CNN a discutat cu un fost locotenent al forțelor aeriene ruse, Gleb Irisov, care a servit sub comanda lui Surovikin în Siria. Irisov spune că Surovikin era „foarte apropiat de regimul lui Putin” și „nu a avut niciodată ambiții politice, așa că a executat întotdeauna, exact așa cum a vrut guvernul, orice plan”.
Surovikin, în calitate de comandant-șef al Forțelor Aerospațiale Ruse, a jucat un rol esențial în operațiunile din Siria, în timpul cărora avioanele de luptă ruse au provocat distrugeri pe scară largă în zonele controlate de rebeli.
„Surovikin a înfuriat foarte mulți oameni”
Bărbatul de 31 de ani spune că a servit la baza aeriană Latakia din Siria în 2019 și 2020 și că acolo a lucrat la serviciile de siguranță ale aviației și la controlul traficului aerian, coordonând zborurile împreună cu companiile aeriene civile din Damasc. Irisov afirmă că l-a văzut pe Surovikin de mai multe ori în timpul unor misiuni și că a vorbit cu ofițeri de rang înalt aflați în subordinea acestuia.
„A înfuriat foarte mulți oameni – îl urau”, a spus Irisov, descriind cum generalul nu era apreciat la cartierul general din cauza modului în care încerca să implementeze experiența sa de infanterie în rândul forțelor aeriene.
Surovikin ar fi avut legături puternice cu compania militară privată apropiată de Kremlin, grupul de mercenari Wagner, care a operat în Siria, mai spune Irisov.
Kremlinul neagă orice legătură cu grupul Wagner și insistă asupra faptului că societățile militare private sunt ilegale în Rusia.
Militarul ajuns jurnalist și apoi refugiat
Irisov a renunțat la cariera în forțele armate după perioada petrecută în Siria, deoarece propriile opinii politice intrau în conflict cu ceea ce a trăit. „Înțelegi, bineînțeles, cine are dreptate și cine greșește. Am fost martor la o mulțime de lucruri, fiind în interiorul sistemului”, a spus el.
A început apoi ceea ce spera să fie începutul unei cariere de jurnalist internațional, ca reporter de război la agenția de știri rusă de stat TASS. Soția sa lucra acolo, iar el a simțit la acea vreme că era „singura agenție principală de informații” care încerca să acopere știrile într-un mod „imparțial”, cu „o oarecare posibilitate de libertate de exprimare”, a spus el.
„Totul s-a schimbat” pe 24 februarie 2022, când a început invazia lui Putin în Ucraina, iar TASS a primit o adresă de la Serviciul de Securitate al Federației Ruse (FSB, fostul KGB) și de la Ministerul Apărării „că toată lumea va fi urmărită penal dacă nu execută schema de propagandă”, a povestit Irisov.
Fostul militar își avea familia în Kiev, ascunsă în adăposturi antiaeriene, și a precizat pentru postul CNN că știa că „nimic nu poate justifica acest război”. De asemenea, el știa de la contactele sale militare că au fost multe victime încă din primele zile ale războiului.
„Pentru mine a fost evident de la început. Am încercat să le explic oamenilor că acest război va duce la prăbușirea Rusiei… va fi o mare tragedie nu doar pentru ucraineni, ci și pentru Rusia”, și-a amintit Irisov.
Irisov a fugit din Moscova împreună cu soția sa însărcinată și copilul său, pe 8 martie 2022, după ce s-a opus invaziei. A renunțat la slujba de la TASS și a semnat petiții și o scrisoare deschisă împotriva războiului.
După ce au călătorit în Armenia, Georgia, Turcia și, în cele din urmă, în Mexic, unde au contactat Ambasada SUA pentru a cere ajutor, ei încearcă acum să înceapă o nouă viață în Virginia de Vest, SUA.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina