Mergi direct la conținut »
Noul ”Beci Domnesc” nu există nici pe hârtie. Autoritățile încă se chinuie să obțină avizele
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Noul ”Beci Domnesc” nu există nici pe hârtie. Autoritățile încă se chinuie să obțină avizele

Noul ”Beci Domnesc” nu există nici pe hârtie. Autoritățile încă se chinuie să obțină avizele

Toată lumea e de acord că Bucureștiului - oraș care adună la un loc tot felul de infractori -, îi mai trebuie măcar un arest. Însă, de ani buni, pe terenul din Vitan Bârzești unde ar fi trebuit să se ridice cel mai modern centru de deținere din România și, de ce nu, unul care să rivalizeze chiar cu cele din Europa,  nu s-a clintit nici un un fir de iarbă. Noul beci ce se vrea a fi și mai mult decât cel domnesc a rămas doar la stadiul de hârtii plimbate între două aprobări, între două avize urbanistice. De costuri, nici pomeneală...

De Cristian Burcioiu,

Un proiect gândit, se pare, și la presiunile făcute de arestații cu ștaif care, în timp, au fost ”cazați” în celulele cu wc turcesc ale Arestului VIP-urilor, pare să fi prins rădăcini prin sertarele celor cu drept de ștampilă și de semnătură. După mai bine de trei ani de când Ministerul de Interne a cedat Poliției Capitalei un teren de 32.000 de mp în zona Vitan Bârzești pe care urma să fie ridicat un arest de cinci stele, totul a rămas la stadiul de…aprobări și avize.

”Direcția Generală de Poliție a Municipiului București are în derulare Planul Urbanistic Zonal pentru terenul din șos. Vitan Bârzești  nr.22, Sector 4 , București în vederea realizării obiectivului de investiții ”Arestul central suprateran la nivelul DGPMB”, ne-au comunicat reprezentanți ai Poliției Capitalei.

Arestul de cinci stele dinVitan s-a poticnit în avizul urbanistic zonal

Cu alte cuvinte, după mai bine de trei ani, dosarul celebrului arest în care vreo 500 de infractori vor sta, se spune, câte doi sau câte patru în celulă și își vor putea umfla mușchii în săli moderne de sport – centru de detenție ce ar fi trebuit să rupă gura târgului -, a rămas doar la stadiul de…avize. Arhitectul care reprezintă interesele Poliției în această situație și care a gândit schița arestului așteaptă încă, după cum se vede, un răspuns de la omologul său de la Primăria Capitalei.

”Dosarul conține planul tehnic în care sunt trecute  înălțimea și suprafața viitorului imobil, locul delimitat exact pe care se va afla construcția care nu trebuie să afecteze rețelele de utilități ce pot trece prin zonă. După studiu, proiectul poate primi avizul urbanistic zonal cu ajutorul căruia se poate trece la etapa următoare”, ne-au explicat specialiști în domeniu.

Costurile estimative ale noului ”Beci Domnesc” sunt încă o necunoscută

Așa că, până când muncitorii vor  înfie cazmalele în pământ și vor turna prima roabă de beton la temelia viitorului arest de foarte multe stele mai este, se pare, cale lungă. Cât va costa minunăția de centru de detenție din Vitan? Nimeni nu  știe.

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 

”În ceea ce privește costurile estimative necesare construirii arestului, precizăm faptul că în această etapă ne aflăm în imposibilitatea estimării fondurilor necesare realizării obiectivului de investiții”, este răspunsul primit de la Poliția Capitalei.

Ce se știe însă, este doar faptul că banii, câți or fi ei, vor veni de la buget în tranșe sau toți odată, în funcție de necesarul de moment pe care îl vor estima, firește, constructorii care vor câștiga licitația.

Proiectul a primit aviz urbanistic preliminar. Ar mai fi nevoie de o piațetă în fața noului arest

La începutul acestui an, Comisia Tehnică de Urbanism din Primăria Capitalei a luat în discuție proiectul pentru construirea celor cinci corpuri de clădire, din care două adminstrative, care vor forma noul arest al Poliției Capitalei. După o discuție în care s-au dezbătut regula după care a fost gândită alinierea clădirilor, în care s-a luat în calcul numărul locurilor de parcare destinate vizitatorilor, dar și spațiile alocate reprezentanților presei, proiectul a primit aviz favorabil preliminar. În faza următoare, solicitanții trebuie să vină cu o propunere pentru construirea unui spațiu public, probabil o piațetă, în zona intrării principale.

În urmă cu mai bine de trei ani, Poliția Capitalei a preluat în gestiune, de la ”Interne” acest teren pe care urmează să se construiască un centru de detenție de maximă siguranță cu o capacitate de 500 de arestați.

 

Close
Închide
  Close