatorul șef al SUA cu Coreea de Nord s-a pensionat anticipat

Negociatorul șef al SUA cu Coreea de Nord s-a pensionat anticipat

Negociatorul șef al SUA cu Coreea de Nord s-a pensionat anticipat. Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce oficialii nord-coreeni și cei americani au anunțat că sunt dispuși să discute, scrie CNN.

Joseph Yun, în vârstă de 63 de ani, reprezentantul special al Statelor Unite pentru Coreea de Nord, a anunțat că se pensionează și va pleca din funcție în această săptămână.

El a declarat că: „A fost complet decizia mea de a mă pensiona în acest moment”, adăugând că secretarul de stat, Rex Tillerson, i-a acceptat demisia „cu regret”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat într-un comunicat că Yun, care a fost numit în această poziție în octombrie 2016, a decis să se pensioneze din motive personale.

„Ne pare rău că se pensionează, dar eforturile noastre diplomatice privind Coreea de Nord vor continua în baza campaniei noastre de a pune presiune maximă pentru izolarea Republicii Populare Democrate Coreene până când va fi de acord să înceapă discuții credibile cu privire la o peninsulă coreeană denuclearizată” a spus aceasta.

Decizia bruscă a lui Yun ridică întrebări și adaugă incertitudinea față de politicile Statelor Unite privind Coreea de Nord, mai ales că vin în contextul în care președintele american Donald Trump se arată dispus să poarte discuții cu Nordul pentru prima dată de când a preluat mandatul.

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”
Recomandări

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

 

Sarcina principală a lui Yun era de a ajuta la eforturile diplomatice de a opri ambițiile nucleare ale Coreei de Nord. Yun, care a fost și ambasador al SUA în Malaezia între 2013 și 2016, a fost în Coreea de Sud și Japonia la începutul acestei luni și a discutat cu oficiali guvernamentali de rang înalt din ambele țări despre problemele din Coreea de Nord.

„Cred că aceasta este o pierdere uriașă pentru guvernul american într-un moment critic”, a spus Abraham Denmark, directorul programului Asia la Centrul Internațional de Studenți Woodrow Wilson.

Pensionarea lui Yun ridică îndoieli suplimentare cu privire la politica Coreei de Nord a administrației Trump și va genera probabil îngrijorarea că Departamentul de Stat nu dispune de resurse umane și expertiză pentru a face față unor astfel de negocieri complexe.

Nu numai că Departamentul de Stat se ocupă de un exod al diplomaților de carieră, dar și posturile de top care se ocupă de afacerile din Coreea de Nord rămân, de asemenea, neocupate.


Citește și: EXCLUSIV/10 centimetri de zăpadă au ”blocat” România… ilegal! Normativul spune că drumurile pot fi închise dacă stratul de zăpada are peste 30 cm


Close
Închide
  Close