Mergi direct la conținut »
Paul Radu, RISE Project: „Din cauza corupției din România, NATO face exerciții pe un teren deținut în parte de apropiați ai lui Bashar al-Assad”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Paul Radu, RISE Project: „Din cauza corupției din România, NATO face exerciții pe un teren deținut în parte de apropiați ai lui Bashar al-Assad”

Paul Radu, RISE Project: „Din cauza corupției din România, NATO face exerciții pe un teren deținut în parte de apropiați ai lui Bashar al-Assad”

Paul Radu, coordonatorul RISE Project România, a declarat pentru stiricurate.ro că NATO face exerciţii în România pe un teren folosit de armata română, la Capul Midia, însă o parte din acest teren nu aparţine MApN, este chiar deținut apropiați ai „inamicului public numărul unu” al NATO.

Cu o lună înainte de atacul SUA-Marea Britanie-Franța, RISE project și InfoSud-Est au descoperit că „suprafața de pământ pe care au apărat-o în scenariul de război din 2017 soldații români și partenerii din NATO aparține, în realitate, reprezentanților unei puteri ostile Alianței Nord-Atlantice. Aproximativ 130 de hectare de teren din unitatea militară Capul Midia se află în proprietatea unui grup de afaceriști sirieni care sprijină financiar regimul dictatorului de la Damasc, Bashar al-Assad. Seria de tranzacții prin care sirienii au ajuns stăpâni în baza militară are în spate o amplă afacere de corupție, un procuror care a stopat anchetarea unei tentative de asasinat, un litigiu în curs cu Ministerul Apărării Naționale și pe unul dintre cei mai importanți finanțatori ai regimului Assad.”

trageri în poligonul Capu Midia

Paul Radu a declarat astazi la Dezbaterea stiricurate.ro că ancheta jurnalistică a publicat date despre corupția de ani de zile de la malul mării, corupție în care ar fi implicat și un procuror.

„O parte din această bază militară a ajuns  în proprietatea unor apropiaţi ai lui Bashar al Assad. Nu sunt singurele proprietăţi din România deţinute de cercul ăsta din jurul dictatorului Sirian. Mai sunt şi altele inclusiv aici în Bucureşti sunt imobile care se află în prorietatea apropiaţilor lui Bashar al Assad. La malul Mării Negre e vorba despre o suprafaţă  foarte mare de teren. Cum a ajuns în proprietatea acestor oameni? Vedem un întreg lanț de corupție care începe de acum mulți ani și care a fost continuat. De fapt, dacă ne uităm și la istoria conflictului din Siria. Până la urmă, conflictul de acolo a apărut din cauza corupției care îl înconjoară pe Bashar. Acolo nu au fost alegeri, Bashar a obținut puterea de la tatăl său, sunt alte practici… Dar este corupție și în obținerea terenurilor din România, sunt niște procese pe rol, să vedem ce spune justiția în cazul ăsta, dar da, este vorba despre corupție.”, spune Paul Radu.

Conform anchetei RISE Project, totul a început în 2004, când, printr-o hotărâre a consiliului local, 8700 de hectare de teren mlăștinos au trecut în proprietatea comunei Corbu, iar 422 de hectare din acest teren erau în zona de restricție a MApN. În 2006 Primăria a făcut un proces verbal de vecinătate cu unitatea militară, prin care s-au stabilit limitele terenurilor. Cu toate astea, primăria a parcelat și împroprietărit oameni și în zona armatei. RISE Project a descoperit că în 2009-2010 au apărut sirienii în joc, cumpărând loturi mari de pământ.

„În 2011, autoritatea locală a dat în judecată inclusiv Guvernul României încercând să anuleze parțial inventarul public al statului, adică să scoată baza militară de la Corbu din proprietatea statului. ”, scriu reporterii RISE Project. ÎCCJ a decis anul trecut că MApN are dreptul să dețină terenurile. Pentru a intra însă în propritatea proprilui teren, armata trebuie să se judece cu fiecare deținător de pământ și să anuleze titlurile de proprietate.

Close
Închide
  Close