La început, oamenii nu știau ce a făcut Roberto Bernal, însă acesta alerga, un semn clar că ceva nu era în regulă. Zeci de oameni l-au încercuit și l-au lovit până când acesta abia mai putea să respire.

Agresorii fuseseră la rândul lor victime ale jafurilor: au rămas fără telefoane mobile, fără portofele și motociclete, iar Bernal arăta precum un infractor, relatează AP. La scurt timp, un bătrân a venit și le-a spus că Bernal l-a jefuit. Fără să stea pe gânduri, oamenii au început să îl controleze prin buzunare, unde au găsit mai multe bancnote, echivalentul a cinci dolari. Ulterior, au turnat benzină peste el și i-au dat foc.

“Am vrut să-l învățăm o lecție. Ne-am săturat să fim jefuiți de fiecare dacă când ieșim pe stradă și poliția să nu facă nimic”, a povestit Eduardo Mijares, în vârstă de 29 de ani.

Citește și: Venezuela, un butoi cu pulbere. Noi violențe între forțele de ordine și manifestanții anti-Maduro

Nu este singurul caz în care oamenii încearcă să-și facă singuri dreptate. Rata de infracționalitate a crescut teribil în țara cu 30 de milioane de locuitori, considerată cândva una dintre cele mai bogate și mai sigure din America Latină. Oamenii au început să se bată între ei, să se lovească cu brutalitate din motive din ce în ce mai incredibile, din cauza crizei adânci care a dus la o penurie de alimente, dar și de medicamente. În primele patru luni ale acestui an, autoritățile au deschis anchete în 74 de astfel de cazuri, în timp ce anul trecut au fost doar două.

Atacurile din răzbunare arată când de mult a decăzut Venezuela, după ce produsele necesare pentru viața de zi cu zi au devenit din ce în ce mai greu de găsit. Cum prețul petrolului a scăzut, iar oficialii nu au reușit să adopte măsuri care să îmbunătățească situația, economia țării s-a prăbușit, iar răbdarea oamenilor a ajuns la final.

Venezuela are acum una dintre cele mai ridicate rate de infracționalitate din lume și este dificil să găsești o persoană care nu a fost jefuită. Mai mult, țara se confruntă cu un val de violențe fără precendent, iar cazul lui Bernal nici măcar nu a ajuns pe prima pagină a ziarelor.

“Viața aici a devenit mizerabilă. Mergi pe stradă mereu stresat, mereu speriat”, a declarat Robert Briceno-Leon, de la Observatorul pentru Violențe, pentru AP.

Citește și: Fără electricitate, antibiotice, pături sau săpun. Imagini cutremurătoare din spitalele din Venezuela, unde șapte copii mor zilnic din cauza sărăciei

Bernal, cel care a fost incendiat pentru aproximativ 5 dolari, a locuit mereu în zona mai săracă a capitalei Caracas. Acolo, oamenii nu au mai văzut apă la robinete de câteva luni și au început să atace camioanele care treceau prin zonă pentru a fura mâncare. Bernal era șomer, iar în ultima perioadă el și soția sa abia mai reușeau să-și hrănească cei trei copii. Cei doi voiau să găsească o modalitate să părăsească țara și să se mute în Panama.

Cu câteva zile înainte să fie incendiat de viu și să moară, bărbatul a stat în bucătărie, încercând să pregătească ceva de mâncare pentru familia sa. Rudele lui Bernal credea că el a reușit în viață. A urmat cursurile unei școli de gătit și a devenit bucătar. În fiecare duminică, bărbatul mergea la biserică și nu de puține ori le dădea rudelor mesaje pozitive cu rugăciuni.

În dimineața în care a avut bătut cu bestialitate, Roberto Bernal și-a lăsat fiica la școală, iar apoi a luat metroul către centrul capitalei. Îi spusese soției sale că va primi un nou serviciu la un restaurant și că se îndreaptă către local. Cu toate acesta, el s-a oprit în dreptul unei bănci. A văzut cum un bărbatul de aproximativ 70 de ani ține în mână mai multe bancnote, în valoare de aproximativ 5 dolari. O sumă modică, însă pentru Bernal asta însemna hrana pentru familia sa timp de o săptămână. Ar fi putut chiar să-i cumpere o uniformă fiicei sale, de care colegii râdeau și spuneau că este “împuțită”.

Bernal a înfășcat bancnotele și a început să fugă către o coadă, unde zeci de oameni erau aliniați. Era urmărit de bătrânul pe care îl jefuise și care striga “hoțul”. Bătaia începuse deja atunci când acesta l-a ajuns din urmă pe Bernal. Unii martori au început să-i încurajeze pe agresori, în timp ce alți oameni aflați în zonă s-au întors cu spatele pentru a nu fi martori la  scena extrem de brutală.

