Mergi direct la conținut »
USR-PLUS acuză un abuz, BEC invocă o eroare. Metoda prin care puteau Dacian Cioloş şi Dan Barna să evite respingerea alianţei
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > USR-PLUS acuză un abuz, BEC invocă o eroare. Metoda prin care puteau Dacian Cioloş şi Dan Barna să evite respingerea alianţei

USR-PLUS acuză un abuz, BEC invocă o eroare. Metoda prin care puteau Dacian Cioloş şi Dan Barna să evite respingerea alianţei

Decizia de joi a BEC, prin care înregistrarea alianţei electorale USR-PLUS a fost respinsă, a încins spiritele. Liderii celor două partide acuză abuzuri ale Biroului Electoral, prin care s-ar încerca împiedicarea candidaturii lor. De cealaltă parte, oficialii BEC spun că USR şi PLUS nu au întocmit legal actele prin care au încheiat alianţa. Libertatea a încercat să afle cine are dreptate în acest caz, însă legea este vagă: paşii precişi prin care o alianţă este încheiată nu sunt explicaţi.

De Ștefan Pană,

Potrivit Legii 33/2007, privind alegerile europarlamentare, partidele se pot asocia într-o alianţă electorală pe baza unui protocol. Este ceea ce au făcut cei din USR şi din PLUS. Însă nu sunt trecuţi şi paşii prin care acest protocol intră în vigoare, respectiv cum judecă BEC dacă el este legal sau nu.

Argumentul BEC, prin care s-a respins alianţa, este că Dan Barna şi Dacian Cioloş nu sunt recunoscuţi legal ca şefi ai celor două partide, deci nu ar fi trebuit să semneze actele.

Partide cu lideri incerţi

Dan Barna a fost ales de USR şef al formaţiunii în 2017, însă mai mulţi membri ai Uniunii, apropiaţi de fostul lider Nicuşor Dan, au contestat Congresul. Procesul încă nu s-a încheiat. Aşa se face că în Registrul partidelor politice Dan Barna nu apare încă drept şef al USR.

Dacian Cioloş a preluat partidul PLUS de la trei persoane care l-au înregistrat, având în vedere problemele pe care fostul premier le-a întâmpinat cu prima sa formaţiune. Însă, în Registrul electoral, preşedinte apare tot unul dintre membrii fondatori, Raluca Florina Daneş.

Libertatea a discutat cu oficiali din cadrul BEC, care au explicat că probleme ar fi avut cele două partide şi dacă propuneau liste în mod individual.

Pot fi contestate candidaturile. Se verifică validitatea persoanelor care semnează în numele partidului şi le depun listele”, spun sursele Libertatea.

Minciuni în tragedia de la Timișoara! Situația clară a apelurilor de la 112 spune totul despre nepriceperea autorităților
Recomandări

Minciuni în tragedia de la Timișoara! Situația clară a apelurilor de la 112 spune totul despre nepriceperea autorităților

O metodă prin care USR şi PLUS puteau evita respingerea alianţei era ca protocolul să fie semnat de conducerea executivă care este acum recunoscută la Tribunal.

„Poate fi un reprezentant legal, cel care depune listele”, a spus un oficial al BEC.

În cazul USR, cinci vicepreşedinţi din actualul for de conducere se regăsesc şi în listele din Registrul partidelor politice.

PLUS, însă, a făcut un pas în această direcţie. A ataşat o declaraţie a Ralucăi Daneş, aşa cum a declarat Dacian Cioloş, pentru Libertatea. Declaraţia pare să fi fost însă ignorată de BEC.

USR şi PLUS acuză un abuz

Deşi în Registrul electoral sunt persoane diferite, liderii celor două partide spun că BEC a ignorat realitatea, în favoarea unor acte. Libertatea a discutat cu Dacian Cioloş şi cu Dan Barna pentru a vedea cum au primit decizia BEC şi ce vor face pe viitor.

Cine e procurorul pe care Iohannis l-a făcut general în doar 5 ani! Reacția DNA
Recomandări

Cine e procurorul pe care Iohannis l-a făcut general în doar 5 ani! Reacția DNA

„Ei, BEC, spun că nu contează realitatea, ci doar ce scrie în Registrul partidelor politice. Chiar dacă nu mai este membru Nicuşor Dan, el ar fi trebuit să semneze protocolul. Vă daţi seama de absurdul situaţiei? Protocolul de astăzi să fie semnat de cineva care nu mai e membru”, a declarat Dan Barna.

Dacian Cioloş spune că alegerea sa şi a lui Dan Barna s-a făcut respectând statutul şi legile. Astfel, şi dacă există o contestaţie, ea nu ar trebui să blocheze candidaturile, ci ar trebui mai întâi judecată.

„Este un abuz decizia de astăzi. Doar membrii de partid pot să decidă conducerea unui partid. Am respectatat legea, am notificat la Tribunal. Atât timp cât Tribunalul nu a respins această decizie a Congreselor noi considerăm că noi suntem cei doi preşedinţi în funcţie”, a spus, pentru Libertatea, Dacian Cioloş.

Ce variante mai există

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi chemată să judece contestaţia USR-PLUS la decizia BEC. Acolo, liderii celor două partide vor putea să îşi pledeze cauza.

Opinii dure după ce copiilor nevoiași din Moreni li s-au luat banii de burse: 'Copilul meu e în clasa a IV-a și învățătoarea...'
Recomandări

Opinii dure după ce copiilor nevoiași din Moreni li s-au luat banii de burse: 'Copilul meu e în clasa a IV-a și învățătoarea...'

Dacă nu vor câştiga acolo, însă, vor trebui să candideze separat. Asta înseamnă că nici listele de semnături strânse nu vor mai fi utilizabile, ci vor trebui să reînceapă întreaga procedură.


Citește și:

Alianța 2020 USR PLUS nu se va regăsi la alegerile europarlamentare, a decis Biroul Electoral Central. Opoziția contestă decizia în justiție și anunță candidaturi pe liste separate

Nicușor Dan va contrasemna protocolul Alianței 2020 USR+PLUS. „Nu garantez că va fi admisă contestația”

OPINIE/Democrația, cu mâna întoarsă la spate. PAH, despre respingerea de către BEC a candidaturii alianței USR-PLUS

Dacian Cioloș, despre decizia BEC referitoarea la Alianța 2020 USR PLUS: „Cuiva îi e teamă de noi”. Reacția PSD: „Să înceteze să mai dea vina pe alții pentru propria lor incompetență”

Close
Închide
  Close