Bogdan Suditu a subliniat, în cadrul unei conferinţe de presă, că este vorba despre 10.000 de blocuri realizate înainte de 1968, dar nu toate sunt și vulnerabile, important fiind tipul de structură a clădirilor.
„Sunt foarte vulnerabile clădirile cu parterul flexibil. Şi atunci, cunoscând informaţiile astea din surse oficiale, chiar dacă au fost anvelopate, dacă o clădire este cu parter flexibil, un bloc care la parter are magazine, nu trebuie neapărat să vedem o crăpătură ca să înţelegem că este potenţial vulnerabilă”, a spus el, potrivit Agerpres.
Bogdan Suditu a adăugat că vor fi colectate informaţiile referitoare la clădirile P+3 cu cel puţin zece apartamente, construite înainte de 1968. În decurs de o lună, aceste informaţii vor fi introduse într-o hartă a clădirilor, iar evaluările vizuale vor începe până în luna septembrie.
Potrivit noii legislaţii, nu mai este necesar acordul tuturor proprietarilor în vederea consolidării unui imobil, ci este suficient să fie de acord jumătate plus unu dintre membrii asociaţiei de locatari.
Primarul general, Nicuşor Dan, a estimat că, pe măsură ce se va termina etapa de proiectare, ritmul consolidării clădirilor va creşte considerabil.
„Pentru cetăţeni, mesajul este că pentru o lungă perioadă de timp de acum încolo, consolidarea va fi gratuită şi ei vor trebui să apeleze la autorităţile locale, la Primării, ca să îi ajute să facă documentaţia, să meargă către această finanţare gratuită”, a spus el în aceeași conferință de presă.
Pentru şcoli şi spitale, evaluarea vizuală rapidă a clădirilor trebuie să înceapă cel mai târziu pe 1 ianuarie 2024 şi trebuie finalizată cel târziu pe 1 noiembrie 2024.
Peste 2.600 de clădiri se pot prăbuși la cutremur
În România sunt 2.687 de clădiri cu risc seismic I și II, majoritatea în București, arată datele Ministerului Dezvoltării.
În Capitală sunt 363 de clădiri care prezintă un grad de risc seismic de nivelul I, potrivit listei actualizate în 2022 de către Primăria Municipiului București. Aceste clădiri se pot prăbuși total sau parțial în cazul unui seism cu o magnitudine mai mare de 7 grade pe scara Richter, precum cel din 1977.
O analiză recentă a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă arată că, în cazul unui cutremur similar celui din 1977, aproximativ 23.000 de clădiri din București pot suferi avarii semnificative.
O hartă interactivă, neoficială, realizată de un arhitect din Ploieşti, arată ce risc seismic are fiecare bloc din București, inclusiv anul construcției, plus alte detalii despre clădire.
Locuințele din blocurile consolidate de stat nu vor putea fi vândute vreme de 25 de ani
Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat din ianuarie 2022 schimbări în programul privind consolidarea de risc seismic în România.
Astfel, proprietarii vor avea interdicţie timp de 25 de ani la vânzarea locuinței consolidate de stat.
Măsura se justifică, a precizat ministrul Cseke Attila pentru Libertatea, prin faptul că prețul apartamentului crește prin consolidarea seismică, făcută din bani de la buget, fără ca românii să mai plătească rate lunare, așa cum prevedea fosta lege.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro