Mergi direct la conținut »
Incendiul care a poluat miercuri Bucureștiul. Cum a ajuns fosta fermă de porci din Periș, care a avut legături cu Liviu Dragnea, un dezastru ecologic
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Incendiul care a poluat miercuri Bucureștiul. Cum a ajuns fosta fermă de porci din Periș, care a avut legături cu Liviu Dragnea, un dezastru ecologic

Un fum dens cu un miros greu a sufocat miercuri dimineață Bucureștiul, iar în nordul și centrul Capitalei mirosea a ars. Senzorii de măsurare a calității aerului s-au înroșit și au înregistrat un nivel extrem de ridicat de poluare, cu depășiri de peste 500 la sută a parametrilor. Poluarea a fost cauzată de un incendiu care a izbucnit în localitatea Periș, județul Ilfov, la o fostă fermă de porci. A luat foc vegetația uscată, apoi flăcările s-au extins la gropile de dejecții ale fermei.

De Cristina Radu, Vlad Chirea (foto), Cosmin Nistor (video), Cristian Deheleanu (montaj),

UPDATE 14.30 – Incendiul de la batalele din Periș a fost stins după aproape trei zile, anunță ISU București-Ilfov. Două autospeciale ale pompierilor au rămas să supravegheze zona.

Poluarea aerului cu fum și mirosuri neplăcute s-a resimțit și joi în București. În urma incendiului de vegetație izbucnit marți, degajările mari de fum au rămas în atmosferă deoarece vântul nu a bătut aproape deloc în această perioadă, au explicat oficialii Ministerului Mediului.


“Locuiesc pe Bd. Iuliu Maniu nr 18 şi m-am trezit din somn din cauza mirosului pregnant de ars”, “Locuiesc în Corbeanca. Este un fum toxic (miros de ars deşeuri) care intră până în case”, “Miroase puternic a fum în Băneasa Siseşti. Fumul este atât de puternic încât a intrat şi în casă, deşi geamurile sunt închise. Faceţi ceva!”. Acestea au fost câteva dintre mesajele postate de oameni miercuri dimineață pe reţelele de socializare, unde s-au plâns de aerul irespirabil.

Focul arde de două zile

Aerlive.ro, platforma independentă de măsurare a calității aerului, a înregistrat din nou depășiri cu până la 500 la sută pentru poluarea cu PM10 și PM2,5, cei mai periculoși indicatori de poluare. Afectate au fost mai ales zona de nord a Capitalei și localitățile Otopeni și Corbeanca.

PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava
Recomandări
PNL și PSD s-au unit în operațiunea de spălare a lui Gheorghe Flutur. Operașiunea psihologică de Suceava
 

Sursa poluării din această dimineață a fost un incendiu de vegetație care a izbucnit în Periș. Focul a ars mocnit încă de marți, ca după 24 de ore să cuprindă aproape trei hectare de vegetație uscată și o groapă uriașă cu dejecții animale.

Din ea a mai rămas un câmp gol, ars, cu cioturi carbonizate de stufăriș, și un miros greu. Fumul este dens și înecăcios. Pompierii au intervenit cu greu pentru a stinge focul din cauza accesului dificil pe câmp, dar și din cauză că în zonă nu există o sursă de apă.

Ferma de porci, dejecțiile și afacerile lui Dragnea

Terenul care arde este de fapt o groapă uriașă cu dejecții de la fosta fermă de porci Romsuintest.

Fosta fermă de porci Romsuintest, din Periș

Ferma a avut afaceri cu familia fostului președinte PSD Liviu Dragnea, scria Hotnews în urmă cu trei ani. Din 2010, ferma a început să rămână treptat fără porci, iar în 2012 a intrat în insolvență. În 2015 a fost declarat falimentul. Potrivit documentelor publicate atunci de Hotnews, Tel Drum cumpăra porcii din Periș și vindea furaje.

