În cadrul studiului, cercetătorii au studiat genomul a peste 2.500 de oameni din 26 de populații diferite din întreaga lume. Ei au identificat cea mai timpurie interacțiune a genomului uman cu coronavirusurile, care a lăsat amprente genetice asupra ADN-ului oamenilor moderni din Asia de Est.
Genomurile pe care le-au studiat conțin informații despre evoluția omenirii de sute de mii de ani, a spus autorul principal Yassine Souilmi – informații pe care am învățat să le decodăm doar în ultimii ani, potrivit SpotMedia, care citează CNN.
Virusurile funcționează făcând copii ale lor. Cu toate acestea, nu au propriile instrumente pentru a face duplicarea. „Deci, de fapt, depind de o gazdă și de aceea invadează o gazdă și apoi își deturnează utilajele pentru a crea copii ale lor”, a mai spus Souilmi.
Astfel, aceste lucruri lasă o amprentă pe care o putem observa acum – oferind dovezi concrete la care strămoșii noștri au fost odată expuși și adaptați la coronavirusuri, potrivit CNN.
Studiul a fost publicat în jurnalul Current Biology.
Secvențierea genomică a arătat că aceste semnale genetice sunt legate de un coronavirus în cinci populații diferite din China, Japonia și Vietnam. Epidemia s-ar fi putut răspândi și mai mult dincolo de aceste țări, a mai transmis Yassine Souilmi.
Totuși, datele nu sunt disponibile în alte părți ale regiunii, deci nu există nicio modalitate de a afla. Dintre populaţiile studiate, a fost identificat un grup care a dezvoltat o mutaţie ce i-a permis să se adapteze la virus.
Cu toate acestea, oamenii de știință spun că nu era clar dacă a fost vorba despre o boală sezonieră ca o gripă sau o boală cum ar fi Covid-19, care infectează oamenii și continuă să se răspândească.