Varianta Omicron a generat rapid o creștere însemnată a numărului de noi cazuri depistate în Africa de Sud și a fost confirmat în alte câteva zeci de state, inclusiv 19 din Europa, dar numărul de cazuri la nivel global este departe de o face dominantă, Delta fiind varianta care crează cele mai multe infecții.

În contextul epidemiologic prezent, tot mai multe țări au impus restricții de călătorie, încercând să ține noua mutație departe de teritoriul lor. Directorul regional al OMS pentru Pacificul de Vest, Dr. Takeshi Kasai, a declarat însă vineri, în timpul unei conferințe de presă virtuale din Filipine, că măsurile pot câștiga timp, „dar fiecare țară și fiecare comunitate trebuie să se pregătească pentru noi creșteri ale cazurilor”.

Partea pozitivă din toate acestea este că niciuna dintre informațiile pe care le avem în prezent despre Omicron nu sugerează că trebuie să schimbăm direcția răspunsului nostru.

Dr. Takeshi Kasai:

OMS a afirmat și anterior că închiderea frontierelor nu este o soluție întrucât are efecte limitate în oprirea virusului și provoacă în schimb numeroase alte neplăceri inclusiv în afectarea lanțului de aprovizionare cu medicamente. Oficialii din Africa de Sud, unde varianta Omicron a fost identificată pentru prima dată, au condamnat restricțiile impuse călătorilor din regiune, spunând că sunt pedepsiți pentru că au alertat lumea asupra tulpinii mutante.

Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse
Recomandări
Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse

Babatunde Olowokure, director regional de urgență al OMS, că autoritățile trebuie să insiste pentru a obține rate mai mari de vaccinare, să respecte regulile de distanțare socială și purtarea măștilor, printre alte măsuri ce sunt necesare pentru a controla extinderea pandemiei.

El a adăugat că sistemele de sănătate trebuie să „asigure că tratăm pacienții potriviți la locul potrivit, la momentul potrivit și, prin urmare, să se asigure că paturile de terapie intensivă sunt disponibile, în special pentru cei care au nevoie de ele”.

Cercetătorii fac eforturi importante în prezent pentru a afla mai multe despre Omicron, care a fost desemnat o variantă de îngrijorare din cauza numărului ridicat de mutații și pentru că primele informații sugerează că ar putea fi mai transmisibil decât alte variante.

La nivel global, cazurile au crescut timp de șapte săptămâni consecutive, iar numărul deceselor a început să crească din nou, cauzat în mare parte de varianta Delta și de reducerea utilizării măsurilor de protecție în alte părți ale lumii.

Privind spre perioada următoare, specialiștii se declară în special îngrijorați de adunări mai mari de persoane și călătorii specifice sărbătorilor de iarnă. Sezonul de iarnă va aduce probabil și alte boli respiratorii infecțioase, cum ar fi gripa, alături de COVID-19.

Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Recomandări
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”

„Este clar că această pandemie este departe de a se termina și știu că oamenii sunt îngrijorați de Omicron”, a spus Kasai. „Dar mesajul meu de astăzi este că putem adapta modul în care gestionăm acest virus pentru a face față mai bine creșterilor viitoare și a le reduce impactul asupra sănătății, social și economic.”

Precauți, nu panicați

De altfel, vineri, un alt expert al OMS a subliniat că noua variantă de coronavirus Omicron este foarte transmisibilă, însă oamenii nu ar trebui să își păstreze calmul. „Cât de îngrijoraţi ar trebui să fim? Trebuie să fim pregătiţi şi precauţi, nu panicaţi, pentru că ne aflăm într-o situaţie diferită faţă de acum un an”, a spus Soumya Swaminathan.

Expertul sublinia că varianta Delta generează în prezent 99% din cazurile de infectare de la nivel mondial, iar tulpina Omicron ar trebui să fie mai transmisibilă pentru a deveni dominantă. „Este posibil, însă deocamdată nu se poate prezice acest lucru”, afirmat ea.

OMS a comunicat că, până în prezent, nu există nicio informație despre decese cauzate de infectarea cu noua tulpină Omicron.

„Nu am văzut niciun raport despre decese asociate Omicron”, a declarat purtătorul de cuvânt a OMS, Christian Lindmeier, în cadrul conferinței de presă săptămânală de la Geneva. Acesta a adăugat însă că în perioada următoare vom avea „mai multe cazuri, mai multe informaţii, precum şi – sper să nu fie cazul – decese”.

Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral
Recomandări
Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral

Puține date care există pentru moment sugerează că vaccinurile împotriva Covid-19 oferă în continuare un grad de protecție în fața formelor grave ale bolii și privind decesele, deși este așteptat ca eficiența să fie mai scăzută datorită mutațiilor apărute la proteina Spike.

„Această variantă ar putea fi capabilă să infecteze persoanele vaccinate. Anticipăm că persoanele infectate care au fost vaccinate vor fi în continuare protejate împotriva bolilor grave”, a declarat Ugur Sahin, co-fondatorul BioNTech, într-un interviu acordat vineri pentru Reuters.

