Mergi direct la conținut »
Noi modificări la legislaţia privind votul din diaspora, în Camera Deputaţilor. Votul ar putea fi prelungit până la miezul nopţii, în ţară. Exit-poll-urile, interzise după ora 24.00
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Noi modificări la legislaţia privind votul din diaspora, în Camera Deputaţilor. Votul ar putea fi prelungit până la miezul nopţii, în ţară. Exit-poll-urile, interzise după ora 24.00

Proiectul de lege privind voul din diaspora a provocat scandal, marţi, în comisia juridică din Camera Deputaţilor, care trebuie să dea raport final, astfel încât să intre la vot, miercuri, în plen. Principala modificare față de forma adoptată de Senat a fost interzicerea prezentării sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de ora 24,00, ora României, în ziua alegerilor.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 15.40 Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raportul asupra proiectului pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidenţiale, acesta urmând să fie dezbătut şi votat în şedinţa de plen de miercuri.

S-au înregistrat 12 voturi pentru şi 10 abţineri.

Ce amendamente au fost admise

Comisia juridică au introdus mai multe amendamente, unele la solicitarea Autorităţii Electorale Permanente.

1. Este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de ora 24,00, ora României, a zilei alegerilor.

2. Listele electorale suplimentare din străinătate se fac şi în format pe hârtie, în cazul existenţei unor disfuncţionalităţi.

3. Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen, şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.

Programul pentru achiziționarea de calculatoare pentru copiii săraci, inaccesibil de 16 ani. Profesor de la sat: “Nici unul dintre elevii mei nu se încadrează în condițiile absurde”
Recomandări

Programul pentru achiziționarea de calculatoare pentru copiii săraci, inaccesibil de 16 ani. Profesor de la sat: “Nici unul dintre elevii mei nu se încadrează în condițiile absurde”

 

4. Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate – se menţionează în articolul 8 al legii, în forma stabilită de parlamentarii comisiei.

5. Numărul membrilor Biroului electoral, dacă este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.

6. În diaspora votul se desfăşoară pe parcursul a trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică.”În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00″.

Două măști pierdute în starea de alertă. Scenetă mută dintr-un salon de frizerie
Recomandări

Două măști pierdute în starea de alertă. Scenetă mută dintr-un salon de frizerie

 

7. În diaspora, la ora 21,00, când se închid secţiile, alegătorii care se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care stau la rând pot să îşi exercite în continuare dreptul de vot. Un membru al biroului electoral al secţiei de votare, desemnat de preşedintele acestuia, verifică la ora 21,00 dacă în afara localului de vot se află alegători care aşteaptă şi stabileşte ordinea în care aceştia au acces în sală. Alegătorii aflaţi la rând îşi pot exercita dreptul de vot până la maximum ora 23,59. MAE va transmite AEP lista cu informaţiile furnizate de autorităţile străine competente privind numărul cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa sau alte forme de înregistrare în străinătate, defalcat pe state.

Bugetul Sănătății a crescut de patru ori și domnul Lăzărescu continuă să moară, nu de COVID, ci de nepăsare
Recomandări

Bugetul Sănătății a crescut de patru ori și domnul Lăzărescu continuă să moară, nu de COVID, ci de nepăsare

 

Printre modificările propuse la Codul Electoral se află liste suplimentare atât pe hârtie cât şi în format electronic.

Sunt luate în calcul schimbări şi în privinţa orei până la care se poate vota, inclusiv în ţară, şi anume până la ora 24.00.

Președintele AEP a declarat în Comisia Juridică din Camera Deputaților că și în țară s-ar putea modifica ora, astfel încât secțiile de votare să se închidă la ora 24.00 și nu la ora 21.00.

Discuția a avut loc după adoptarea unui articol care interzice exit poll-urile înainte de ora 24.00 în ultima zi de votare, potrivit Digi24.ro.

Cât despre suplimentarea listelor de votare, Opoziția susține că se îngreunează procesul de votare, însă cei de la Putere îi contrazic pe motiv că cei din Diaspora vor avea trei zile la dispoziție pentru a vota.

Suplimentarea listelor se va putea face atât electronic, cât și direct pe hârtie, iar asta ar putea duce la formarea de noi cozi, spun reprezentanţii Opoziţiei.

Citeşte şi: În 2018, poliția de frontieră a SUA a prins de două ori mai mulți români decât cubanezi intrați ilegal. O româncă însărcinată a căzut când sărea gardul de la graniță și a murit!

Close
Închide
  Close