Unul dintre bătăuși a luat benzină din rezervorul unei motociclete și l-a stropit pe Bernal. În timp ce mirosul de carne arsă se ridica în aer, mulțimea a amuțit, însă unii au început să filmeze cu telefonul mobil scena de groază și cum bărbatul se zbătea să stingă flăcările.

Un preot a fost cel care a intervenit și a stins focul cu jacheta sa. “Oamenii aceștia alături de care lucrez în fiecare zi s-au transformat în demoni. Când am stins focul, au aruncat cu sticle în capul meu”, a povestit Alejandro Delgado. Bernal a fost preluat de o ambulanță, însă era o adevărată provocare să fie găsit un spital care dispune de medicamentele necesare pentru a-i îngriji rănile. Imaginile șocante s-au răspândit pe rețele de socializare, unde puțini oameni au condamnat fapta agresorilor. Chiar și asistentul care l-a îngrijit pe bărbat crede că s-a făcut dreptate într-o oarecare măsură.

“Oamenii l-au linșat pentru că era un hoț”, a spus bărbatul, care a fost la rândul său jefuit de mai multe ori.

Când soția lui Bernal a fost anunțată de ceea ce a pățit soțul ei, a crezut că a fost un incident la locul de muncă. Ajunsă la spital, abia dacă și-a recunoscut bărbatul. Acesta avea arsuri pe aproximativ 70% din suprafața corpului. După două zile de agonie, Bernal a decedat.

Citește și: Disperare mare în Venezuela, din cauza crizei: Oamenii vânează pisici, câini și porumbei pentru a-i mânca

Cazul șocant  nu a fost singurul atac de acest fel din cartier. O femeie a povestit că a văzut cum mulțimea îl bate pe Bernal, iar câteva ore mai târziu cum un alt presupus hoț este lovit cu sălbăticie. Totodată, în astfel de cazuri, autoritățile nu prea iau măsuri. Acționează precum barmanii care se confruntă cu o bătaie într-un local, mai scrie AP. Câteodată intervin și despart bătăușii, însă nu cercetează de la ce a pornit incidentul. Anul acesta, în cartierul care a murit Bernal, polițiștii au intervenit în nouă astfel de incidente în doar primele trei luni ale anului. În comparație, pe tot parcursul anului trecut au fost doar 18 cazuri.

Jafurile sunt atât de rar cercetate, încât de cele mai multe ori victimele nici măcar nu mai fac plângere. Familia lui Bernal și-a dorit cu disperare ca acest caz să fie diferit. Oamenii au început să meargă aproape zilnic la biroul procurorului și au sperat că cineva va fi într-un final reținut pentru crima care a avut loc pe 4 aprilie. Într-un final, insistența lor a dat roade. “Trebuie să prioritizăm anumite cazuri. Chiar contează când o familie vine în fiecare zi și spune vă rog, vă rog, vă rog”, a declarat procurorul Regino Cova.

La o lună de la moartea lui Bernal, procurorul a arestat și a pus sub acuzare un tânăr de 23 de ani, pe nume Maickol Jaimez, care ar fi turnat benzina peste bărbat. Totodată, oficialul a anunțat familia că alți oameni care apar în înregistrare vor avea parte de aceeași soartă.

Citește și: Situație disperată în Venezuela! Armata a fost scoasă pe străzi să protejeze magazinele

Jaimez a locuit în aceeași zonă cu Bernal și lucra la un supermarket, unde păzea motocicletele parcate. Precum victima sa, acesta nu a mai avut probleme cu legea înainte. Cu toate acestea, el era tot mai supărat, deoarece oamenii furau adesea căști de motocicletă, precum și baterii, iar el era nevoit să le plătească. În fața anchetatorilor, Jaimez a spus că nu va fi condamnat pentru că nu este o imagine clară cu fața lui în înregistrare. S-ar putea să aibă dreptate. Anul trecut, 268.000 de oameni au fost acuzați de diferite infracțiuni – de la jaf și chiar până la crimă. Cu toate acestea, doar 27.000 dintre ei au fost găsiți vinovați.

“Oamenii vor ca noi să părem răi. Adevărul este însă că justiția și poliția nu își fac treaba. Nu așa ar trebui să se desfășoare lucrurile, însă a ajuns treaba nostră să protejăm un bătrân de un hoț”, a povestit un șofer de taxi, în vârstă de 29 de ani, care a luat parte la agresiunea lui Bernal.

În acest timp, soția bărbatului incendiat și copii săi dorm îmbrățișați în fiecare noapte, temându-se că cineva va veni și după ei. Oamenii nu cred că Bernal a jefuit pe cineva, însă sunt de acord cu agresorii acestuia într-o privință: Nu există justiție.

“Toată lumea trebuie să fie speriată! Oamenii trebuie să știe că nu mai se aplică nicio lege. Nimeni nu este în siguranță”, a declarat neportul lui Bernal Roberto.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News