Mergi direct la conținut »
Opoziția îl susține pe Peter Eckstein Kovacs ca Avocat al Poporului în locul lui Victor Ciorbea
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Opoziția îl susține pe Peter Eckstein Kovacs ca Avocat al Poporului în locul lui Victor Ciorbea

Peter Eckstein Kovacs este propunerea USR, susținută și de PNL și UDMR pentru Avocatul Poporului, în locul lui Victor Ciorbea, al cărui mandat a expirat pe 6 mai. 

De Andreea Radu,

Senatorul USR Mihai Goțiu a publicat, marți seară, un mesaj pe Facebook în care confirmă informația  că Peter Eckstein Kovacs este propunerea Opoziției pentru Avocatul Poporului.

Redăm integral mesajul postat de Mihai Goțiu pe Facebook

Da, îl susținem pe Eckstein-Kovacs Peter pentru Avocatul Poporului!

M-au întrebat prietenii (că au citit pe Știri pe surse), să le confirm dacă e adevărat sau nu că USR, PNL și PMP îl susțin pe Eckstein-Kovacs Peter pentru funcția de Avocat al Poporului, în condițiile în care mandatul lui Victor Ciorbea a expirat în această lună.

Da, e adevărat. Ideea ca Opoziția să susțină un candidat unic pentru Avocatul Poporului, prima opțiune fiind Eckstein-Kovacs Peter, nu ne aparține, a fost lansată în mediul online, în timpul campaniei electorale, de către reprezentanți ai societății civile. Am discutat acest lucru cu colegii din USR și am ajuns la concluzia că este o idee cât se poate de binevenită, urmând să reluăm discuția pe tema asta, după alegeri.

Ceea ce s-a și întâmplat, astăzi. Nu am participat la discuțiile liderilor grupurilor din Opoziție, de la Camera Deputaților, dar mi s-a confirmat că și cei de la PNL, și cei de la PMP au considerat benefică și viabilă propunerea. Cele mai importante argumente în favoarea candidaturii lui Eckstein-Kovacs Peter nu sunt, însă, funcțiile de ministru delegat pentru minoritățile naționale și de consilier prezidențial (cum se menționează în articol), ci principialitatea lui extraordinară.

De fiecare dată, când a avut de ales între o funcție publică și principii, a optat pentru principii. A demisionat din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Senatului, când colegii lui n-au vrut să susțină Legea ANI, și a renunțat la postul de consilier la Cotroceni, când fostul președinte a început să promoveze proiectul distructiv de la Roșia Montană. Anul trecut și-a dat demisia din UDMR, în semn de protest pentru sprijinul pe care partidul lui îl dădea celor de la PSD și ALDE în asaltul asupra Justiției. Acestea sunt cele mai cunoscute momente, dar sunt, însă, și multe altele despre care am cunoștință în lungii ani în care am militat pentru cauze comune.

Da, Eckstein-Kovacs Peter este ceea ce ar trebui să fie orice politician român și, cu atât mai mult, un Avocat al Poporului. Nu degeaba, pentru ceea ce a făcut, cetățenii au scris pe poarta UDMR: ”RESPECT ECKSTEIN-KOVACS PETER!”

Și, da, ne-am asumat să-i reprezentăm pe cetățeni în Parlament și să ținem cont de argumentele și propunerile lor. Iar aceasta, cu Eckstein-Kovacs Peter, susținut de întreaga Opoziție pentru funcția de Avocat al Poporului este una excepțională, pentru care ne vom bate să devină realitate. Și mă bucur că și cei de la PNL și PMP susțin demersul.

Între 2004-2008, Eckstein-Kovacs Peter a fost președintele Comisiei Juridice a Senatului României, funcție din care a demisionat pe 4 martie 2008 în semn de protest față de respingerea ordonanței privind funcționarea Agenției Naționale de Integritate în forma inițială.

El a ajuns consilier prezidențial în mandatul președintelui Traian Băsescu în luna ianuarie a anului 2009. Doi ani mai târziu, Eckstein-Kovács și-a dat demisia din funcție ca urmare a unui diferend de opinie ivit între el și președintele Băsescu pe tema proiectului minier de la Roșia Montană.

În luna iunie a anului 2018, Eckstein-Kovacs a demisionat din UDMR, în semn de protest față de ajutorul pe care UDMR l-a dat PSD la modificarea codului de procedură penală.

Avocatul Poporului este numit în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului pe o durată de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului o singură dată.

Foto: Facebook / Eckstein-Kovacs Peter


Pornind de la cazul unui politician din generația Piața Universității condamnat pentru corupție, Costin Ștucan lansează un avertisment pentru tinerii din partidele care sunt acum câștigătoarele alegerilor


 

Close
Închide
  Close