Cu un ”sistem integrat de management al deșeurilor solide” de 50 de milioane de euro, care include și un depozit ecologic construit după normative europene de mediu, autoritățile din județul Vaslui au aprobat construirea unei noi gropi temporare de depozitare a gunoiului menajer strâns de la populația din orașele Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești.
Hotărârea a fost luată în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Vaslui (ADIV), după ce s-a constatat că serviciile de salubritate orășenești nu prea mai au unde să transporte deșeurile menajere, în condițiile în care autoritățile din Brăila, acolo unde este dus gunoiul în prezent, au dat mai multe ultimatumuri cu privire la interdicția depozitării gunoiului din județul Vaslui. În plus, punerea în funcțiune a sistemului integrat de management al deșeurilor este o chestiune de durată, având în vedere numeroasele contestații făcute de-a lungul timpului în urma licitațiilor organizate de către Consiliul Județean.
Patru contestații în decurs de doi ani
Imediat după finalizarea lucrărilor la depozitul ecologic de la Roșiești, investiție derulată pe perioada a trei ani, s-a trecut la procedura de desemnare a operatorului care va gestiona activitatea de colectare, transport și depozitare a deșeurilor. Astfel că beneficiarul proiectului derulat cu fonduri europene, respectiv Consiliul Județean, a scos la licitație ”sistemul integrat de management al deșeurilor solide”, numai că, de fiecare dată, a fost contestat caietul de sarcini.
Pe o perioadă de doi ani, s-au organizat trei licitații, toate contestate, ceea ce a impus de fiecare dată reluarea procedurilor. Abia la ultima licitație, cea din luna august a acestui an, s-a reușit desemnarea unui câștigător, însă și acesta a fost contestat.
În consecință, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) va trebui să analizeze contestațiile și să dea o soluție în final. Autoritățile județene cred că răspunsul ar putea veni undeva la începutul lunii decembrie.
Un depozit temporar, cu acordul Agenției de Protecție a Mediului, soluția de avarie
Autoritățile vasluiene nu au certitudinea că în urma ultimei licitații se va desemna un câștigător. Chiar dacă va fi stabilit și noul operator, începerea efectivă a activității va presupune din nou timp, în condițiile în care, numai pentru obținerea autorizației de mediu, este nevoie de o perioadă cuprinsă între patru și șase luni. De aceea, autoritățile și-au luat o măsură de siguranță și au decis să investească mai multe milioane de lei într-o nouă groapă de gunoi. Amenajarea platformei se va face sub stricta supraveghere a Agenției pentru Protecția Mediului, pentru a fi respectată legislația în domeniu, chiar dacă depozitul va funcționa, teoretic, pe o perioadă de un an de zile.
”În cadrul ADIV a fost luată în discuție necesitatea construirii unei gropi temporare pentru a putea trece cu bine perioada până când va fi desemnat operatorul care va gestiona depozitul ecologic de la Roșiești. În ceea ce privește atribuirea contractului de operare a depozitului, licitația a fost adjudecată și contestată în același timp, urmând ca CNSC să analizeze contestațiile făcute de către ceilalți competitori. Totodată, membrii ADIV au aprobat finanțarea acestui proiect. Chiar dacă, în urma contestațiilor, va fi desemnat un câștigător, perioada de mobilitate ne conduce la necesitatea de a opera într-un depozit ecologic temporar”, ne-a declarat vicepreședintele CJ Vaslui, Ciprian Trifan.
Deocamdată, nu s-a stabilit când vor începe lucrările la noua groapă de gunoi, și nici când se vor finaliza. În baza hotărârii ADIV, se va solicita autorităților din Perieni emiterea unei hotărâri de Consiliu Local prin care să fie pusă la dispoziție spre administrare suprafața pe care va fi amenajat depozitul de deșeuri.
Noua groapă de gunoi ar urma să se întindă pe o suprafață de aproximativ cinci hectare și va avea o capacitate totală de 60.000 de tone, adică acea cantitate de gunoi strânsă din județ într-un an de zile.
Citește și: REPORTAJ/ Ce nu s-a văzut în timpul vizitei președintelui Iohannis la Ploiești. Peroanele au fost spălate ca pe vremuri, iar trenul a fost luminat și încălzit