În seara de 14 decembrie, atunci când se atinge punctul maxim al curentului de meteori Geminide momentul coincide cu Super Luna, moment în care satelitul natural al Terrei pare mai mare și mai luminos.
Potrivit specialiștilor de la NASA, Geminidele pot fi observate mai bine în condiții de întuneric, iar faptul că Luna va părea mai luminoasă eclipsează cumva curentul de meteori, scrie telegrafonline.ro. Interesant este că Super Luna din decembrie este al treilea fenomen de acest gen din 2016, celelalte două evenimente având loc în octombrie și în noiembrie.
Cei de la NASA spun că Super Luna se produce datorită faptului că satelitul natural al Terrei are o orbită eliptică. Atunci când Luna ajunge pe orbită la cea mai mică distanţă faţă de Pământ, se află la perigeu, ceea ce o face să pară cu 14% mai mare și cu 30% mai luminoasă. Fenomenul din 14 noiembrie a fost poate cel mai interesant din acest an, pentru că Luna a fost la cea mai mică distanţă faţă de Terra din 1948 încoace şi nu se va mai apropia de planeta noastră atât de mult decât peste 18 ani.
Super Luna din 14 decembrie se va vedea cel mai bine imediat după apusul Soarelui, pentru că, în acel moment, satelitul natural al Terrei va fi aproape de linia orizontului, spun specialiștii NASA.
„Când Luna este aproape de linia orizontului, poate părea anormal de mare, mai ales când este privită printre copaci sau clădiri înalte. Efectul este o iluzie optică, însă asta nu eclipsează cu nimic experiența unică pe care o trăiește omul care privește fenomenul”, spun specialiștii NASA.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro