MENIU CAUTĂ
, de Răzvan Mihalașcu

România, cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană în luna februarie

Distribuie

România, Ungaria și Letonia au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflației din Uniunea Europeană. De asemenea, rata anuală a inflației a crescut în februarie la 1,5 la sută în zona euro și la 1,6 la sută în Uniunea Europeană, de la 1,4 la sută şi, respectiv, 1,5 la sută în luna precedentă, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în România (4 la sută), Ungaria (3,2 la sută) şi Letonia (2,8 la sută), iar cele mai scăzute în Irlanda (0,7 la sută), Grecia, Croaţia şi Cipru (toate cu 0,8 la sută), notează Agerpres.

sursă: Eurostat

Prin comparație cu luna ianuarie 2019, inflația anuală a scăzut în șapte state membre ale Uniunii Europene, însă a crescut în 19 țări, inclusiv în România. În schimb, rata inflației a rămas stabilă în Austria, arată datele Eurostat.

Potrivit sursei citate, cifra furnizată de Eurostat este similară cu estimările analiștilor, însă este sub ținta prevăzută de Banca Centrală Europeană (BCE). Obiectivul BCE este să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2 la sută, un nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la servicii (0,61 puncte procentuale), urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări (0,44 puncte procentuale) şi energie (0,35 puncte procentuale).

De pe altă parte, inflația de bază, ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 1,2 la sută în februarie, în zona euro, similar cu nivelul din ianuarie.

Inflația de bază este monitorizată de Banca Centrală Europeană pentru a lua decizii în privința politicii sale monetare.

Află ce mărfuri s-au scumpit în februarie 2019.


Citește și:

Primele filmări de la Mărculești, lagărul care apare în documentele istorice găsite în dosarul ”Moscova 2”!

EXCLUSIV | Le dădeau alimente amestecate cu nisip! Dosarul „Moscova 2”, care reinventariază tezaurul românesc dus la ruși, conține și dovezi ale masacrului împotriva evreilor din Basarabia aflată în România Mare

Numele domnitorului român Șerban Cantacuzino a fost înscris pe încărcătoarele armei folosite în atacul din Noua Zeelandă, în care 49 de oameni au fost uciși / FOTO


 

 

Comentarii