MENIU CAUTĂ

REPORTAJ/ Cum prăznuiesc doljenii Sfânta Maria Mare. Dau de pomană lubeniță, pește, căni și castroane – FOTO/VIDEO

Distribuie

De Sfânta Maria Mare, doljenii merg la biserică și se închină la icoana Sfintei Fecioare, după care dau de pomană pentru rudele decedate. Sătenii din Predești își așteaptă la masă și rudele, cărora le servesc ciorbă de pește și lubeniță.

Agitație mare în fiecare gospodărie din comuna doljeană Predești. Bărbații trebăluiesc prin curte, ca să pună la locul lor toate lucrurile, pentru că în 15 august e sărbătoare mare, „cruce roșie-n calendar”, și ograda trebuie să fie curată, iar femeile pregătesc bucatele de post. Toată suflarea din comună este așteptată la biserică, acolo unde este ținut praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Tanti Viorica pregătește o ciorbă de pește și pâine făcută la cuptor, în țest.

”Eu fac o ciorbă de pește și pâine, aștept copiii să vină la mine, să îmi aducă și mie lubeniță (pepene verde, n.r.), să împart la vecini. Dau pentru sufletul mamei mele, mi-a murit și bărbatul. Iau peștele de la magazin, nu de la baltă, că vine aici proaspăt, aduc marfă bună. E bine la noi. Mergem și la biserică de dimineață, să ne rugăm la Maica Domnului”, povestește femeia, care stă pe bancă, la umbra unui pom, în timp ce curăță roșiile pe care le pune în ciorba de pește.

Oamenii îmbracă hainele de sărbătoare și merge la biserica din sat, care poartă hramul Maicii Domnului.

”Am pus bani oamenii din sat să facem hramul bisericii. Mergem toți la slujbă și, după ce termină părintele, vom întinde masa. Am făcut colivă și împărțim pentru cei morți și pentru cei vii”, a spus o localnică.

Puțini sunt cei care sărbătoresc în 15 august ziua onomastică a celor care poartă numele de Maria sau Marin.

”Acum pomenim morții! Pe 8 septembrie ne petrecem, de Sfânta Marie Mică”, a completat doljeanca.

Se pregătesc de nedeie

În alte localități din județul Dolj, oamenii își pregătesc hainele pentru a merge la nedeie. În mai multe sate sunt organizate bâlciuri, unde, în vremurile noastre, în loc de hora sătească, este un târg unde tinerii se pot da în tiribombe, pot asculta muzică și își pot cumpăra haine noi.

”În Dolj, de praznicul împărătesc prilejuit de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, oamenii împart lubeniță, castroane, căni și alte vase, se face masă mare pentru a se da de pomană. De obicei, această sărbătoare coincide cu hramurile mai multor biserici și lumea își începe ziua la biserică, unde se roagă. Nu e moment de sărbătoare, ci moment de rugăciune pentru sufletele celor morți”, explică Amelia Etegan, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.

Conform tradiției, în perioada dintre 15 august și 8 septembrie, când va fi sărbătorită Sfânta Marie Mică, agricultorii trebuie să profite de vremea frumoasă pentru a semăna noile culturi.

Odată ce postul Adormirii Maicii Domnului se încheie, tinerii au voie să se căsătorească, slujbele de logodnă fiind făcute până la începerea postului de Crăciun.

În 15 august, la Calafat este organizată Ziua Marinei, reprezentanții administrației locale pregătind un spectacol în Portul Calafat, de la Dunăre.


Citește și:

Pavel Bartoș, despre începuturile sale în teatru și admiterea comică la facultate. ”Am copiat tot repertoriul de la un coleg”

Citește mai multe despre Dolj și Investigații şi Reportaje pe Libertatea.

Comentarii