Mai exact, avocatul a cerut instanței să amendeze AstraZeneca cu câte 10 euro pe zi pentru fiecare din dozele care nu au fost livrate precum era stabilit în contract. Această sumă se va aplica de la 1 iulie, dacă va fi acceptată de judecător.
Uniunea Europeană a acționat compania anglo-suedeză în judecată după ce a anunțat că livrează doar 100 de milioane de doze până la finalul lui iunie, din cele 300 la care s-a obligat prin contract.
Blocul comunitar a cerut ca măcar 120 de milioane de doze să fie livrate până la finalul lunii iunie.
Până la începutul lunii mari, AstraZeneca a livrat doar 50 de milioane de doze, un sfert din cele 200 de milioane din contract.
„AstraZeneca nici măcar nu a încercat să respecte contractul”, a spus avocatul Rafael Jafferali la primul termen de judecată.
UE caută o sancțiune suplimentară de cel puțin 10 milioane de euro pentru fiecare încălcare a contractului pe care judecătorul o poate decide.
„Acesta nu este un contract pentru livrarea de pantofi sau tricouri”, a declarat avocatul companiei AstraZeneca, Hakim Boularbah, subliniind complexitatea fabricării unui nou vaccin.
Acuzațiile UE sunt „șocante”, a spus Boularbah, menționând că compania și-a formulat obiectivele de livrare pe baza estimărilor timpurii ale capacității de producție.
AstraZeneca a declarat în repetate rânduri că termenii contractului nu sunt obligatorii, deoarece s-a angajat doar să depună „cele mai bune eforturi rezonabile” pentru livrarea dozelor.
Avocatul UE a spus că acest principiu nu a fost respectat deoarece compania nu a livrat blocului 50 de milioane de doze produse în fabrici care sunt listate în contract ca furnizori ai UE, inclusiv 39 de milioane de doze fabricate în Marea Britanie, 10 milioane produse în Statele Unite și 1 milion în Olanda. Aceste doze au fost însă oferite altor clienți ai companiei.
Avocatul AstraZeneca a declarat că fabricile britanice au fost menționate în contractul UE pentru informații. Ele erau prevăzute să producă vaccinuri exclusiv pentru Marea Britanie până în februarie 2021, când compania trebuie să livreze 100 de milioane de doze. Nu au fost finalizate nici livrările către Regatul Unit.
Vaccinurile AstraZeneca sunt întâmpinate și cu reticiență de către europeni după ce s-au raportat apariția unor cazuri de tromboze după vaccinare. Agenția Europeană a Medicamentului a arătat că sunt un efect advers foarte rar, iar beneficiile depășesc riscurile. UE a prelungit contractul cu AstraZeneca și va continua vaccinarea cu serurile care se bazează pe tehnologia ARNm, precum Pfizer sau Moderna.