De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 16.40 Proiectul a fost susţinut de toate partidele, primind 130 de voturi „pentru” şi merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

Senatorul PSD Ovidiu Orţan a subliniat că speranţa iniţiatorilor este ca acest proiect să nu aibă beneficiari.

„Naţiunea se află în război biologic cu un inamic nevăzut şi cu un potenţial letal.(…) Acest proiect propune un pact social între naţiune şi personalul din sistemul sanitar. Ideologia pactului este: cu orice preţ îngrijiţi-ne părinţii, orice se va întâmpla, vă vom îngriji copiii!”, a spus Orţan la dezbaterea proiectului.

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, s-a pronunţat în favoarea propunerii legislative, evidenţiind că „niciun efort nu este prea mic pentru a motiva personalul medical şi pentru a-i arăta întregul suport al societăţii pentru menirea lor”.

Şi senatorul USR Adrian Wiener a arătat că proiectul conferă „un confort psihologic minimal al celor care se găsesc acum în linia întâi. Suntem convinşi că nu e un privilegiu, ci un drept minimal”.

Pe primul loc pe ordinea de zi se află proiectul PSD care introduce pensia de urmaş pentru copiii cadrelor medicale care se luptă în prima linie a epidemiei de coronavirus.

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație
Recomandări

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație

 

Pensia de urmaş este şi o cerinţă a Alianţei Medicilor, care a transmis, într-o scrisoare deschisă, această solicitare, decidenţilor politici.

Guvernul a acordat, deja, din fonduri europene, un bonus de risc, de 2.500 de lei, pentru toate cadrele medicale care lucrează cu pacienţi COVID-19.

Ce prevede proiectul care introduce pensia de urmaş pentru copiii cadrelor medicale care mor în lupta cu coronavirusul

Proiectul pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19 prevede:

  • La decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie.
  • Urmaşii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare.
  • În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior.
  • Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister
  • Urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva Covid-19 să beneficieze de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate şi a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.
  • În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19 se instituie Ziua personalului medical, care se organizează anual pe 11 martie prin grija Ministerului Sănătăţii

Proiectul nu are încă raport, astfel că se aşteaptă ca şi comisia de sănătate să se reunească, în cursul dimineţii.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a declarat, marţi, pentru Libertatea, că există un consens, în Parlament, pentru proiectul PSD de introducere a pensiei de urmaş, pentru copiii medicilor care mor din cauza COVID-19.

A murit Roxana Diaconu. FRF anunță dispariția avocatei
GSP.RO

A murit Roxana Diaconu. FRF anunță dispariția avocatei

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente
HOROSCOP

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente