Mergi direct la conținut »
VIDEO. Premierul Tudose a discutat cu societatea civilă despre legile Justiției; S-a cerut demiterea ministrului Tudorel Toader
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > VIDEO. Premierul Tudose a discutat cu societatea civilă despre legile Justiției; S-a cerut demiterea ministrului Tudorel Toader

VIDEO. Premierul Tudose a discutat cu societatea civilă despre legile Justiției; S-a cerut demiterea ministrului Tudorel Toader

Premierul Mihai Tudose a discutat, miercuri, aproape două ore, cu reprezentanții societății civile, despre legile justiției. La întâlnirea, care a început la ora 11.00, au participat membri din organizațiile Corupția Ucide, Alianța Națională a Studenților din România, #Rezistența și un reprezentant al asociațiilor din Diaspora. ONG-urile i-au cerut premierului prorogarea aplicării legilor justiţiei printr-o ordonanţă de urgenţă, sesizarea Comisiei de la Veneţia şi demiterea ministrului justiţiei, Tudorel Toader. Premierul le-ar fi transmis că ia în considerare rezolvarea sesizării Comisiei de la Veneţia.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 15.00 Radu Dumitriu, delegat al organizațiilor din Diaspora a declarat după discuțiile cu premierul că s-a cerut demiterea ministrului Tudorel Toader, el afirmând că a primit din partea premierului asigurarea că se va legifera prin Ordonanță, în privința Directivelor europene, care vor fi transpuse în legislație în forma ”originală”.

UPDATE ora 14.00 Reprezentanţii celor 43 de organizaţii civice i-au cerut premierului prorogarea aplicării legilor justiţiei printr-o ordonanţă de urgenţă, sesizarea Comisiei de la Veneţia şi demiterea ministrului justiţiei, Tudorel Toader, a declarat Mihai Poliţeanu, reprezentantul mişcării civice Iniţiativa România, după întâlnirea de la Guvern.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Am livrat un mesaj foarte clar şi am avut trei solicitări. Mesajul este că România este la un moment de derapaj major de la standardele democratice şi de la standardele statului de drept şi că premierul trebuie să asume responsabilităţile pe care le are şi să folosească pârghiile instituţionale pentru a stopa aceste derapaje majore”, a precizat Poliţeanu după întâlnirea cu premierul Tudose.

Potrivit lui Poliţeanu, prima solicitare adresată şefului Executivului a fost sesizarea Comisiei de la Veneţia în legătură cu pachetul de legi ale justiţiei şi, în viitor, cu legile privind modificarea Codurilor penale.

O directoare cu diplomă falsă de ASE lucrează de peste 10 ani la spitalele Primăriei Capitalei!
Recomandări

O directoare cu diplomă falsă de ASE lucrează de peste 10 ani la spitalele Primăriei Capitalei!

„A doua solicitare pe care am avut-o a fost prorogarea aplicării legilor justiţiei, amânarea aplicării legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă până la momentul în care Comisia de la Veneţia îşi spune opinia, un punct de vedere în legătură cu aceste legi şi are loc un dialog real între legiuitor, instituţiile independente ale statului, Comisia Europeană”, a spus Poliţeanu.

ONG-urile i-au cerut premierului Tudose demiterea ministrului Justiţiei, ”care de mult nu mai este un partener credibil din punct de vedere moral şi profesional, atât pentru societatea civilă, atât pentru instituţiile independente ale statului, cât şi pentru partenerii externi”.

El a mai precizat că la cele trei solicitări a fost primit un singur răspuns de la premier. „Răspunsul este pe sesizarea Comisiei de la Veneţia. Nu este un răspuns categoric la acest moment. A zis că în următoarele zile se va interesa asupra discuţiilor pe care le-a avut ministrul Justiţiei cu Comisia de la Veneţia şi va lua o decizie în consecinţă”, a mai afirmat Poliţeanu.

În loc să ne roage candidatul să-l ascultăm, a ajuns poporul să-l implore să ne vorbească!
Recomandări

În loc să ne roage candidatul să-l ascultăm, a ajuns poporul să-l implore să ne vorbească!

UPDATE ora 11:40. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, printr-un comunicat, că reprezentanții societății sunt finanțați de miliardarul George Soros și că este curios de câtă răbdare va da dovadă premierul Tudose.

„Prin natura funcţiei sale, Mihai Tudose este obligat să dialogheze cu absolut toată lumea, indiferent dacă îi place sau îi displace, la modul personal, partenerul de dialog. Prin urmare, nu există un cutremur în PSD din cauza acestei întâlniri de la Palatul Victoria. Din contră, atât eu, cât şi colegii mei suntem curioşi să vedem de câtă răbdare va putea da dovadă Mihai Tudose la această întâlnire şi dacă va putea să încropească un minim dialog cu reprezentanţii haştag Rezist şi ai ONG-urilor finanţate de Soros&comp”, a precizat Ştefănescu, într-un comunicat de presă.

Cum s-a transformat o școală de dans într-un centru de abuzuri fizice și sexuale
Recomandări

Cum s-a transformat o școală de dans într-un centru de abuzuri fizice și sexuale

Pe de altă parte, pe pagina de Facebook „Corupția ucide” a fost postat un mesaj prin care se precizează că reprezentanții societății civile nu se duc la întâlnirea cu premierul Tudose pentru a negocia, ci pentru a cere, deoarece nu sunt dispuși să facă armistiții politice.

„Precizăm că la întâlnirea de la ora 11.00, cu premierul, nu mergem să negociem, ci să cerem.
Nu se pune problema să facem armistiții sau jocuri politice. E vorba doar de încercarea de a folosi toate pârghiile democratice. Am fost și noi – alături de celelalte grupuri sau ong-uri – de acord că putem încerca și varianta asta. Nu avem pretenția că reprezentăm pe toată lumea și nu decidem noi nimic. Nu putem fi mereu pe placul tuturor, dar încercăm să fim deschiși și transparenți”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook „Corupția ucide”.


Întâlnirea dintre prim-ministrul Mihai Tudose și delegații celor 43 de organizații civice care au cerut o discuție privind legile justiției și modificările la codurile penale va avea loc la Palatul Victoria. La discuții participă 7 delegați din partea organizațiilor civice,  stabiliți pe criteriul unei reprezentativități cât mai mari a grupurilor semnatare.

Astfel, la întâlnire vor participa, Alexandru Socol – Corupția Ucide; Ciprian Ciocan – Vă Vedem din Sibiu, Laurențiu Ștefănescu – Inițiativa Timișoara, Marius Deaconu – Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Mihai Polițeanu – Inițiativa România, Mihai Tudorică – #REZISTENȚA, Radu Dumitriu – delegat al organizațiilor din Diaspora.

43 de organizații civice i-au cerut premierului Tudose o întâlnire, pe tema modificărilor aduse legilor justiției, care au fost adoptate deja de Parlament.

”Riscăm un derapaj fără precedent de la valorile democratice și de la drumul nostru alături de lumea liberă, punând în pericol viitorul nostru ca națiune”, au transmis ONG-urile, care arată că funcția de prim-ministru presupune responsabilitate și greutatea deciziilor privind viața fiecărui român, iar ele trebuie asumate și aceasta este o decizie individuală, care îi aparține.

Premierul Mihai Tudose a anunțat că acceptă întâlnirea propusă de 43 de organizații civice, active în protestele de stradă, în privința propunerilor de modificare a legilor justiţiei şi a codurilor penale.


Citește și:

VIDEO / Pentru al nouălea an la rând, o bătrână petrece Crăciunul într-o familie de împrumut

Close
Închide
  Close