Afaceri păguboase: România a pierdut 4 miliarde de euro din schimburile cu China. Ce importăm cel mai mult
Recomandări
Afaceri păguboase: România a pierdut 4 miliarde de euro din schimburile cu China. Ce importăm cel mai mult
 

Rezervele Statului, BCR și lichidatorul judiciar de la Romsuintest SA Periș au depus plângeri penale, toate vizând falimentul Romsuintest și dispariția a 21.500 de porci din rezerva de stat. Statul a pierdut din afacerea falimentară de la Periș peste 150 de milioane de lei.

De ce a fost poluarea atât de mare?

În groapa cu o suprafață de câteva mii de metri pătrați au fost aruncate, de-a lungul ultimilor 20 de ani, tone de fecale de la ferma de porci, care s-au impregnat în pământ, ajungând la o adâncime de șase-șapte metri.

Dan Trifu, Eco-civica

„Vorbim de batalurile unei ferme de porci care a avut o activitate de zeci de ani, vă dați seama ce cantități s-au înmagazinat. Vorbim de aceste dejecții care pot avea o adâncime de 3-4 metri care au infectat și pânza freatică. Aceste dejecții ard foarte mult timp. Vom polua încontinuu, vom afecta sănătatea cetățenilor”, spune Dan Trifu, reprezentantul Eco-civica.

„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”
Recomandări
„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”
 

Zona ar fi trebuit ecologizată

Romsuintest SA a vândut batalele unei alte firme, Klevek Company SRL, controlată de un cetățean libanez, conform datelor de la Registrul Comerțului. Teoretic, dacă o fermă se închide, ar trebui anunțată Agenția pentru Protecția Mediului, care să stabilească niște obligații pentru proprietar. Dacă se vinde, obligațiile trebuie preluate în noul contract. Altfel spus, una dintre obligațiile noului proprietar era de a ecologiza batalele, adică de a le goli și desființa.

Pentru că terenul nu a mai fost folosit, pe el a crescut stuf. Autoritățile locale cred că focul a fost pus intenționat pentru a curăța terenul de vegetație.

„Normal că aceste depozite ar fi trebuit ecologizate, nu știu de ce nu au făcut chestiunea asta. Sunt organe abilitate să facă verificări și să ia măsurile care se impun. Clar este că în urma unor astfel de incendii suferă populația. Până aici, am văzut și alte zone cu vegetație uscată incendiate. De unde se trage ușor concluzia că au fost incendiate pentru a îndepărta resturile vegetale”, spune vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Rizia Tudorache.

Rizia Tudorache, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov

ONG-urile sunt de părere că nici autoritățile nu și-au respectat atribuțiile și le acuză că nu iau nici un fel de măsură împotriva poluării, fie că vorbim de foste gropi de dejecții neecologizate, trafic sau deșeuri arse.

Ecopolis, asociația care deține platforma Aerlive.ro, spune că în ultima lună au fost înregistrate mai multe episoade de poluare cu depășiri peste media legală, fie la primele ore ale dimineții, fie în decursul nopții și au durat, în medie, trei-patru ore. Asociația solicită Ministerului Mediului un raport asupra controalelor făcute în ceea ce privește poluarea masivă înregistrată în Capitală și stadiul identificării responsabililor.

Specialiștii spun că poluarea accentuează degradarea sănătății și severitatea cazurilor de COVID-19

Poliția din Ilfov a deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă și degradarea mediului, iar Garda de Mediu a promis și ea verificări.

Între timp, Cercetătorii de la Alianța Europeană pentru Sănătate Publica (EPHA) atrag atenția asupra poluării ca un factor de risc foarte probabil pentru accentuarea severității cazurilor de COVID-19. Chiar și fără o epidemie, poluarea poate cauza probleme mari de sănătate, în special pentru sistemul respirator.

Mai multe studii din SUA și China au arătat că niveluri mari de poluare atmosferică pot cauza pneumonie în mod normal. Atunci când avem de-a face cu o boală precum COVID-19, interacțiunea dintre boală și poluare poate fi foarte periculoasă.

Close
Închide
  Close