Mergi direct la conținut »
FOTO | O nouă descoperire uimitoare în Egipt: Mormântul unui maestru regal al sigiliilor pentru vechii regi
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > FOTO | O nouă descoperire uimitoare în Egipt: Mormântul unui maestru regal al sigiliilor pentru vechii regi

FOTO | O nouă descoperire uimitoare în Egipt: Mormântul unui maestru regal al sigiliilor pentru vechii regi

Arheologii au dezvăluit, joi, în vestul oraşului Luxor, un mormânt neobișnuit de mare datând din timpul celei de a XVIII-a dinastii egiptene. El ar fi aparținut unui nobil pe nume Shedsu-Djehuty.

De Andreea Radu,

Mormântul care a fost descoperit în anul 2018 are o vechime de 3.500 de ani, o dimensiune de 450 de metri pătraţi şi optsprezece porţi de intrare, notează Agerpres.

Lucrările de renovare ale mormântului au început la scurt timp după descoperire şi au adus la lumină o curte imensă, o podea din gresie colorată şi picturi murale ce înfăţişează diverse activităţi, precum construcţia de ambarcaţiuni sau vânătoare.

Arheologii în interiorul mormântului care ar fi aparţinut unui nobil pe nume Shedsu-Djehuty.

Shedsu-Djehuty a fost maestrul regal al sigiliilor pentru vechii regi din Egiptul de Sus şi Egiptul de Jos, a declarat Mostafa Waziri, secretar general în cadrul Consiliului Suprem al Antichităţilor. Pe malul vestic al Nilului se află celebra Valea Regilor unde faraonii şi nobilii din Noul Regat Egiptean au fost îngropaţi în morminte sculptate în piatră.

Mormântul din Luxor are o vechime de 3.500 de ani și o dimensiune de 450 de metri

În ultima vreme, autorităţile egipte şi-au consolidat considerabil comunicarea în legătură cu descoperirile arheologice, după ce ţara a fost adesea acuzată de neglijenţă şi lipsă de rigoare ştiinţifică.

Mormântul din Luxor este cel mai recent dintr-o serie de descoperiri prezentate de Ministerul Antichităţilor din Egipt. Instituţia a precizat că numărul echipelor care se ocupă în prezent de lucrările de excavaţie a fost mărit.

Recent, egiptenii au prezentat la Saqqara, în apropiere de Cairo, mormântul unui responsabil de rang înalt datând din a V-a dinastie, decorat cu reliefuri colorate şi inscripţii bine conservate.

Foto: EPA


Andrei Pleșu anunță că se retrage din viața publică, acuzând imixtiunea „corectitudinii politice” în cercetarea științifică!


 

 
 
Close
Close
Închide