El a făcut un apel la calm și a subliniat că BioNTech poate să își adapteze relativ rapid vaccinul dezvoltat alături de partenerul Pfizer împotriva coronavirusului ca răspuns la varianta Omicron. Și compania americană Moderna a început studiile pentru actualizarea vaccinului său la noua variantă.

Și cercetătorii sud-africani spun că vaccinurile pot împiedica formele grave de COVID în cazul infectării cu Omicron.

Ce măsuri iau statele pentru a gestiona Omicron

Prima reacție a statelor europene a fost să închidă granițele și să oprească cursele aeriene care vin din statele din sudul Africii unde a fost depistată noua tulpină, precum și carantinarea obligatorie a cetățenilor care se întorc din aceste state.

Noua variantă a redeschis discuțiile despre vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19. Singurul stat care a luat această decizie este Austria unde vaccinarea anti-Covid devine obligatorie de la 1 februarie 2022. Discuțiile sunt avansate și în Germania, unde viitorul cancelar Olaf Scholz susține o asemenea măsură care va fi implementată doar în urma acordului Parlamentului.

Grecia a introdus la rândul său vaccinarea obligatorie a persoanelor de peste 60 de ani. Cei care vor refuza vor fi amendați lunar cu 100 de euro, începând din 15 ianuarie.

Italia a fost una dintre primele țări care a instituit obligativitatea imunizării anti-COVID a angajaților din sistemul sanitar. S-a întâmplat în luna aprilie, într-un efort de protejare a pacienților. Între timp, regula a fost extinsă și în cazul altor categorii de salariați, cum sunt profesorii și personalul administrativ al școlilor, militarii și polițiștii, și se va aplica începând din 15 decembrie.

Începând din 6 decembrie, italienii au la dispoziție „super-certificatul verde”, care va putea fi obținut doar de cei vaccinați cu schema completă sau care au trecut prin boală și va permite accesul în baruri, restaurante, săli de agrement și clădiri publice. În paralel, certificatul verde „normal”, adică pe care îl pot obține și cei testați, va fi necesar pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun.

Franța și Marea Britanie au decis să nu impună vaccinarea obligatorie a întregii populații. Franța a cerut ca angajații din domeniul sănătății și îngrijirii, pompierii și lucrătorii din transporturi să fie vaccinați anti-COVID, în timp ce Marea Britanie va implementa această politică din 1 aprilie pentru sistemul de sănătate și asistență socială.

În România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat recent că „este foarte greu să vii în acest moment să discuți despre obligativitatea vaccinării”, în contextul în care s-a discutat „prea multe luni” despre faptul că vaccinarea este voluntară. El a mizat pe măsuri de distanțare socială și pe purtarea măștii de protecție pentru a gestiona noua variantă. Primele două cazuri de infectare cu Omicron au fost confirmate în România sâmbătă, 4 decembrie.

Ce știm până acum despre Omicron

Tulpina a fost identificată prima dată marţi, 23 noiembrie 2021, şi este considerată îngrijorătoare din cauza numărului mare de mutaţii, care ar putea să o facă rezistentă faţă de imunitatea dată de vaccin sau trecerea prin boală. Ea a generat o creştere a numărului de cazuri în provincia Gauteng din Africa de Sud și a fost, ulterior, confirmată în 19 state europene, inclusiv România, dar și în Statele Unite, Israel, Japonia sau Australia.

Chiar dacă iniţial tulpina a fost legată de Gauteng, nu înseamnă că a venit neapărat de acolo. Cele mai vechi mostre secvenţiate arată că tulpina era în Botswana la 11 noiembrie 2021. Datele din Olanda arată că Omicron se afla deja în Europa înainte ca Belgia, prima țară care a spus că a confirmat un caz, să facă anunțul. Mai exact, persoana infectată din Belgia a fost testată pe 22 noiembrie, cu trei zile mai târziu decât cea din Olanda.

Tulpina are mai mult de 30 de mutaţii pe proteina spike – cheia folosită de virus pentru a invada celulele corpului nostru. Un număr dublu de mutaţii faţă de varianta Delta. O astfel de schimbare dramatică a provocat îngrijorări cu privire la faptul că anticorpii din trecerea prin boală sau din vaccinare ar putea să nu mai fie suficient de potriviţi pentru noua versiune a coronavirusului.

Încă nu există informaţii care să spună că noua tulpină va duce la schimbări în simptomele sau severitatea COVID – este ceva ce vor monitoriza îndeaproape cercetătorii din Africa de Sud.

Momentat, pe lângă zona din sudul Africii, nu s-au înregistrat multe cazuri de infectare, dar experienţa anterioară arată că restricţiile de călătorie tind să cumpere timp, dar, exceptând abordările zero Covid, aceste măsuri sunt puţin probabil să oprească în întregime răspândirea unei noi tulpini. 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
FANATIK.RO
Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Viva.ro
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
GSP.RO
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Știrileprotv.ro
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Observatornews.ro
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI