MENIU CAUTĂ

#AllForJan. Președintele Slovaciei a respins cabinetul premierului desemnat Peter Pellegrini

Distribuie

Președintele Slovaciei, Andrej Kiska, a respins cabinetul premierului desemnat Peter Pellegrini și a cerut noi numiri până vineri. El a făcut apel la schimbări guvernamentale mai puternice, pentru a atenua criza politică provocată de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak.

De când comunismul a căzut, în urmă cu aproximativ 30 de ani, Slovacia s-a confruntat cu cele mai ample proteste, după asasinarea jurnalistului de investigații Jan Kuciak (27 de ani) și a logodnicei sale, ei fiind împușcați în cap în luna februarie, în propria casă.

Protestatarii au ieșit în stradă pentru a cere noi alegeri și asigurări privind o anchetă conrectă în cazul asasinării lui Kuciak, care a făcut investigații referitoare la oameni de afaceri cu legături politice suspectați de corpuție, scrie Agerpres.

Fostul premier Robert Fico și-a dat demisia la mijlocul lunii martie, cu scopul menținerii guvernării tripartite. El l-a propus pe Peter Pellegrini, colegul său din partidul Smer și vicepremier, pentru a conduce noul cabinet.

Luni, Pellegrini i-a prezentat șefului statului noul său cabinet. În funcția de ministru de interne urma să fie poziționat un oficial neafiliat politic, în scopul de a răspunde cerințelor protestatarilor.

”Pellegrini trebuie să-i convingă pe oameni că noul guvern va aduce schimbările pe care noi le aşteptăm. El trebuie să formeze un guvern stabil, a cărui componenţă, în special la Ministerul de Interne, va fi în măsură să calmeze un timp atmosfera în societatea noastră”, a afirmat preşedintele Kiska într-o declaraţie televizată.


Cine l-a găsit pe Andrei Gheorghe mort în casă. Ce le-a spus familia polițiștilor

Citește mai multe despre Ján Kuciak și Robert Fico pe Libertatea.

Comentarii