În cadrul unei conferințe de presă, Raed Arafat a prezentat concluziile după raportul privind îmbunătăţirea serviciului de localizare prin 112.

Întrebat despre localizarea în cazul Caracal şi dacă implementarea mai devreme a sistemului AML (Advance Mobile Location) – respectiv după cazul Apuseni – ar fi ajutat în acest caz. Raed Arafat a răspuns:

„Faptul că nu s-a implementat, încă, sistemul AML până-n ziua de astăzi poate să aibă mai multe explicaţii şi nu neapărat explicaţii pozitive, dar faptul că în ultima perioadă s-a lucrat ca să fie implementat, acest lucru este scris în raport şi este real pentru că s-a lucrat într-adevăr în ultima perioadă şi au început să lucreze pe ideea implementării sistemului AML, care are limitări”

Una dintre limitări este tipul terminalului telefonic. El e a precizat dacă terminalul telefonic folosit în apelarea 112 a fost un smartphone care ar fi putut fi localizat prin sistemul AML.

El a spus că dacă era un telefon vechi nu se putea localiza nici dacă exista sistemul AML, decât prin tehnica veche a triangulaţiei.

Jurnalistții l-au mai întrebat de ce localizarea în cazul Caracal, respectiv a apelului Alexandrei Măceşanu la 112, nu s-a făcut corect.

„Aici, cine vă spune că localizarea pe zona mare nu s-a făcut corect, eu am văzut harta şi locul era în limita hărţii respective, era la limita ei”.

Raed Arafat:

Arafat a subliniat, întrebat de ce în atare condiţii nu s-a intervenit mai rapid în cazul Caracal, că „acest lucru va fi evidenţiat de ancheta care este la DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism -n.r.)”.

„Nu e domeniul nostru şi nu este responsabilitatea şi competenţa noastră să stăm să facem acest lucru la acest moment. Vor ieşi aceste lucruri cu siguranţă în raportul final al Parchetului, al DIICOT-ului, al tuturor celor care fac aceste analize”

Raed Arafat:

Raed Arafat a anunţat miercuri că a prezentat premierului Viorica Dăncilă raportul cu privire la sistemul 112, elaborat de comisia interministerială, raport care cuprinde 14 măsuri pe termen scurt, mediu şi lung ce urmează a fi implementate.

Citeşte şi:

Un IT-ist vrea să modernizeze sistemul de urgență 112. Statul român mai mult l-a încurcat, iar acum strânge bani ca să facă singur aplicația

Necunoscutul din topul celor mai bogați foști sportivi din lume, alături de Țiriac. Afacerea care i-a adus o avere de 600 de milioane de dolari
PARTENERI - GSP.RO
Necunoscutul din topul celor mai bogați foști sportivi din lume, alături de Țiriac. Afacerea care i-a adus o avere de 600 de milioane de dolari
Horoscop 5 iulie 2020. Leii au nevoie de echilibru, care e greu de obținut și greu de menținut
HOROSCOP
Horoscop 5 iulie 2020. Leii au nevoie de echilibru, care e greu de obținut și greu de menținut
RECOMANDĂRI