De Mihai Niculescu,

Liderii Republicii Moldova, aleşi în mod democratic, trebuie să lucreze împreună pentru depăşirea situaţiei de criză”, se arată într-un comunicat de presă emis de NATO.

NATO şi-a reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova în vederea realizării reformelor în domeniul apărării şi securizării instituţiilor.

Și reprezentanții Consiliului Europei le cer politicienilor din Republica Moldova să respecte principiile statului de drept, ale democrației și drepturile omului. „Consiliul Europei cere tuturor forțelor politice din Republica Moldova să acționeze în mod responsabil și calm în actuala situație. Problemele politice ar trebui dezbătute și soluționate de reprezentanții aleși democratic în Parlament. Respectarea principiilor statului de drept, democrației și drepturilor omului sunt esențiale.

Socialiștii președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, și blocul pro-european ACUM, condus de Andrei Năstase și Maia Sandu, au convocat sâmbătă o ședință parlamentară extraordinară și au semnat un acord de ”dezoligarhizare” a țării, îndreptat împotriva Partidului Democrat condus de Vladimir Plahotniuc. Favorabilă lui Plahotniuc si Partidului Democrat, Curtea Constituțională a desființat, duminică, Parlamentul si l-a suspendat pe președintele Igor Dodon.

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă
Recomandări

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă

Ședința extraordinară de sâmbătă a avut loc după ce Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că termenul de învestire a unui nou executiv a expirat vineri noapte și că Parlamentul trebuie dizolvat imediat. PSRM și ACUM au calificat decizia Curții Constituționale drept uzurpare a puterii în stat și au spus că termenul expiră abia sâmbătă seară. Ulterior, ședința parlamentului a fost sabotată de secretariat, iar întreaga activitate s-a desfășurat fără lumină. Socialiștii au primit, astfel, funcția de președinte al Parlamentului pentru Zinaida Greceanîi și câteva posturi de miniștri. La rândul său, lidera PAS, Maia Sandu, a fost numită premier. Partidul Democrat, condus de Plahotniuc, a cerut demisia lui Dodon pentru ”trădare de patrie” și alegeri parlamentare și prezidențiale. În același timp, televiziunea lui Plahotniuc a difuzat imagini în care Dodon ar discuta despre federalizarea țării. Parlamentul a reușit într-o singură zi să-și aleagă toată conducerea, să creeze comisiile de specialitate, să voteze guvernul (care a depus jurământul), precum și un document prin care Republica Moldova este declarată ”stat capturat”. Totodată, Parlamentul a decis demiterea conducerii parchetelor, Curții Supreme, serviciului secret și Comisiei Electorale.


Citește și: Victor Ostap, om de afaceri din Republica Moldova, descrie situația de la Chișinău: ”Rusia nu uită și nu iartă! Ce face Plahotniuc e puci. Curtea Constițuțională e o îngrămădeală criminogenă! E debandadă, vin oameni cu rutierele”


"Cum poți fi cu cineva care arată ca un bunic pe lângă tine?". Replica genială dată de noua iubită a lui Flavio Briatore
GSP.RO

"Cum poți fi cu cineva care arată ca un bunic pe lângă tine?". Replica genială dată de noua iubită a lui Flavio Briatore

Horoscop 11 noiembrie 2019. Taurii au parte de o zi agitată
HOROSCOP

Horoscop 11 noiembrie 2019. Taurii au parte de o zi agitată