MENIU CAUTĂ
19 Dec. 2016 18:15

Noii parlamentari, la primul contact cu Casa Poporului. S-au lăsat fotografiați și au completat zeci de declarații. Vechii aleși și-au luat adio de la colegi

Distribuie

Noii parlamentari, la primul contact cu Casa Poporului. Deși nu a început încă activitatea, noii aleși au venit de la prima oră a dimineții la serviciu , pentru a trece prin procedurile birocratice de preluare a mandatului. S-au lăsat fotografiați, au dat declaraţii peste declarații și au primit legitimaţii și carduri de vot.

Emoții la primul mandat: Turcescu și-a uitat certificatul acasă; Sexy-deputata PSD a venit cu bagajul după ea!

Peste 350 de aleși,din cei 464 care au rezultat în urma alegerilor din 11 decembrie, au venit la Palatul Parlamentului, în mare grabă să își preia mandatele de senatori și deputați, primii fiind categoric 'bobocii' adică cei care nu au mai avut această demnitate publică.

Noii parlamentari, la primul contact cu Casa Poporului

Noii parlamentari, la primul contact cu Casa Poporului

Printre noii aleși s-au strecurat timid, unii cu lacrimi în ochi și cei  care nu au mai prins un loc călduț de senator sau deputat, aceștia dorind să-și încheie cât mai repede socotelile cu Parlamentul, făcându-și ultimele deconturi și predând telefoanele,mașinile sau tablete primite când au intrat în pâine.

Este și cazul lui Nicolae Vlad Popa, senator vreme de trei mandate, care a venit la Palatul Parlamentului dar nu pentru îndeplinirea formalităţilor de preluare a mandatului, ci pentru a le arăta nepoţeilor locul unde a lucrat vreme de aproape 12 ani.

'Bunicul Nicu', aşa cum îi spun nepoţeii veteranului liberal Nicolae Vlad Popa, nu a mai prins un mandat în noua legislatură și a vrut să își ia la revedere de la colaboratori și de la funcționarii Senatului cu care a lucrat 12 ani.

Parlamentarii au avut de completat declarații de avere, declarații că nu au fost colaboratori ai fostei securități și și-au luat în primire carnetul de parlamentar. Mulți dintre ei, au venit însoțiți de neveste, prietene, copii sau consilieri, aceștia având rolul de a-i ajuta în completarea documentelor.

Una dintre deputatele care au avut mult de furcă cu actele  a fost tinerica pesedistă Corina Bogaciu. Frumoasa social-democrată, și-a arătat 'ștaiful' chiar din clipa în care a pus piciorul în Parlament. Deputata a avut cărător de geantă, omul fiind și cel care i-a deslușit încurcăturile din acte.Tinerica a fost nevoită să dea zeci de telefoane pentrua a afla câte mașini, case, terenuri, bijuterii sau bani are, întrucât habar nu avea ce avere deține.

Cei aflați la primul mandat au trecut mai greu de proceduri. Și-au uitat actele acasă sau nu au știu să completeze formularele. 'Am ieșit vie și nevătămată', a mărturisit liberala Mara Calista, după ce a finalizat toate procedurile birocratice, și și-a preluat mandatul.

„Mă simt ca la şcolile de vară pe care le făceam când eram matematician. Era un comitet de primire şi completam tot felul de hârtii, apoi primeam nişte materiale şi ne apucam de studiu”, a spus Nicușor Dan.

El a spus că nu vrea să beneficieze de mașină. 'Merg cu metrou şi cu autobuzul”, a spus liderul Uniunii Salvaţi România, adăugând că toți parlamentarii USR vor sta în chirie, nu la hotel.

Ponta, nemulțumit de fotografia oficială: 'Lăsați-o așa, oricum e provizorie'

Fostul premier Victor Ponta a venit foarte relaxat la Parlament. 'Sunt la al patrulea mandat, am experiență', a comentat el, zâmbind. Deși a completat repede formularele, el a fost nemulțumit de fotografia oficială realizată de un angajat al Camerei Deputaților. 'Lăsați-o așa, oricum e provizorie', a comentat Ponta.

El a recunoscut că nu este interesat de nicio funcție în conducerea Parlamentului. 'Nu cer nicio funcție, nu refuz nicio funcție', a comentat Ponta.

Și liderul PSD Liviu Dragnea și-a completat declarațiile cu zâmbetul pe buze.

Noii parlamentari, la primul contact cu Casa Poporului

Noii parlamentari, la primul contact cu Casa Poporului

Are și motive. A semnat protocolul de guvernare cu ALDE și, în cazul în care va reuși să bată palma și cu UDMR, va avea o majoritate de peste 60% în Parlament. Ce înseamnă acest lucru? Nu doar că va putea să treacă orice proiect de lege prin Legislativ, dar va putea demara și revizuirea Constituției.

Parlamentarii mai au la dispoziție o zi pentru a rezolva aspectele birocratice. Noul Parlament își începe activitatea marți, la ora 12.00.

Comentarii