Mergi direct la conținut »
Recepție de Ziua Națională, la Palatul Cotroceni; Traian Băsescu și Emil Constantinescu, printre invitați, liderii Puterii au lipsit
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Recepție de Ziua Națională, la Palatul Cotroceni; Traian Băsescu și Emil Constantinescu, printre invitați, liderii Puterii au lipsit

Recepție de Ziua Națională, la Palatul Cotroceni; Traian Băsescu și Emil Constantinescu, printre invitați, liderii Puterii au lipsit

Recepție de Ziua Națională, la Palatul Cotroceni. Peste 600 de invitați au participat, vineri, la tradiționala recepție oficială oferită de șeful statului cu ocazia zilei de 1 decembrie. Traian Băsescu și Emil Constantinescu, foștii președinți ai României, s-au aflat printre invitați, iar liderii Puterii au lipsit, așa cum au anunțat, de altfel.

De Valentina Postelnicu,

Au mai răspuns invitației președintelui Klaus Iohannis reprezentanții corpului diplomatic, ambasadorul SUA, Hans Klemm, aflându-se și el la recepție, dar și șefii din Justiției, Augustin Lazăr, procurorul general, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Din partea Executivului a fost prezent ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu. Au fost prezenți mulți parlamentari de la PNL, PMP și USR, dar și câțiva de la PSD, printre care președintele comisiei de buget-finanțe din Senat, Orlando Teodorovici.

A mai fost prezent Patriarhul Daniel, reprezentanți din mediul artistic, instituții ale statului.

Șeful statului a avut un discurs lung, în care a atacat dur actuala majoritate parlamentară.  Şeful statului a făcut referire la afirmaţiile unor politicieni privind existenţa unui stat paralel inventat. „Aş fi vrut să văd o preocupare pentru consolidarea justiţiei”, a spus el, adăugând că nu ştie cui folosesc aceste „ficţiuni”.

În discurs, un element central a fost referitor la protestele ample de la începutul anului, dar şi din ultimele zile, care, potrivit președintelui, au taxat derapajele politice.

„Astăzi ne aflăm din nou în faţa unor alegeri fundamentale pentru viitorul nostru. Continuăm cu mai multă consecvenţă pe drumul care, cu eforturi şi de multe ori cu sacrificii, ne-am înscris de un deceniu, sau facem paşi înapoi şi riscăm să ne întoarcem în trecut? Nu putem clădi nimic durabil pentru următorul secol dacă nu punem la temelie acele valori care şi-au dovedit soliditatea în a genera cu adevărat o viaţă mai bună pentru oameni. Din această perspectivă, lecţiile istoriei sunt astăzi mai evidente ca oricând. O societate liberă, în care oricine are şansa de a-şi urma vocaţia, în care fiecare cetăţean poate trăi în siguranţă având o viaţă prosperă şi garanţia că drepturile îi sunt respectate, este o societate din care reflexele autoritariste de orice fel sunt eliminate”, a afirmat preşedintele.

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta
Recomandări

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta

După discurs, președintele  s-a salutat cu câţiva participanţi şi s-a retras foarte repede.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat recent, la Ploieşti, că anul acesta a decis să invite toți oamenii cu funcții în stat, inclusiv pe Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, la parada de Ziua Națională, pentru că a constatat că românii îşi doresc ca în conducerea statului să existe o bună înţelegere.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat că nu va participa la recepţia organizată, la Palatul Cotroceni, cu prilejul Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie. ”Nici vorbă”, a spus liderul PSD. În urmă cu o zi, și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că nu va merge la recepția de la Palatul Cotroceni.

Foto: Presidency.ro

Citește și: Editorial de Claudiu Săftoiu. Țară tânără, România, La Mulți Ani!

Close
Închide
  Close