Igor Dodon, președintele antiunionist

În interviul acordat Libertatea, care va fi publicat integral săptămâna viitoare, președintele Igor Dodon a criticat mișcările pro Unire din Chișinău. Igor Dodon consideră că ședința solemnă a Parlamentului României din 27 martie a fost o provocare.

„Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi niciodată anitiromân. Categoric, nu! Românii sunt prietenii și frații noștri, dar sunt, categoric, antiunionist. Noi nu putem să fim antiromâni, pentru că avem diferite etape din istorie comune. Ne place, nu ne place, au fost diferite etape. (…) Noi nu dorim ca moldovenii să considere statul vecin ca un stat dușman. Nu ne dorim acest lucru.

Reporter: Există un astfel de sentiment?

”Premise sunt, şi sentimente, în rândul majorității populației, există”, a spus președintele Dodon, în interviul acordat cotidianului Libertatea.

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova

Premierul Pavel Filip: „Rusia spală bani în Republica Moldova”

Premierul Republicii Moldova s-a declarat nemulțumit de relația cu Federația Rusă. Aceasta a adus în discuție lipsa de colaborare într-o anchetă penală cu miză mare.

„A existat o spălătorie de bani. Prin Republica Moldova au fost spălați peste 20 de miliarde de dolari din Rusia, printr-o bancă din Moldova. M-a mirat faptul că Federația Rusia nu a fost deloc colaborativă. Nu am primit niciun răspuns de acolo. Nu a fost nicio colaborare în această investigație. După aceasta, s-a început mai multe presiuni asupra oficialilor de la Chişinău. Am avut cazuri în care deputați, reprezentați ai Guvernului au fost ținuti cu orele în aeroporturile din Federația Rusă, chiar dacă mergeau acolo la invitația colegilor din Federația Rusă.”, a spus premierul Pavel Filip.

Pavel Filip, premierul Republicii Moldova

Andrian Candu:  „Lupta anticorupţie trebuie să continue”

Îndrebat dacă arestările celebre din Republica Moldova sunt suficiente pentru a demonstra că lupta anticorupție este eficientă, Andrian Candu, președintele Parlamentului, a spus că nu, dar că rezultatele din ultimii doi ani se văd în vistieria statului.

„2017-2018 a presupus reţineri şi interdicții la nivel de miniștri, viceminiştri, prim-miniștri, viceguvernatori de Bancă Națională, polițiști, ofițeri de vamă, absolut tot. Când spunem  despre rețineri şi aresturi, haideți să vedem lucrurile practice. În anul 2016 s-a reușit, prin intermediul luptei anticorupție şi luptei împotriva schemelor corupției din Vamă, de exemplu, ca în vistieria statului să ajungă cu 25% mai mult din încasările vamale”, susţine Andrian Candu.

Andrian Candu, președintele Parlamentului din Republica Moldova

Interviurile  integrale cu cei trei lideri de la Chişinău le puteţi citi şi vedea începând din această seară.