Mergi direct la conținut »
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Klaus Iohannis, primit la Casa Albă. Donald Trump: „Avem o relație foarte bună cu România, mai bună ca oricând”

Klaus Iohannis este primit astăzi de Donald Trump, la Casa Albă. Cei doi vor avea o întâlnire care va dura aproximativ o oră. Pe agenda discuțiilor figurează teme de securitate și de colaborare în domeniul energiei, precum și vizele pentru români.

De Adrian Ilie, Mihai Niculescu,

Potrivit agendei oficiale, președintele României, Klaus Iohannis, va sosi la Casa Albă la ora 14:00 (21:00 ora României), unde va fi întâmpinat de preşedintele SUA, Donald Trump, şi va semna în Cartea de Onoare.

UPDATE 21.50 Președintele american Donald Trump a răspuns întrebărilor puse de jurnaliștii români.

Reporter: „Veți veni în România, domnule președinte?”
Trump: „Este posibil.”
Reporter: „Când?”
Tump: „Asta e ceva ce vom discuta.”

Reporter: „Ce părere aveți despre vizele pentru cetățenii români?”
Trump: „Este o chestiune la care ne gândim. Am petrecut mult timp discutând despre acest subiect deja. Țările noastre au discutat acest aspect”

„Îți place ideea? Se pare că îți place ideea”, a mai zis, în zeflemea, Donald Trump.

Acesta a adăugat: „Vă mulțumesc tuturor. E o onoare să fiu alături de președintele României, care este extrem de respectat și care a făcut o treabă bună. Aud că în România este o „perioadă politică”, dar mă aștept să te descurci foarte bine, pentru că ești talentat și iubești oamenii. Am avut o relație grozavă cu România. Statele Unite și România se înțeleg mai bine ca niciodată și vreau să vă mulțumesc pentru asta. Avem multe schimburi comerciale cu România, sunt oameni foarte talentați. Cumpărăm – și ei cumpără. Avem mulți români în Statele Unite, oameni foarte muncitori și de succes. Vreau să vă mulțumesc că sunteți aici.”

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

Întrebat dacă se gândește la sporirea numărului de soldați americani din țara noastră, Trump a fost foarte succint. „Este un subiect despre care vom discuta”.

Iohannis: „E o plăcere să fiu aici. O să subliniez că este grozav să revin aici, alături de dvs. Acum avem șansa de a vorbi despre parteneriatul nostru grozav. Este foarte important pentru noi și cred că am ajuns departe.”
Trump: „Se întâmplă lucruri interesante și în țara dvs. O să avem o întâlnire importantă în curând. Aștept asta”, transmit stirileprotv.ro.

UPDATE 21:30 „Avem o relație foarte bună cu România, mai bună ca oricând”, a declarat Donald Trump, în Biroul Oval, unde a avut convorbiri cu președintele Klaus Iohannis. Despre președintele României a spus că are „respect pentru ceea ce face el și pentru ceea ce se întâmplă în România”.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Trump a adăugat că sunt foarte mulți români în Statele Unite, iar „americanii iubesc românii, au o relație foarte bună cu ei”.

„Acum avem avem ocazia să vorbim despre parteneriatul strategic dintre România și SUA. Facem tot ceea ce se poate la nivelul NATO și cred că suntem pe drumul cel bun în acest sens”, a spus Klaus Iohannis, înaintea discuțiilor tete-a-tete, potrivit hotnews.ro.

Președintele Trump a fost întrebat despre jurnaliștii americani și despre posibilitatea ca SUA să intre în recesiune economică.

”Suntem departe de o recesiune” a dat asigurări Trump. El a precizat și că urmează să semneze un acord cu China iar ”China își dorește asta”.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

UPDATE 21.10. Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Casa Albă și a fost primit de președintele SUA Donald Trump, primind salutul Gărzii de Onoare.

După acest moment vor avea loc, în Biroul Oval, convorbirile tete-a-tete ale celor doi preşedinţi, urmate de discuţii cu participarea membrilor delegaţiilor oficiale.

Întâlnirea dintre cei doi a fost anunțată pe 6 august atât de Casa Albă, cât și de Palatul Cotroceni. Vizita președintelui Iohannis în Statele Unite are loc și în contextul în care românii marchează 30 de ani de la căderea comunismului și 15 ani de la aderarea țării la NATO.

Președintele Trump așteaptă cu nerăbdare să celebreze aceste importante aniversări împreună cu președintele Iohannis

Comunicatul transmis de Președinția SUA

Într-o întâlnire informală cu presa ce a avut loc pe 13 august, Klaus Iohannis a declarat că va readuce în discuţia cu preşedintele Trump chestiunea vizelor pentru români.

„O să readuc în discuţie şi tehnicienii să caute soluţii. Ca preşedinte al României, doresc să pun problema pe masă”, a arătat Iohannis referitor la programul Visa Waiver.

„Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu, şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul Strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile”, mai spunea Klaus Iohannis

Şeful statului a mai afirmat că americanii au o îngrijorare că Europa va ajunge prea dependentă de Rusia în domeniul energetic și de aceea „Energia este şi sensibilă, şi importantă. Securitatea energetică ţine de securitatea naţională”.

De asemenea, preşedintele Iohannis a menţionat că România îşi doreşte ca Exxon să rămână în proiectul de la Marea Neagră și a explicat că decizia acestora de retragere din proiectul românesc vine ”dintr-o politică globală, nu din ceea ce se întâmplă aici”.

Prmeierul Viorica Dăncilă a afirmat, duminică, la Antena 3, că președintele ar fi trebuit să aibă o discuție cu Guvernul și Parlamentul pe tema vizitei în Statele Unite.

”Cred că discuţia trebuia să fie aplicată, înainte, şi cred că ar fi trebuit să plece de la Guvern anumite direcţii, anumite linii care să fie abordate în aceste discuţii cu preşedintele Trump”, a spus Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai fost în vizită în Statele Unite în iunie 2017. El a fost primul lider est-european primit de președintele Trump.

Close
Închide
  Close