Nicolae Ciucă a condamnat „în termeni fermi agresiunea neprovocată, nejustificată și ilegală a Rusiei în Ucraina” şi a transmis că „este deosebit de valoros răspunsul comun, puternic, şi rapid al tuturor statelor occidentale care gândesc în termenii democrației, economiei de piață și a lumii bazate pe reguli”.
„Este nevoie mai mult ca oricând ca cetățenii noștri să fie protejați de efectele militare, sociale şi economice, iar poporul ucrainean să resimtă solidaritatea tuturor statelor care condamnă cu fermitate această agresiune ilegală”, a precizat șeful Executivului.
Iar ministrul de Externe Yair Lapid, care este şi prim-ministru alternativ în Israel, urmând să preia mandatul la jumătatea anului 2023, a mulţumit României „pentru sprijinul prompt şi prietenesc acordat cetăţeniilor israelieni şi evrei care se refugiază din Ucraina pentru a se repatria în Israel”.
Ședință comună de Guvern România-Israel, programată în acest an
Discuțiile au vizat, de asemenea, oportunitățile de cooperare economică și de securitate între Romania şi Israel, cu precădere în sectorul securității cibernetice.
De asemenea, o altă temă importantă a reprezentat-o perspectiva organizării în Israel a unei noi ședințe a celor două guverne, „prilej pentru valorificarea oportunităților de creștere a colaborării economice şi schimburilor comerciale între cele doua state”, potrivit Guvernului României.
Yair Lapid, origini românești
Yair Lapid, în vârstă de 58 de ani, a lucrat în mass-media unde a fost prezentator de televiziune și actor. În 2012, a fondat partidul centrist Yesh Atid, care a obținut 19 locuri în Knesset (Parlamentul Israelului) în 2013. În perioada 2013-2014, a fost ministru al finanțelor și apoi însărcinat cu Comitetul pentru Afaceri Externe și Apărare al Knesset.
Lapid a crescut în Tel Aviv și Londra. Mama sa a fost scriitor și dramaturg, în timp ce tatăl său era jurnalist și politician. În copilărie, Lapid a avut dificultăți de învățare și nu a reușit să termine liceul.
Bunicul său matern a fost David Ghiladi, născut în 1908 sub numele David Klein, la Cehu Silvaniei, în Transilvania. După 1919, după Marea Unire, a devenit cetățean român, s-a afirmat din tinerețe în domeniul jurnalisticii și publicisticii, colaborând la ziarele evreiești în limba maghiară. În 1934, David Ghiladi a emigrat în Palestina, aflată pe atunci sub regim mandatar britanic, unde s-a ocupat cu agricultura. Ulterior, s-a mutat la Tel Aviv, unde a devenit primul reporter al cotidianului ebraic național-religios de curând înființat, „Hatzofè”.
Actualul premier israelian, Naftali Bennett, va fi în funcție până în septembrie 2023, apoi îi va ceda funcția lui Yair Lapid, ca parte a unei înțelegeri pentru formarea noii coaliții care a reușit să treacă guvernul în Parlament în 2021
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro